Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Fél bérért dolgozik a magyar Ausztriában

Az osztrák állampolgárok a mezőgazdaságban 5–6 eurós órabért kapnak, a magyarok ennek a felével is beérik.
A burgenlandi Wallen után negyedik alkalommal Jánossomorja adott otthont annak a mezőgazdasági fórumnak, amelyre elsősorban olyan érdeklődőket vártak, akik Ausztriában vállalnak vagy a közeljövőben terveznek munkát vállalni. A találkozó szervezői a Régióközi Szakszervezeti Tanács (IGR) Burgenland–Nyugat-Magyarország uniós projekt koordinátorai voltak. A 2002-ben az Európai Unió, az osztrák kormány és Burgenland által elindított munkában az osztrák tartomány, illetve három határ menti megye (Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala) működik együtt.

Az együttműködés lényege, hogy hozzájáruljon a szociális egyenlőtlenségek leépítéséhez szociális és munkajogi területeket felölelő rendezvényekkel, kétnyelvű jogi tanácsadással, kiadványokkal, képzésekkel, nyelvtanfolyamokkal (az iroda programjairól tájékoztató honlap címe: www.igr.at).

– A legutóbbi adatok szerint Ausztriában tizennégyezer magyar munkavállalót tartanak számon, ebből nyolcezer Burgenlandban helyezkedik el, többségük (ötezren) a mezőgazdaságban, de sokan próbálnak szerencsét a vendéglátó- és építőiparban, illetve a szállítmányozás területén – tájékoztatta a Kisalföldet Tóth Eszter projektvezető. Elmondta: az osztrák tartományban a legálisan alkalmazott honfitársaink a munkaerőpiac tíz százalékát adják. Míg az osztrák állampolgárok a mezőgazdaságban 5–6 eurós órabért kapnak, addig a hazánkbeliek megelégednek akár 3,30–3,50 euróval is.
Ebben az ágazatban a magyar munkások nagyon keveset tudnak a munkaviszonyból származó jogaikról, és túlnyomó részben nem rendelkeznek a kollektív szerződések szövegeinek megértéséhez szükséges nyelvismerettel sem.

A szerdai jánossomorjai fórumon egybegyűltek hasznos tanácsokat kaphattak a kollektív szerződések legfontosabb munkajogi rendelkezéseiről, a munkavállalási engedélyek fajtáiról és az engedélyezés folyamatáról is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túzokvédelem a határszélen

A túzok Szlovákia legveszélyeztetettebb madara. Az országban már csak egy helyen fordul elő… Tovább olvasom