Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

˝Falunak nagy, városnak kicsi˝

Mosonmagyaróvár - Városlakóként jó itt élni, mert nyugodt kisváros, a vállalkozóknak azonban ez hátrány – magyarázza Csalló Gábor vállalkozó.

Csalló Gábort a ˝Szigetköz ízei, vármegye borai˝ fesztivál szervezőjeként kérdeztünk: mit szeret és mit nem Mosonmagyaróváron?

Míg a kilencvenes években a város előnyére szolgált a határ, Bécs–Pozsony közelsége, addig ez mostanra inkább hátrány – véli Csalló Gábor vállalkozó.

– Mosonmagyaróvári születésűként kötődöm a Lajta-parti városhoz, az ipartelepen, a Mofém-telepen és a városközpontban is laktam, így nehéz lenne megmondani, melyik áll a szívemhez közelebb. Szeretem a kisvárosi hangulatot, a kisvárosi légkört – hangsúlyozza a mosonmagyaróvári vállalkozó, aki elmondása szerint a fél világot – sokszor munkájából adódóan – bejárva is mindig hazatért. Három évet Bécsben élt a nyolcvanas évek közepén. Akkor a honvágy és a már meglévő üzletek hazavonzották. Most utólag visszagondolva azonban úgy látja, ott sokkal kiszámíthatóbb környezetben dolgozhatott volna.

– Külföldi útjaim során sok rendezvényen megfordultam, az ott szerzett tapasztalatokat ötvözve a helyi sajátosságokkal rendeztük meg a ˝Szigetköz ízei, vármegye borai˝ fesztivált, melynek a vár ideális helyszínt nyújtott. A várról egyébként az a véleményem, hogy a környezetét minél előbb rendbe kellene tenni, bár tény, hogy voltak erre próbálkozások. Itt viszont csak nagy álmokban lehet gondolkodni, óriási terv és sok pénz kellene ehhez. Úgy kellene felújítani, átalakítani, hogy saját magát el tudja látni és adni – fogalmazott Csalló Gábor.

Csalló Gábor szerint a Magyar utca hangulatát, varázsát csak összefogással lehetne visszaállítani.
Csalló Gábor szerint a Magyar utca hangulatát, varázsát csak összefogással lehetne visszaállítani.

A vállalkozó szerint Mosonmagyaróvár az elmúlt húsz év alatt sokat változott, sok szép épület emelkedett ki a földből, utcák, terek újultak meg, s ebben országos szinten élen jár a város. A kilencvenes években elindult rohamos fejlődés azonban hosszú évek óta stagnál. A termál sem lett igazi közösségi hely, fejlődése a térségben kialakított fürdőkkel szemben lemaradt. A Futura-projektet elképesztő ötletnek gondolja, de úgy véli, ha elkészül, igazi marketingeleme lesz a városnak. A leendő sportcsarnokot szerinte csak akkor érdemes megépíteni, ha van elég pénz egy nagyméretű beruházáshoz, amely már eladható a távolabbi régiókban is.

– Mosonmagyaróváron az országos átlagnál legalább 15 százalékkal magasabbak az árak, és ez az eladóknak és a vásárlóknak sem jó – mondja a Magyar utcai vendéglátós. Úgy látja, az elkövetkező években a városnak nincsenek jó kilátásai, ugyanis a vállalkozások és az önkormányzat is az utolsó tartalékait éli fel. Csalló Gábor szerint egy ekkora város, mint Mosonmagyaróvár, mely falunak nagy, városnak kicsi, nem bír el két sétálóutcát sem. A Magyar utca hangulatát, varázsát csak összefogással, sok-sok feladat elvégzésével lehetne visszaállítani.

Olvasóink írták

 • 19. Diákcsemege 2009. október 25. 20:14
  „Mosonmagyaróvár sem nem falu, sem nem város, hanem egy jobbfajta tanyaközpont, ahol a lényegi (gazdasági) döntések nem a józan érvek , hanem a sógorság, komaság és mindenféle egyéni érdekek mentén születtek (és tán születbek is....sicc).
  Mit számit a MI Városunkban az itt lakó és adózó POLGÁR???”
 • 18. jánosi 2009. október 23. 14:00
  „Igaza van pancsernak, amikor jól ment, le se ........k a magyarokat, elszálltak az áraikkal, most
  meg a nagy áruházakat szidják, ahol minden olcsóbb, a bóvli meg ugyanaz.
  A mohóság az ok, a bérleti díjakban, város parkoló hely díjak megszabásában, parkolóőr hiénák
  gátlástalanságában. Szóval úgy ahogy van elavult a belváros, ha lehet jobb elkerülni.”
 • 17. ökosuli 2009. október 23. 05:56
  „Mindenkinek jó szívvel ajánlom a www.keruljaterkepre.hu weboldalt,ahol a pályázatok almenüpont alatt található Mosonmagyaróvár,a mi városunk című prezentáció.
  A pályamű az egyetlen, interneten elérhető film,amely országszerte népszerűsíti Mosonmagyaróvárt.”
 • 16. pancser 2009. október 22. 23:47
  „A város hasonló lélekszámú magyar városok között az első a fejlődés dinamikáját tekintve. A lakosság fiatal, az országos átlagnál jóval több gyerek születik stb. Csalló úr csak ne faluzza le szeretett városunkat. Ami fáj neki én értem, elfogytak az álturista osztrákok., akkor jól keresett ma nem. Akkor megyek a Magyar utcára ha muszáj, de a Lajtaszerre is. Lehetetlen parkolás félszobányi szegényes választékú boltokhoz nincs az embernek kedve. Ami elmúlt elmúlt ez már soha vissza nem jön, olcsó árak az osztrákoknak a vasfüggöny mögöttiség izgalmával.”
 • 15. RickCartman 2009. október 22. 18:24
  „tudo,
  nem világos, hogy kerül ide a gimi,de hiába töröm a fejem, nem jön össze olyan sok ember.Értem, nem akarsz kihagyni senkit,de vagy én járok bekötött szemmel,vagy olyan jól rejtőzködnek ezek a tehetséges és rátermett emberek(mindkettő elég nagy hiba,mert ha bekötött szemmel járnék, hasra esnék,ha pedig ők rejtőzködnek, sosem derül ki rátermettségük.)”
 • 14. tudo 2009. október 22. 10:50
  „Ricky

