Kisalföld logö

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 12°C Még több cikk.

Deák emlékezete Mosonmagyaróváron

Mosonmagyaróváron a Deák-év megünneplésére készül a városvédő egyesület. Október 28-án emléküléssel, kiállítással és emléktábla leleplezésével tisztelegnek a városházán a „haza bölcse” előtt.
Deák Ferenc

A helyi Deák-évforduló napjára fog megjelenni a városvédő egyesület legújabb kiadványa, ami az emlékülés anyagát tartalmazza.Talán Pozsony, az országgyűlés helyszínének közelsége is teszi, hogy – bár bizonyíthatóan Deák nem járt Óvárott – díszpolgárrá választották és nagy tisztelet övezte a városban és a vármegyében. Feltehetően halála után két évvel – 1878-ban – a volt piacteret nevezték el róla. A tér, hosszabb megszakítással, ma ismét az ő nevét viseli.
Deák tiszteletére asztaltársaság is alakult. Üléseiken – külön erre a célra rendelt nagyon szép és díszes serlegből – nagy megtiszteltetés volt kortyolhatni.

A szervezetet a történelem vihara elsöpörte, relikviái eltűntek. A serleg fényképét a Hansági Múzeum őrzi, s az 1970-es években hírt is kaptak létezéséről. Csak remélni lehet, hogy a serleg tulajdonosa felismerve őrzött kincsének történetét, felajánlja kiállításra a Mosonmagyaróvári Városvédő Egyesületnek.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az uniós pénzt meg kell tanulni felvenni

A „Gazdaság határok nélkül” című pénteki konferencián az Európai Unióról és a kis- és… Tovább olvasom