Kisalföld logö

2018. 08. 20. hétfő - István 18°C | 30°C Még több cikk.

Drágábbak vagyunk, mint Ausztria

A magas árak és a határátkelőn eltöltött hosszú várakozási idő az érintettek szerint mára elriasztotta az osztrákok nagy részét Mosonmagyaróvárról, úgy, ahogyan Sopronból is.
Gőzben: Tavaly 140 ezer külföldi váltott jegyet a gyógyító hatású víz miatt.
A mosonmagyaróvári termálfürdő már közel fél évszázada meghatározza a város idegenforgalmi – és ezzel együtt gazdasági – fejlődését. Az évtizedek során a gyógyturizmus szervesen összekapcsolódott a bevásárlóturizmussal és a városban külön „iparág" épült az osztrák sógorokra.

A jó minőségű gyógyvíz és a nyugati szomszédainkhoz viszonyítva kedvező árak igen sok turistát csalogatnak át nap mint nap a határ túloldaláról. Virágzott a vendéglátás és a szolgáltatások: fogorvosból százhúsz, szépségszalonból pedig kétszáztíz működik a Lajta-parti városban. A termál környékére települt számos, évekig jól menő és nem kevés hasznot hozó „Schönheitssalon" „Damen und Herren Mode", illetve „Restaurant" napi forgalmában mára már nagyobb szerep jut a helybéli vásárlóerőnek is, hiszen az osztrák vendégek száma folyamatosan csökken.
A szakemberek szerint a bevásárlóturizmus már korántsem játszik olyan meghatározó szerepet a határ menti városban, mint néhány évvel korábban, amikor mindennapos látvány volt, ahogy az élelmiszerbolt parkolójában az osztrák rendszámú autók gazdái a motortérbe próbálták elrejteni a rúdnyi szalámikat. Sokan – főként a kereskedők – a termál elmaradt fejlesztésében látják a gyengülő külhoni keresletet, ám a fürdőkomplexum osztrák vendégeinek számában nem látszik ez a fogyatkozás.

A termál a fő vonzerő

Orosz Sándor, a fürdő ügyvezetője lapunk érdeklődésére elmondta: a város idegenforgalmának fő vonzereje mindig is a termál volt és ma is az. A komplexumba látogató osztrák vendégek száma az elmúlt évek során csupán néhány százalékban csökkent, ám ez a tendencia az egész hazai idegenforgalomra jellemző. A fürdő ugyanolyan jól működik, mint korábban, akik rendszeresen idejártak, azok most is jönnek, sőt, a fejlesztések óta egyre több vendég érkezik Szlovákiá- ból is. Az elmúlt esztendőben több mint 218 ezren látogatták meg a termált, közülük 140 ezren érkeztek külföldről. Ez a szám alig öt százalékkal múlja alul az előző éveket.

Még a parkolójegy is drága

Robert Pfill az osztrák határtól száz kilométerre lévő Tullnból jár át a mosonmagyaróvári fürdőbe szinte minden héten. Az idős úr érdeklődésünkre elmondta: közel húsz éve jön át rendszeresen Magyarországra, de ma már kizárólag a termálba. Korábban szinte minden bevásárlását itt intézte, mivel a mi áraink jóval alulmúlták az otthoniakat. Mára azonban ezek nemhogy kiegyenlítődtek, hanem hazájában szinte mindenhez olcsóbban lehet hozzájutni. Az osztrák férfi szerint már semmit nem éri meg itt vásárolni, hiszen még a parkolójegy is rendkívül drága.

Tragikus a helyzet

Perger Béla étterem-tulajdonos tragikusnak ítéli meg a mosonmagyaróvári idegenforgalomban kialakult helyzetet.
– A tavalyi év második felében harminc százalékkal esett vissza a forgalmunk, az elmúlt két hónapban pedig szinte már csak a fele a vendégek száma a korábbi évekéhez képest. Az egyre növekvő költségek mellett kénytelenek voltunk csökkenteni az árainkat. A vendégeink közel nyolcvan százaléka osztrák, ám számuk már alacsony, hiszen érthetően mindössze egy ebéd miatt nem jönnek át Magyarországra. Amennyiben ez így folytatódik tovább, az üzletek és vendéglátóhelyek jelentős része kénytelen lesz bezárni és ez a város adóbevételein is érezteti majd hatását. Az önkormányzatnak fontos lenne stratégiát kidolgoznia az idegenforgalom fejlesztésére, amivel vonzóbbá tehetnék Mosonmagyaróvárt – hangsúlyozta Perger Béla.

Bezárt szalonok

Az osztrák – fizetőképesebbnek vélt – vendégekre kiépült szépségszalonok forgalma is elapadt. Az egyik belvárosi egységben dolgozó – neve elhallgatását kérő – kozmetikus is úgy nyilatkozott, hogy rohamosan fogynak az osztrák vendégek. Az immár két éve tartó folyamatos „leépülés" eredményeként már kevesebb mint felére esett vissza a forgalmuk. Míg korábban javarészt csak osztrákok látogatták a szépségszalont, addig mára legalább ugyanannyi a helybéli. Az egekig érő bérleti díjak és egyéb járulékos költségek melletti alacsony forgalom miatt már néhány „Schönheitssalon" kénytelen volt végleg lehúzni a rolót.
„ Az osztrákok elmaradásának több oka is van. Egyrészt a határátkelőn a szigorított ellenőrzések bevezetése óta igen hosszú a várakozás idő. Nagy gondot jelent az is, hogy az élelmiszerek és egyéb termékek – beleértve az üzemanyagot is – ára nálunk jóval magasabb, mint Ausztriában vagy Szlovákiában. Sőt, az euró árfolyamának korábbi csökkenése is nagy hatással volt az osztrákok magyarországi vásárlókedvére."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az akaraterő és a jó szándék sokat segít

Írásunk nyomán többen ajánlották fel segítségüket a veseműtött fiatalembernek és családjának. Tovább olvasom