Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Ember és magyar maradt

Egy kiállítás keretében, az írásos és tárgyi emlékeit felhasználva emlékeztek meg tegnapelőtt Dunakilitin a tavaly decemberben elhunyt dr. Timaffy Lászlóról. A megnyitón elhangzott: a néprajztudós elültette a szülőföld szeretetét az emberekben.
A Dunakilitiért Egyesület szervezte kiállítás a „Dr. Timaffy László nyomdokain a Szigetközben" címet kapta. Varga Imre, az egyesület elnökének köszöntője után a zsúfolásig megtelt helyi színházteremben a néprajztudós felesége – akit családtagjai is elkísértek – emlékezett mindenki Laci bácsijára. Elmondása szerint férjének küldetése volt, melyet mindig tisztességgel teljesített. Kereste a vizek titkát, s egy szigetközi mese és monda hallatán nem tudott elmenni úgy, hogy fel nem jegyezte volna azokat. Munkáira gyakran felesége is elkísérte, s látta, ahogy az emberek megnyíltak előtte. Pótolhatatlan anyagot gyűjtött össze élete során. Valószínűleg a szellemisége ihlette meg a dunakiliti kiállítás szervezőit. Dr. Timaffy László munkái segítségére lehetnek mindazoknak, akik a Szigetköz világát igazán meg akarják ismerni.

Dr. Barsi Ernő, közvetlen barátja és tudóstársa egy népdalhasonlattal méltatta a néprajztudóst: „Kossuth Lajos nem lett volna, katona sem lettem volna". Véleménye szerint Laci bácsi elültette a szülőföld szeretetét az emberekben, s nem szabad hagyni, hogy ez a láng kialudjon. Dr. Barsi Ernő elmondta: az ember életében a három meghatározó dolog – születés, iskola, társ – szerencsésen alakult dr. Timaffy számára. Népfőiskolát szervezett azokban az időkben, amikor gátakat szabtak a hagyományoknak. Visszaadta a népnek, amit gyűjtött, s megmutatta, hogyan kell embernek és magyarnak maradni. Kiemelte: megismerni és megszeretni a tájat a néprajztudós munkáinak ismerete nélkül szinte lehetetlen. A rendezvény végén dr. Barsi Ernő népdalokat játszott hegedűn, amelyet a kiállítás résztvevői énekszóval kísértek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A dög a hőségben két napig is a napon lehet

A nyári kánikulában gyorsabban bomlanak azok az elhullott állatok, melyeket időnként csak két nap… Tovább olvasom