Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Fél évet késtek az Integrál miatt

Mosonmagyaróvár - Az eredeti elképzelésekhez képest közel féléves csúszással nyílik meg a Régi vámház téren épült új bevásárlóközpont. A kivitelezést az egyik fővállalkozó csődközeli helyzete hátráltatta. A tervek szerint június 18-án fogadja az első vásárlókat az Ad Flexum Bevásárlóközpont.

Szinte már csak az árufeltöltés hiányzik ahhoz, hogy megnyílhasson végre a Régi vámház téren felépült bevásárlóközpont. Amint az ismeretes és lapunkban is több alkalommal beszámoltunk róla, néhány éve vásárolta meg a veszprémi Markovszky Ingatlan Zrt. az egykori kórház gazdasági épületét, illetve a Bolyai-iskola sportpályájából mintegy ezer négyzetmétert és további három lakóházat a Diófa utcai oldalon. A cég olyan feltételekkel vette meg annak idején az egykori kórházi ingatlant az önkormányzattól, hogy a szomszédos Bolyai-iskola területét is megvásárolhatja. Sokáig nem történt itt semmi, mígnem aztán elbontották az ingatlanon álló épületeket. A beruházó bevásárlóközpontot tervezett ide. Ehhez az önkormányzat képviselő-testülete korábban döntött a településszerkezeti, illetve -szabályozási terv módosításáról. Az építési engedély jogerőre emelkedését követően az elmúlt év közepén megkezdődött a kivitelezés.

Az áruház építése mellett új közlekedési csomópontot is kialakítottak a megközelíthetőség érdekében.


Már a kezdeteknél számos tényező hátráltatta a beruházást – mondta el a Kisalföldnek Aller Attila, a beruházás vezetője. Egyebek mellett nem sikerült minden szükséges ingatlant megszerezni. A Kossuth és Diófa utcák sarkán álló kis háztól nem kívántak megválni tulajdonosai, a beruházó többször tárgyalt velük ez ügyben: még azt is felajánlotta, hogy az ingatlanjukkal megegyező alapterületű tulajdonrészt kapnak a bevásárlóközpontban, azonban nem sikerült megegyezni. Azt mondták, nincs az a pénz, amiért eladnák. Emiatt más megoldást kellett találni a leendő áruház forgalmi csatlakozásához.

Az építkezés megkezdésekor a központ nyitását a tavaly karácsony előtti időszakra tervezték.

Üzletközpont: Az illetékes hatóság kiadta a használatbavételi engedélyt, már csak az árufeltöltés van hátra.
Üzletközpont: Az illetékes hatóság kiadta a használatbavételi engedélyt, már csak az árufeltöltés van hátra.

Az időpont aztán többször tolódott a kivitelezés egyik fővállalkozója, az Integrál-Hexa zrt. gazdasági helyzete miatt. Az ügyben folytatott tárgyalások eredményeként a beruházó végül felbontotta az építési szerződést ezzel a fővállalkozóval. A megállapodás értelmében a céggel a végső elszámolás a bevásárlóközpont használatbavételét követően történik meg. A Markovszky Ingatlan Zrt. ezt követően az addigi alvállalkozókkal közvetlenül kötött szerződést, így fejezték be a kivitelezést. A létesítmény a közelmúltban szinte teljesen elkészült, jelenleg a bérlők rendezik be üzleteiket. Az illetékes hatóság kiadta a használatbavételi engedélyt, folyik az üzletek működésének engedélyeztetése. A tervek szerint június 18-án jöhetnek az első vásárlók a központba.

A beruházás összköltsége – a telekvásárlással, a régészeti feltárással és az útépítéssel együtt – eléri az egymilliárd forintot.

Az üzletház 2800 négyzetméteres pinceszintjén 90 parkolóhelyet alakítottak ki, mozgójárdán lehet feljutni a 2500 négyzetméteres üzlettérbe.

Itt élelmiszer-áruház, látványpékség, gyógyszertár, könyvesbolt, drogéria, ajándéküzlet, pénzváltó, ékszerbolt és egy melegkonyhát is üzemeltető kávézó kapott helyet. A központ főbejáratához a napokban helyezték ki Lebó Ferenc szobrászművész alkotását, az emléktáblán a korábban itt állt vámházat mutatják be.