  Persze,hogy tudok 20-40 mondani.Nem kell feltétlen a gimi tanári karát sorolni .Az van.Sikeres üzem és gyári vezetők ,ügyvédek, fogorvosok,külföldi cégek ügyvezetői,egyetem oktatóiés vezetői,még mezőgazdászok is vannak
  páran,könyvelők stb.Csak Újudvaron lenne legalább három -négy.Se kiemelni sem sértegetni név szerint nem akarok senkit,de át lehet nézni pl a polg.hivatal osztvezetőit stb.Talán Győr is talált helyi polgármestert aki mögé felálltak és jól működik az új önkormányzat.Példának tekintem a szolnoki,jánosi gyakorlatot ahol közismerten
  nagyon jó eredménnyel tevékenykednek a polgmestere és az önkormányzatok is.”
 • 13. piskóta 2009. október 21. 21:00
  „"A Magyar utca hangulatát, varázsát csak összefogással, sok-sok feladat elvégzésével lehetne visszaállítani."
  Ezt mintha olvastam volna már valahol?!

  "Már napközben is kihalt a Magyar utca
  Hozzászólok! Hozzászólok!
  Méhes Ákos
  2006.11.29. 14:19"

  Igen! Már három éve fognak össze !!!”
 • 12. RickCartman 2009. október 21. 20:04
  „11.tudo:ha te egyszer a mosonmagyaróvári polgármesterségből akarnál megélni(mert"megélhetési emberekről" írsz),nagyot csalódnál.
  "2x2 kézen meg lehetne számolni,akik jobban csinálnák": tehát az 4 kéz,ideális esetben szorozva 5 ujjal,=20?
  Hmmm...sorolnád azt a 20 embert?Vagy csak az első tizet...Kétségeim vannak.”
 • 11. tudo 2009. október 21. 08:24
  „A lényeg,hogy a város kinevelt és várost szereplő lokálpatriótáit nem nevezték ki és 90 óta a lakosság nem választja meg,hanem megélhetési emberek kezébe került a hatalom.Nincs számonkérés és lelkiismeret ,szakmai felkészültségről nem is beszélve.2x2 kézen meg lehetne számolni azokat akik jobban csinálnák,de nem tolakodnak a fazék közelébe . Óvári emberek kezében a megoldás ,de látni,hogy marad minden a régiben.”
 • 10. Griffin 2009. október 20. 11:28
  „ebből a szempontból mindegy, kik a város vezetői,főleg az, hogy hol születek.soroljak nektek az elmúlt évszázadok óvári,vagy mosoni elöljárói közül olyanokat, akik "bennszülöttek"voltak?egy kezemen meg tudnám számolni...”
 • 9. tudo 2009. október 20. 08:31
  „A város nem működik a szolgáltatások drágák mivel nagy részük bérletként üzemel van ahol 3-4 lépcsős tulajdonost

  kell kifizetni amit nem lehet kigazdálkodni.A vásosnak vezetői pl 25 évre visszamenőleg nem Óváriak!

  Az Egyetem soproni az egyetemi oktatók és dolgozók 60 évre visszamenőleg hiányoznak a városi tanács-közgyűlés

  testület stb tagjai közül.A városvezetés elpasszolta a város vagyonát :szemétszállítás,termálkutak és fűrdő,

  felszíni vízkészlet ,ipari park ,sportlétesítmények.Vendégeim néha megkérdezik,mit lehet csinálni a városban

