Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Egy (ellenzéki) hang nélkül átment a költségvetési koncepció

Mosonmagyaróvár - Ellenzéki vélemény nélkül fogadta el a képviselő-testület az önkormányzat jövő évi költségvetési koncepcióját. Az elsődleges cél a működőképesség biztosítása és az önkormányzat fizetőképességének megőrzése.
Legutóbbi ülésén tárgyalta; pontosabban csak elfogadta Mosonmagyaróvár a jövő évi költségvetési koncepcióját a képviselő-testület. A korábbi évek gyakorlatától eltérően az ellenzék semmiféle véleményt és kritikát nem fogalmazott meg a tervezetről, így a testület az ebben a témában megszokott többórás vita nélkül, alig tíz perc alatt „túlesett" a napirenden.

A jövő évi költségvetési tervezet elkészítésekor a működőképesség biztosítása és az önkormányzat fizetőképességének megőrzése az elsődleges cél. Ezek alapján határozták meg a feladatok sorrendjét. Jövőre a helyiadó-bevételeknél a korábban meghozott döntés értelmében sem adónemben, sem pedig a mértékben nem lesznek változások. A 2008-ra tervezett építményadó előreláthatólag teljesül, a jövő évben pedig jelentősebb növekmény lehet a MoWinParkba betelepülő gazdasági társaságok befizetése. A gazdasági és hitelválság vélhetően leginkább a helyi iparűzési adót érinti majd. Az idegenforgalmi adó várhatóan szintén csökkenni fog, 2009-re ezt 14 millió forintban határozták meg. A gépjárműadó azonban 10 millióval több lehet. A bevétel túlteljesítését az okozza, hogy egy nemzetközi fuvarozóvállalat újonnan vásárolt gépjárműveit mosonmagyaróvári telephellyel jegyeztette be.

A tervezet szerint 2009-ben is szükség lesz a folyószámlahitel igénybevételére, ám ennek nagyságát és ütemezését később határozzák meg.

A koncepció részletesen foglalkozik azokkal az idén meghozott döntésekkel, amelyek célja a következő évek költségvetési pozíciójának erősítése volt. Ilyen például az intézményrendszerben történt változások közül a Flesch Károly Kulturális Központ közhasznú kft.-ként történő működtetése, vagy a VÜF Kft. és a Joule Kft. összevonása. Az idei évtől érezhető a korábbi létszámcsökkentések hatása is. A személyi jellegű kiadásokat úgy sikerült csökkenteni, hogy közben béremelés is volt. A jövő évben további kiadáscsökkenés várható, a tizenharmadik havi juttatások eltörléséből is fakadóan. A dologi kiadások terén elsődleges cél a költségtakarékos megoldások további keresése. A rendszeres szociális segélyt igénybe vevők száma a jövő évben várhatóan kevesebb lesz a korábbinál, köszönhetően a közcélú munkavégzési kötelezettségnek.

A költségvetés összeállításakor elsődleges a beadott, illetve beadandó fejlesztési pályázatokhoz az önrész biztosítása. Célszerű a pályázatok előkészítésére is keretet képezni.

A működési hiány csökkentését a működési kiadások csökkentésével, illetve működési forrás biztosításával kell megoldani. Megfogalmazták: felhalmozási bevétel nem fordítható működési kiadás fedezésére.

Olvasóink írták

  • 2. Abrafax 2008. december 18. 13:01
    „Szentkuthy sem "mondta meg a frankót"? Mi van, elnyomta az ellenzéket az idö?”
  • 1. Diákcsemege 2008. december 18. 07:43
    „Adócsökkentés is szerepel bene????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közös futásra hívnak a rajkaiak

Rajka - Magyar és szlovák érdeklődőket is várnak – kortól és nemtől függetlenül – a… Tovább olvasom