Kisalföld logö

2017. 02. 25. szombat - Géza -1°C | 7°C Még több cikk.

Együtt az életben és a halálban

Negyvenhét évet élt meg együtt jóban-rosszban a mosonmagyaróvári Horváth Rezső és felesége, Tamás Erzsébet. Az asszony veséje március 3-án állt le, elhalálozásának hírére férjét három nap után a gyász vitte el.

A pszichológiai szakirodalom számon tartja ezt a jelenséget.

A mosonmagyaróvári Horváth Rezső még ma sem tudja könnyek nélkül elmesélni szülei gyors elvesztését. Máig nem tudta feldolgozni, hogy a 67 éves asszony és a 72 éves édesapa három nap eltéréssel elhunyt, űrt hagyva maguk után.

– Szüleim fiatalon ismerkedtek össze, a Vas megyei Csörötneken mondták ki a ˝holtomiglan-holtodiglant˝ 1963 júliusában. Több mint harminc éve költöztünk Mosonmagyaróvárra, ahol édesanyám és édesapám is a kenyérgyárban vállalt munkát – meséli a kezdeteket a megtört fiú, aki édesapja keresztnevét is viseli.

A Horváth házaspár Mosonban 47 évet élt boldog házasságban, egy munkahelyen dolgoztak. Három gyermekük született, Rezső mellett két lány, Erzsébet és Ildikó. Egyikük ugyancsak a Lajta-parti városban lakik, másikuk Kanadába költözött. Szüleik hat unokának örülhettek, sőt, kettőt maguk is gondoztak.

Horváth Rezső: Szüleim boldog házasságban éltek 47 évig.
Horváth Rezső: Szüleim boldog házasságban éltek 47 évig.

– Anya három hetet töltött a Karolina Kórházban, ahol március 3-án végleg leállt a veséje, légzési zavarokkal is küzdött. Halála előtt még elköszönt tőlem és a húgomtól – emlékezik Rezső. – Édesanyám ápolta a szintén szívbeteg édesapámat, aki lábfekélye és csípőproblémái miatt nem tudott már járni. Nagyon szerették egymást. Édesapám felesége halálhírére teljesen összeomlott. Nem akarta elfogadni az étel, italt, menni akart utána. Március 6-án még elbúcsúzott a gyerekeitől, mielőtt követte volna édesanyánkat. Köszönetet szeretnénk mondani a temetkezési vállalkozásnak és a mosoni plébániának, hogy a szüleinket egy napon helyezhettük örök nyughelyükre – tette hozzá Horváth Rezső.

– Munkánk során találkozunk olyan esetekkel, amikor egy házaspár mindkét tagja rövid időn belül meghal. Ez rendszerint azt jelenti, hogy az egyik fél halála bekövetkeztét néhány nap vagy hónap eltelte után követi a másiké – magyarázza már Csog Blanka pszichológus. A szakirodalom tehát ismeri ezt a jelenséget. A gyász összetett lelki folyamat. Az esetek hátterében sok más pszichés tényező mellett a nagyon erős kötődés, a halmozott és feldolgozatlan korábbi veszteségek, beszűkült szociális kapcsolatok, depresszió, egyéb betegségek, illetve a bűntudat állhat. A legtöbb gyászolónak a családja, a barátai, az ismerősei, esetleg a lelkésze elegendő segítséget nyújtanak a veszteség feldolgozásához.

Elhúzódó gyász esetén azonban célszerű szakszerű segítséget kérni önsegítő csoportoktól, pszichológustól vagy pszichiátertől – tanácsolja a szakember.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamis vízummal buktak le az ukránok

A gyanú szerint négy ukrán nőt akart illegálisan Nyugatra vinni két honfitársuk egy mikrobusszal. Tovább olvasom