  este vacsora után,hová lehet menni???? Szerintem a hajó elment és megoldás nincs.”
 • 8. juhi 2009. október 20. 08:16
  „Nyilván valami frappánsat, okosat akart mondani azzal, hogy "falunak nagy, városnak kicsi", az újságíró meg rábukott erre, mint gyöngytyúk a ......<moderálva>. Legközelebbi nyilatkozatához én is javaslok egy jó, ütős címet: mikortól írom két l-lel a nevemet.”
 • 7. mlac 2009. október 19. 20:59
  „Először is: Mosonmagyaróvár az ország 25. legnagyobb városa!
  Nagyobb, mint kapuvár, Csorna-Tét és Pannonhalma együttvéve!
  Magyarul nem olyan kicsi!Több, mint 32 ezer lakosa van és évente 4-500 fővel növekszik a lakosság!
  Másodszor pedig: A Magyar utca pontosan a vállalkozók miatt üres!
  Rendezvényeket nem támogatnak, (Tisztelet a kivételnek!) viszont elvárják, hogy minden fesztivált a Magyar utcán tartsanak meg!
  Reggel 9, illetve 10 órakor nyitnak, és délután 4, illetve 5 órakor zárnak! Az átlag ember reggel 6-tól este 6-ig dolgozik!
  Mi marad neki????? HYPERMARKET!!!! Ezeket kéne átgondolni kedves vállalkozó hölgyek és urak!
  Nincs miért bemenni a Magyar utcára, ahol némelyik étterm előtt még a menüt sem írják ki magyarul, ami ráadásul 1700-1800 Ft, 2 utcával arrébb ugyanaz 650-700 Ft!!!!
  Miről beszélünk????”
 • 6. Japo 2009. október 19. 19:55
  „Van több vállakozó akinek sikerült amibe belefogott, lehet el kéne gondolkodni. És még egy fontos dolog, mi az hogy vállalkozó? Régen a maszekokat iparosnak hívták. Tudjátok ki a vállalkozó? Magda Marinkó mert ő vállalkozott arra,hogy kiírtja azt a szegedi családot. A maszek az IPAROS.”
 • 5. Abrafax 2009. október 19. 18:59
  „Vannak a miénknél rosszabb infrastruktúrájú, laposabb, unalmasabb, élhetetlenebb városok a nagyobbak között is. És azért ebben a "nagy faluban" is meg lehet tollasodni: ugye Csalló úr?

  Tisztelt hozzászólók! Óváron a legnagyobb baj az, hogy ami a miénk, azt izomból fikázzuk. Jó lenne végre megbecsülni azt ami van - ez itt nem Budapest (szerencsére). Azt pedig, ami nincs, aprólékos munkával meg kell teremteni. Igaz, ahhoz nem elég undorodva szájat tépni. Meg lehet nézni a Művi programjait - ha van fantázia és bátorság, lábra lehet állítani nálunk is bármit.”
 • 4. KisVadföld 2009. október 19. 18:58
  „Nem értem mit vagytok ugy oda, ez egy 30 ezres város, nem 130 ezres, ostoba dolog ilyen hasonlatokat hozni.
  Győr is lapos város budapesthez képest, budapest pedig londonhoz képest, london pedig new yorkhoz képest.
  Célszerübb lenne más 30 ezres városokkal összehasonlítani. Nem?? Ja, hogy erre nem is gondoltatok??
  Aki pedig pezsgést akar az költözzön Las vegasba, ott van "élet".

  Az viszont igaz hogy nagyon sok lehetőséget elszalasztott az elöző ............
  És őket az itt lakók juttatták a helyükre több cikluson át.”
 • 3. Mókus7 2009. október 19. 16:26
  „Így igaz! lapos a város, nincs semmi amiért az emberek kimozdulnának hétvégén! az alap dolgok hiányoznak, a kultúra, a tisztaság, a mosolygó arcok, rendezett épületek,utcák, szórakozási lehetőségek és színvonalas szolgáltatás megfelelő áron! Az óvári Termál? valószínű ilyen lehetett 20 éve is vagy inkább jobb, de biztos, hogy tisztább! tud valaki egy kellemes éttermet ajánlani és egy cukrászdát Óváron, mert mi hiába keresünk évek óta nincs, sőt amelyek annak tűntek, csak átmenetileg voltak azok, többször csalódtunk mindegyikben! Ha egy külföldi megkérdezné mit ajánlanék Óváron, mit mondhatnék neki? De lehet csak mi tévedünk?”
 • 2. juhi 2009. október 19. 14:36
  „Ha 15 %-kal magasabbak az árak, talán csökkenteni kellene azokat. S ezt a saját vállalkozásával kezdhetné!
  Valóban itt él, hol van két sétálóutca, szerintem csak a Magyar utca az. Mikor járt a termálban, húsz évvel ezelőtt?”
 • 1. 56ildi 2009. október 19. 14:33
  „Mosonmagyaróvár egy lapos város, az emberek irigyek, a Magyar utcán nincs semmi látnivaló, szombat és vasárnap délután a város meghalt. Hiába van Egyetemünk észre sem venni, hogy itt egyetemisták élnek. Sopronban, Győrben hétvégén az utcán pezseg az élet, még egy normális mozija sincs a városnak. Pedig lehetne sok minden, de amilyenek a városlakok olyan a környezet......................!!!!!!!!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Most polgárőrök, később településőr a biztonságért

Huszonhárom taggal polgárőrség alakult Mecséren a napokban, az egyesület létrehozását a trükkös… Tovább olvasom