Olvasóink írták

 • 17. rezi 2009. május 29. 07:59
  „Majd csinál egy "lacikonyhát" spar áron alul,és kiröhög mindenkit ha van esze.Parkolás megoldott,a vásárlókat vonza a bevásárlóközpont,mi kell még? Pénz,az meg van a szlovákoknak.”
 • 16. pancser 2009. május 28. 16:23
  „Nálunk nincs rend! Egy hóbortos ember városképet rondíthat a többi rovására elcseszheti a közlekedést, mert neki egy áruház udvarán kell tetőcserepeket árulni. Ez így sehogy sincs jól.”
 • 15. renato90 2009. május 28. 09:44
  „Ha jól tudom akkor tetőcserepeket árulnak, de nemhiszem, hogy ott nagyon megnőne nekik a fogralmuk, mert elég hülye helyen van parkolás szempontjából. Meghát ugye nemsokan vesznek manapság cserepet.”
 • 14. bela001 2009. május 27. 18:43
  „Egy részről nem tudom hogy az a sarki épület mivel foglalkozik, pedig mindig ott járok gyalog.
  Ha jól megy neki a bolt akkor előnyére válik hogy ottmaradt.
  Ha meg nem megy neki jól a bolt akkor fájhat a feje hogy miért nem adta el, de lehet hogy csak megrázza magát és jó magas áron kiadja mert jó helyen van és máris nem bánkódik annyira.

  Valahogy ez reális szerintem.”
 • 13. KisVadföld 2009. május 27. 18:34
  „pancser
  Nyugalom, majd hozzászoksz.”
 • 12. pancser 2009. május 27. 16:32
  „Megvadultál KisVadföld? 30 ezer emberrel egy csökönyös ember szórakozhat? Van ismerősöm, aki onnét költözött el, sokkal szebb és nagyobb házat vásárolt a kapott pénzből. De most majd ráballag ez csökönyös, egy fityinggel sem lesz nagyobb a forgalma az ócska kínálatának, de az ingatlan most értéktelenedik el igazán, ahhoz képest amit felkínáltak neki. Több tiz millióval lesz szegényebb. Egyébiránt az a véleményem, igenis van közérdek és megfelelő kárpótlás mellett, igenis kényszerértékesítést kell ilyenkor elrendelni. Ha erre nincsen jogszabály, alkotni kell egyet. Nehogy már eljussunk oda, hogy semmit nem lehet csinálni, mert a dolgok természetéből adódóan mindig van akinek valami nem tetszik!”
 • 11. renato90 2009. május 27. 10:23
  „Azért azok az emberek nagyon jól jártak pénzügyileg, akik ott laktak, mert a házaikat 2-3x akkora összegért vette meg a befektető, mint amennyit értek, tehát annyira nem kell sajnálni őket. Legalább nyugodtabb környékre költözhettek abból a rengeteg pénzből. Azt aki nem adta el a sarkon azt nem értem, most lenne neki bennt az üzletsoron egy ugyanakkora üzlete, ami sokkal előnyösebb lenne neki...szerintem.”
 • 10. KisVadföld 2009. május 27. 00:20
  „Na ja, dózerolgass csak kedved szerint a homokozóban, de ne mások kertjében.
  Mégis mit képzelsz hol élsz??? Csak úgy ledózerolgatsz házakat mert neked úgy tetszik ????

  Szerintem egy bevásárlóközpont nem igazán az a fontos közérdek hogy te mások házát eldózerold.
  Vannak sokkal fontosabb közérdekű dolgok is, amiknél még így is megvizsgálnak minden lehetőséget.
  És ne keverj össze egy kukoricaföldet egy belvárosi ingatlannal.”
 • 9. pancser 2009. május 26. 22:15
  „Állítsd már le magad KisVadföld! Felajánlották annak az ostobának, hogy kap az új korszerű üzletben ugyanakkora területet. Ez nem eltaposás hanem felemelés. Kapott volna a csúfságért áron felüli kártérítést, szerintem ezért el kellett volna dózerolni a jog erejével a sufniját. Képzeld el ha az utat úgy kéne vezetni, mondjuk az autópályát, hogy a tulajdonosok eladják vagy nem az ingatlanjaikat. A köz érdek felülírhat bizonyos korlátok között sok mindent. Itt a kártérítés mértéke akkora, hogy nyugodtan jöhetett volna a hatósági eljárás. Bár engem is így próbálnának "eltaposni"!”
 • 8. KisVadföld 2009. május 26. 19:02
  „.....

  Tapossuk el a kisembert mert a multi ugy akarja, ez lenne nálad a rend ?
  Lám nem lehet mindenkit pénzel megvenni, ez van, fogadd el.
  Vagy verd a fejed a falba hogy ez most nem sikerült a nagy globalista gépezetnek elintéznie.

