Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Eurómilliókat hozó befektetés

Lipót–Tarcsafürdő - Tarcsafürdő a minta – legalábbis Lipót számára: a sportkomplexumba beruházó falu etalonja a burgenlandi edzőközpont. Ott is pályaépítésbe kezdett az önkormányzat, mely most eurómilliókat hoz neki a konyhára.

Lipóton télen már komoly futballcsapatokat edzőtáboroztatnának: az önkormányzat tervei szerint folyamatos fejlesztéssel európai színvonalú sportközpontot hoznak létre a hétszáz lelkes faluban.

A polgármester etalonként az ezerhatszáz lelkes burgenlandi Bad Tatzmannsdorfot (Tarcsafürdőt) említette: a magyar határtól harminc kilométerre fekvő ausztriai faluban már világhírű csapatok tréningeztek.

Amint arról néhány hete beszámoltunk, Lipót újabb vállalkozásba kezdett: negyedmilliárd forintból olcsó termálvízzel fűtött füves és műfüves pályával, s kiszolgálólétesítményekkel csalogatna ide edzőtáborozni hazai és külföldi futballcsapatokat. Ehhez az önkormányzat az Ollé-program segítségével kedvezményes hitelt vesz fel: úgy számítják, hogy a részleteket a régi pályájuk helyén kialakított fizetős parkolóból finanszírozni tudják. Tóth Péter polgármester hetek óta tárgyal a program lebonyolítóival: úgy tervezik, ősszel megkezdődhet a munka, hisz kedvező esetben télen már szeretnének csapatokat fogadni. Annál is inkább, mivel idehaza és a környező országokban kevés a jó minőségű, fűtött pálya. Annyi már időközben eldőlt, hogy a lipóti NB III-as gárda az őszi szezonban Ásványrárón fogadja majd ellenfeleit. A sportkomplexum kivitelezésére kiírták a közbeszerzési eljárást, szeptemberre lehet döntés az építőcégről.

Tarcsafürdő: Lipót hasonló beruházásba kezd, mint korábban a burgenlandi település. Európai sportközpont épülhet a Szigetközben.
Tarcsafürdő: Lipót hasonló beruházásba kezd, mint korábban a burgenlandi település. Európai sportközpont épülhet a Szigetközben.

A polgármester néhány hete elárulta: a tarcsafürdőihöz hasonló beruházásban gondolkodnak. Portálunk úgy tudja: a szintén termálvizes osztrák falunak már eurómilliókat hoz a korábbi befektetés. Az ottani komplexum önkormányzati tulajdonú, ahogyan Lipóton is tervezik.

Rengeteg hasonlóságot találunk: a beruházás előtt ott is csupán egy jó szálloda és a termálfürdő állt rendelkezésre, minőségi futballpálya nem. Összesen 1,1 millió

eurót, nagyjából háromszázmillió forintot invesztáltak a futballarénába (emlékeztetőül: Lipóton most 250 milliós büdzsére számítanak, ám később még fejlesztenének). Füves és műfüves pályát építettek, nem is akármilyet: FIFA- és UEFA-meccseket is rendezhetnek itt; Lipóton ugyanez a terv. Tarcsafürdőn egyébként tizenkét szaunát, relaxációs tereket, medencéket találni a sportközpontban, s itt van az egyetlen UEFA által minősített szálláshely Burgenlandban. Az igazi kiugrást számukra a tavalyi futball Európa-bajnokság hozta: ők láthatták vendégül ugyanis a horvát válogatottat. Rajtuk kívül edzőtáborozott már itt az olasz Lazio, a török Fenerbahce s az osztrák nemzeti válogatott is. ˝Öt ország csapatait keressük majd meg ajánlatainkkal: terveink szerint évente ötven hazai és külföldi csapat edzőtáborozását tudjuk majd biztosítani˝ – mondta néhány hete a lipóti polgármester.


Ahogy az osztrákoknál működik

A tarcsafürdői futballaréna a helyi gyógyfürdő, hotelek, egészségparkok közé épült. A 90-szer 60 méteres műfüves és a 105-ször 68-as füves pálya mellé kapusedzésre és a letámadás gyakorlására alkalmas területet alakítottak ki.

Olvasóink írták

 • 7. ruru 2009. augusztus 06. 23:09
  „csak gratulalni lehet az ilyen kezdemenyezeseknek nem irigykedni kell ilyen emberek kellenenek az orszag vezetesebe is nem biztos hogy ilyen rosszul allna az orszag gazdasagilag minden elsmeresem a lipotiake remelem sikerrel jarnak”
 • 6. qeu 2009. augusztus 06. 20:24
  „Gratulálok tényleg nagyot alakítanak Lipóton. ( Nem a politika dönt, mint Csornán. )
  Sajnálom azonban azt, hogy a parkolás a strand belépő egy 4 fős családnak elég drága. Ha a családi belépő 2 felnőtt + 2 gyermek lenne, egészen kiváló lenne minden.
  Sok sikert a folytatáshoz!”
 • 5. Reális 2009. augusztus 04. 10:39
  „Gratulálok Kapuvárról,a 3X2 méteres medencével büszkélkedő ,,városból"!Jó ötlet volt,sok sikert hozzá!”
 • 4. pancser 2009. augusztus 03. 18:05
  „1-es hallgass! Csak a dícséret hangján lehet beszélni Lipótról és a polgármesterről. Lipót szép csendesen, de hatalmasat fejlődött.”
 • 3. juhi 2009. augusztus 03. 16:11
  „Sok város megirigyelhetné a lipóti polgármester tenni akarását és jó ötleteit. Bravó Tóth úr!”
 • 2. urbaniastapista 2009. augusztus 03. 15:40
  „1.
  mehetsz vonattal is :)”
 • 1. X-men 2009. augusztus 03. 14:15
  „És majd itt is lezárnak mindent, hogy a fizetőparkolóba tereljék az autókat. Rohadt szemét banda.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A ˝szlovák˝ szúnyogok is minket csípnek?

Csallóköz-Szigetköz - Nemcsak a Szigetközben, hanem a Duna túlpartján, Csallóközben is gondot… Tovább olvasom