Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Egységesítik a belváros beépítését

A jelenlegi negyven- helyett hetvenöt százalékosra bővítenék az egyik Győrikapu utcai telektömb beépíthetőségét. A magyaróvári belvárosban egyébként szinte mindenhol ez a szabályozás érvényes. Korlátozzák ugyanakkor a megengedett építménymagasságot.

Az egyik Győrikapu utca menti telektömb kérte az önkormányzattól, hogy a jelenlegi negyven helyett hetvenöt százalék legyen a beépíthető terület. A kérelmet azzal indokolta, hogy a leromlott állagú épületet fel kívánják újítani és az utcaképhez igazodva zárt sorúvá tenni. Ezt a tervezett bővítést viszont a jelenleg érvényes előírások nem teszik lehetővé.

A városháza szakemberei szerint a kérelem indokolt, hiszen a magyaróvári történeti belvárosban jellemzően hetvenöt – sőt, helyenként száz – százalék a beépíthető terület. Ezalól csak az érintett telek és a környezete a kivétel, ennek okát azonban nem tudják. A kialakult beépítés ugyanis az ingatlanok többségénél már most is lényegesen jelentősen meghaladja a negyven százalékot. Így a beépíthető terület hetvenöt százalékra emelésével egységes lehet a belváros szabályozása.

Szintén az egységesítés jegyében a Győrikapu utca és a Magyar utca közötti tömbben a jelenlegi 7,5 méteres maximális építménymagasság helyett a már kialakult magasságot fogják jelölni. Ennek értelmében új építésnél a környező házak magasságához kell igazodni. Nem lenne szerencsés ugyanis, ha a szűk Győrikapu utcában ilyen magas épületeket engedélyeznének.

A véleményezési eljárás során valamennyi érintett államigazgatási szerv nyilatkozott. Az állami főépítész támogatta a módosítást. Észrevétel az örökségvédelem részéről érkezett. Javasolták például, hogy a Fő utca 30. alatti műemlék épület esetében maradjon meg a jelenlegi szabályozás, azaz ne lehessen bővíteni. Az viszont nem szerencsés, ha egyes telkek külön építési övezetbe tartoznak. Ezért úgy oldják meg a problémát, hogy a Magyaróvár belvárosára vonatkozó speciális előírások közé bekerül olyan kitétel, miszerint a műemlékek esetében az örökségvédelem előírhatja a kialakult állapot megtartását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Piarista fiatalok találkozója

Tizenhárom diákkal és négy tanárral képviseltette magát a mosonmagyaróvári piarista iskola a második… Tovább olvasom