Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Egy éve már börtön járhat a zaklatásért

Mosonmagyaróvár - Csaknem ötven ügyben indítottak eljárást a mosonmagyaróvári rendőrök zaklatás miatt, amióta bűncselekménynek minősül ez a tett. Csupán egy alkalommal nem sikerült felderíteni az elkövetőt.
Az év eleje óta már bűncselekménynek minősülő a zaklatás, azaz ha valaki más megfélemlítése céljából magánéletébe önkényesen beavatkozik, t rendszeresen háborgatja.

Az is bűncselekmény, ha valaki telefonon vagy személyesen kapcsolat fenntartására törekszik mással, annak akarata ellenére. Az effajta bűncselekmények elköveti egy de speciális esetben akár három évi szabadságvesztéssel is büntethetők.

Korábban az ilyen esetek többségében a rendőrség nem sokat tehetett, a sértettek legfeljebb szabálysértés ügyében a bírósághoz fordulhattak.

A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányságon az év eleje óta csaknem ötven ilyen ügyben indult nyomozás, tudtuk meg Babos László alezredestől. A bűnügyi osztály vezetője a Kisalföldnek elmondta: többségében a sértettek feljelentése nyomán indulnak ezek a büntetőeljárások. Jelenleg tizenöt ilyen ügyben folyik nyomozás a kapitányságon. Az alezredes szerint jól nyomozhatóak ezek az ügyek, hiszen sok esetben a sértettek már eleve ismerik a zaklatót. Amennyiben pedig ismeretlen az elkövető, úgy - a zaklatás jellegéből adódóan visszatérő, folyamatos cselekményről lévén szó - számos, az illető személyét beazonosítható tény válik ismertté. A szükséges adatok, bizonyítékok miatt a nyomozások általában több hónapig is eltarthatnak. Volt olyan ügy, amit közel fél év után tudtak lezárni. Ám az eddig lezárt zaklatások közül csupán egy esetben nem sikerült azonosítani az elkövetőt.

A leggyakoribb a telefonos zaklatás. Elfordult például olyan is, amikor a sértettet egy éjszaka alatt több tucatszor hívták fel. A bűncselekmény megvalósításához nem is kell az elkövetőnek beleszólnia a telefonba, már az is zaklatásnak minősül, ha csupán rendszeresen rácsörög a sértettre. Szintén gyakori, amikor a korábbi házas- vagy élettárs a különválást követően különböző sérelmei miatt fenyegeti, erőszakos verbális megnyilvánulásokkal háborgatja egykori társát. A zaklatásnak ez a formája már bűntettnek minősül, ennek szankcionálása is súlyosabb a vétségénél.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csempészcigit fogtak Hegyeshalomnál - 37 milliót ér az áru

Hegyeshalom - 37 millió forint értékű csempészett cigarettát foglaltak le vasárnap az esti órákban a… Tovább olvasom