  Amugy szerintem is hülyén néz ki ott az a kis ház, de ha a tulajdonos döntése ez, akkor ez van.
  De nincs sem neked sem nekem jogom az ő döntését ostoba hisztéria mellett lábbal taposni.
  Megnézném milyen képet vágnál ha a házadnál kopognának hogy húzz a fenébe mert ide most egy külföldi cég fog valami bevásárló dobozt felhúzni. .........”
 • 7. Oriza_Triznyák 2009. május 26. 19:00
  „Csak, hogy mindenkinek tiszta legyen a kép, amit elbontottak, az nem a vámház volt. Annak csak az alapjaira épült a lebontott ház.”
 • 6. renato90 2009. május 26. 15:02
  „Nem a Spart kéne hibáztatni, hanem a befektetőt, de szerintem jobban néz ki az épület, mint a már omladozó és teljesen kihasználatlan vámház volt. Az pedig szép gesztus, hogy legalább egy emléktáblával emlékeznek meg arról, hogy mi is állt ott. És legalább lesz egy normális áruház a városban.”
 • 5. pancser 2009. május 26. 11:46
  „Hiba a bevásárló központ ott, azon a helyen. Az ostobaság is határtalan tud lenni. Az ocsmány vityiló tulajdonosai azt hiszik talán hogy meggazdagodnak a csúf házból? Az ilyen esetekre törvény kell, mert beruházásokat nem szabadna egy-két ember rigolyáinak kitenni. Magyarul kényszerértékesítést meg kellene oldani törvényileg, hiszen a közérdek mindennél előbbre való. A csornai Tescónál is voltak problák. Ott a város közepén betonüzemet üzemeltet valaki, aminek ott semmi keresnivalója, de ő volt az aki akadályozta az üzletnyitást, aminek inkább ott a helye, mint a betonkeverőnek! Ebben az országban még nincs rend!”
 • 4. permanganat 2009. május 25. 21:50
  „Ez a tábla egy hatalmas...nem is akarom kimondani!!!

  Hogy lehet már valaki ilyen eszetlen? Megépítik a bevásárlóközpontot aztán most meg sírnak h müemlék volt meg értékes régészeti falak?? Elöbb is eszükbejuthatott volna!!

  ?s nem mintha nem lenne elég hely Spart építeni...pff”
 • 3. KisVadföld 2009. május 25. 20:54
  „Ez az egész egy nagy ´ZS´ !!!”
 • 2. bela001 2009. május 25. 19:41
  „Igazad van Zopika!
  Ezt az emlékművet én is láttam egyik nap és nekem is rögtön ez jutott eszembe.
  Lerombolták aztán meg volt pofájuk kitenni egy kis emlékhelyet hogy ez volt itt.

  És egyszer meg volt róla szó hogy megtalálták a régi vámház alapjait.
  azok most hova kerültek? a beton alá? amit majd a szlovákok gyurnak mer jönnek bevásárolni a sparba?”
 • 1. zopika02 2009. május 25. 17:14
  „Még van képük kirakni egy emléktáblát a régi vámház épületéről ? Az eszem megáll !!! A tér névadójának a lebontásához asszisztáló Stipkovics úr nevét aranyba öntötte az üzletközpont ? Vagy a szomszédos múzeum igazgatójáét, ki még a múzeum területéből is eladott csakhogy megvalósítható legyen a projekt ? Nyilván a megvalósult épületnek rettentő nagy helytörténeti értéke lett ugye tisztelt Szentkuti úr !!!!
  Esteleg valami üzletsort elneveznek majd arról a félnótásról, ki minden városi rendezvényen félhülyére itta magát ?
  Remélem hamarosan meglesz az elszámoltatás ideje.
  " Igen lebontottuk, megcsináltuk " mert így nem teljes a kép. És nem kell visszamenni több száz évet mert a régi vámház épülete ugyanígy nézett ki alig néhány éve is. De lebontották, megcsinálták. Akkor most mivel a tér névedóját lebontották lassan időszerű lesz átnevezni a teret " Spar " térnek. Ehhez a jelenlegi önkormányzati képviselők igencsak értenek. Végül is eggyel több vagy kevesebb átnevezés már teljesen mindegy.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félnek az önkormányzatok, hogy millióktól eshetnek el

Kistérség - A vagyonadó bevezetésével nem ért egyet a megkérdezett polgármesterek többsége. Aki… Tovább olvasom