Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Emléktábla az első polgármesternek

Mosonmagyaróvár - Dr. Sattler János, az egyesített Moson és Magyaróvár első városvezetője tiszteletére állítottak emléktáblát az egykori polgármesterről elnevezett utcában a Széchenyi Polgári Kör kezdeményezésére.

˝Sattler János városért végzett munkája legyen példakép˝ – emelte ki ünnepi beszédében Moldoványi Géza, a Széchenyi Polgári Kör elnöke az egyesített város első polgármestere tiszteletére állított emléktáblánál, mely a Kékcinke Óvoda kerítésén kapott helyet. Többéves hiányt pótolt ezzel a város, hogy a dr. Sattler Jánosról elnevezett utcába (volt Bardócz Béla) a névtáblák tavaszi kihelyezését követően méltó emléket állított a Moson és Magyaróvár egyesítését kezdeményező polgármesternek. Sattler János Mosontétényben, többgyermekes földműves családban született 1894-ben. Tanulmányait a piaristáknál kezdte, a soproni bencéseknél folytatta. Pozsonyban, majd Budapesten tanult jogot, itt kapott államtudományi doktorátust. Közigazgatási pályáját Nezsiderben szolgabíróként kezdte, később Magyaróváron tanácsnoki állást szerzett. Akkor talán még nem is tudhatta, hogy két év múlva ő lesz Magyarország legfiatalabb polgármestere.

Moldoványi Géza: Sattler János városért végzett munkája legyen példakép.
Moldoványi Géza: Sattler János városért végzett munkája legyen példakép.

– Együtt élt a várossal, részese volt a város kulturális kibontakozásának, kezdeményezője és támogatója a városi zeneiskola létrehozásának, a kaszinó alapításának. Precíz, következetes munkával csökkentette a város adósságát. Mégis legnagyobb érdeme Moson és Magyaróvár egyesítésében kifejtett munkája – összegezte Mosonmagyaróvár első polgármesterének munkásságát az egyesület elnöke.
Sattler János 1944. december 5-én a magyaróvári temetőben önkezével vetett véget életének. Síremléke a bejárattól nem messze áll.

Olvasóink írták

  • 2. RickCartman 2009. július 05. 21:14
    „zopika, esetleg neveket emítenél?”
  • 1. zopika02 2009. július 05. 10:07
    „Remélem a közelmúlt polgármestereinek senkinek nem jut eszébe majd emléket állítani. De ha esetleg valami szégyenfalat is avatnának óváron akkor biztosan sok név felkerülhetne rá.... :-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A város kiváló diákjai

Szabó Miklós polgármester köszöntötte a Lajta-parti település fiatal tehetségeit pénteken és átadta… Tovább olvasom