Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Fél év alatt 255 forgalmit vontak be

Az intézkedő rendőrnek számos esetben jogszabály írja elő, hogy elvegye a jármű forgalmi engedélyét. A tulajdonos azonban sokszor meglepve áll a történtek előtt, mert nem is tudja, hogy baj van a papírjaival.
A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság járőrei több mint 250 forgalmi engedélyt voltak kénytelenek elvenni az igazoltatások során az elmúlt fél évben. Az autósok sokszor nem is tudják, hogy baj van az okmányaikkal. A jogszabály azonban nem lehetőségként, hanem kötelezően írja elő a rendőr számára, hogy bizonyos esetekben vonja be a forgalmi engedély műszaki lapját és ezzel együtt a rendszám érvényesített címkéjét is eltávolítsa, vagy akár a rendszámtáblát leszereltesse – mondta el a Kisalföldnek Béli Ferenc százados, őr-járőr alosztályvezető.
A tavaly hatályba lépett jogszabály rendelkezik a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról. Az okmányirodák ezzel egy időben vették át a rendőrségtől a forgalmi engedélyekkel kapcsolatos ügyek intézését.

Engedély sportkormányhoz

A rendelet szerint az intézkedő rendőrnek el kell vennie a forgalmit, amennyiben a járművet engedély nélkül alakították át. Például, ha a vezető nem tud bizonylatot mutatni az ablakokra ragasztott sötétítő fóliáról, a sportkormányról vagy akár az átalakított kipufogóról. Az érvénytelen műszaki vizsgával – határidő nélkül – való közlekedés is a forgalmi elvételéhez vezet. Ekkor a járőr egy igazolást állít ki, amivel a járművel a telephelyig közlekedhetnek. Amennyiben azonban a kocsi forgalomban való részvétele közvetlen balesetveszélyt jelent – fék, illetve a kormány vagy a gumik nem megfelelő állapota miatt –, azt az intézkedő rendőr nem engedheti tovább közlekedni. Ez esetekben a járművet mindaddig kivonják a forgalomból.
A kötelező felelősségbiztosítás hiánya, illetve a „zöldkártya" harminc napnál hosszabb idejű lejárta esetén szintén kivonják a járgányt forgalomból mindaddig, amíg a tulajdonos az érvényes dokumentumokat be nem mutatja.
A forgalmi okmányokkal, rendszámmal, érvényesítési címkével való visszaélés, vagy azok meghamisítása szintén a rendszám elvételéhez vezet, amit egészen az eljárás befejeztéig – de legfeljebb hat hónapig – nem is kap vissza a tulajdonos. Az engedély nélküli árufuvarozás, jogosulatlan megkülönböztető vagy figyelmeztető jelzés használata esetén fél évre kivonják a forgalomból a járművet.

Átíratás 15 napon belül

Az ellenőrzések során leggyakrabban a gépjármű átíratásával akadnak problémák. A jogszabály szerint a vevőnek 15 napon belül kell gondoskodnia erről, ellenkező esetben egy hónaptól akár egy évig terjedő időszakra is kivonhatják járgányát a forgalomból. Sokan úgy próbálnak kibújni ez alól, hogy különféle kölcsönadási szerződéseket írnak. A jól működő rendszernek köszönhetően azonban ezek az esetek gyorsan kiderülnek és a tulajdonos ellen okirat-hamisítás miatt büntetőeljárást indítanak.
A százados hangsúlyozta: a tulajdonosnak, üzemben tartónak kell felelnie azért, hogy járműve a jogszabályoknak megfelelő állapotban vegyen részt a forgalomban. Ellenkező esetben – bárki vezette is az autót – ellene indítanak eljárást.

Bírságolásnál mérlegelhet

Az intézkedő rendőrnek a jogszabály a forgalmi elvételénél nem ad lehetőséget a mérlegelésre. A bírság kiszabásánál azonban három lehetősége van: figyelmeztethet, helyszíni bírságot szabhat ki – ötszáztól tízezer forintig –, illetve szabálysértési feljelentést tehet. A figyelmeztetést viszonylag ritkábban alkalmazzák, mivel a tapasztalatok azt mutatják, hogy annak semmiféle visszatartó ereje nincs – tájékoztatott Béli Ferenc.
Bűncselekménynek minősül az, ha valaki olyan járművel közlekedik, amiről a rendőr korábban már valamilyen okból levette a rendszámot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tiszteletdíjakról, jövőtlenségről, magánvagyonról

„ Megélhetési politikusok ismételt, választások előtti mocskolódásának ” nevezte dr.… Tovább olvasom