Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Élhető kisvárost terveznek

Jánossomorja önálló statisztikai kistérségi központtá szeretne válni - áll a város most elkészült hosszú távú fejlesztési koncepciójában.
Arra kell törekedni, hogy Jánossomorja önálló statisztikai kistérségi központtá váljon – áll a város most elkészült hosszú távú fejlesztési koncepciójában. A tervezetet a napokban vitára bocsátották. Jánossomorja hosszú távú fejlesztési koncepcióját kedden Hatvani László és Lőrincz György önkormányzati képviselők lakossági fórumon tárták a köz elé. Hatvani László hangsúlyozta: a rendszerváltást követően Jánossomorja jól kihasználta lehetőségeit.

Néhány év alatt a környék ipari centrumává vált, sok tekintetben megelőzve Mosonmagyaróvárt és Csornát. Ma 2500 álláslehetőséget biztosítanak, 20 településről 900 munkavállaló ingázik ide. Ezt a fejlődést ismerték el tavaly a városi címmel.

A kiküldött kérdőívek kiértékelése után két ötfős munkacsoport segítette a fejlesztési koncepció elkészültét. A terv célja, hogy Jánossomorja a Mosoni-síkság és a Hanság élhető kisvárosa legyen. A dr. Nagy Mária háziorvos vezette munkacsoport kidolgozta az oktatási-nevelési és egészségügyi intézmények, a kultúra, a civil élet, a közigazgatás, a műemlékvédelem és a helyi média terén szükséges fejlesztéseket. A másik, Hatvani László vezetésével működő bizottság pedig a város gazdasági élete, környezetvédelme, infrastruktúrája terén kívánatos irányokat fogalmazta meg.

E szerint az elkövetkezendő évek egyik legfontosabb feladata, hogy megvalósuljanak az óriási tranzitforgalmat lebonyolító 86-os főúton a különböző forgalomlassító, forgalomelterelő beruházások. Esetleg egy elkerülőút, körgyűrű építésével. A célok között szerepel a helyi cégek munkaerőigényeinek megfelelő középfokú szakképző iskola létrehozása is. Az egészségügyben megoldásra vár a házi betegápoló szolgálat, valamint a betegszállítás megszervezése. Szeretnének mikrotérségi művelődési központot is jánossomorjai centrummal. Kiemelt feladat a jól képzett

fiatalok helyben tartása. Fontos, hogy a közigazgatás és a városvezetés a szakmai és civil szervezetekkel a jelenleginél sokkal szorosabban együttműködjék. Arra kell törekedni, hogy Jánossomorja önálló statisztikai kistérségi központtá váljon.

A fejlesztési tervet várhatóan januári ülésén tárgyalja a képviselő-testület. A munkaanyag olvasható a városi könyvtárban, a polgármesteri hivatalban és a www.jtv.hu internetes portálon.

A gazdaságfejlesztésben a kis- és közepes nagyságú vállalkozások létrejöttét támogatják. Szorgalmazzák a szelektív hulladékgyűjtést, a pályázati lehetőségek kihasználásával városi fűtőművet hoznának létre. Meg kívánják oldani az ivóvízbázis kiváltását, és szükséges a környezet védelmével foglalkozó civil szervezet megalakítása. Szélesítenék és javítanák az utakat, visszaállítanák az árokrendszert, a kerékpárutak hálózatát teljessé tennék Mosonmagyaróvár és Csorna felé.

A Jánossomorja–Andau közötti határátkelő forgalmát kiterjesztenék személygépkocsi- és teherforgalom számára is, és fejlesztenék a tömegközlekedést. Szükségesnek látják a polgárőrség, valamint a mezőőri szolgálat megszervezését. Folytatják a település parkosítását, a zöldövezet fejlesztését, a közvilágítás javítását. A belvárosban több parkolóhelyre lenne szükség, a parkolási fegyelmet pedig szigorúan ellenőriznék.

A tervezet kapcsán a hozzászólók többsége a jelen problémáit vetette föl. Egy helybeli piactér kialakítását szorgalmazták. Többen felhívták a figyelmet a helyi kulturális értékek, műemlékek megóvására. Javaslat érkezett az idősek gondozását és a fogyatékossággal élők segítését célzó intézkedések megtételére is. Egy másik hozzászóló a helyi sportélet fejlesztését hiányolta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idősek pénzére vadásznak

Az elmúlt hetekben ismeretlenek csaltak ki pénzt idős emberektől Mosonmagyaróvár környékén. Tovább olvasom