Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Dallal vezet a volt polgármester

A fél életemet a köz szolgálatában töltöttem, mostanra az idegenvezetés vált szenvedélyemmé. A séta során bemutatom a település nevezetességeit, szavalok, szent énekeket és népdalokat énekelek – meséli Göndöcs László, Hédervár korábbi polgármestere, díszpolgára.


Hédervár nem határos dunai vizekkel, nem rendelkezik termálvízzel, fürdővel, ám itt be lehet szívni a történelem levegőjét. A várkastélyban és a hozzá tartozó parkban, a Boldogasszony-templomban, a Szent Mihály-templomban, a Kont-emlékhelynél, a szaporodó, szépülő közparkokban aligha találhatnánk megfelelőbb kalauzra, mint Göndöcs László korábbi polgármesterre, aki bár nyugdíjba vonult, szívügyének tekinti szülőhe-
lyét. Az egykori településvezető hobbijává vált az idegenvezetés, melyet nem mindennapi módon fűszerez: a látványosságok bemutatása mellett szaval és dalra fakad.

– Budapesten születtem 1943-ban, a háború sodorta a családomat Hédervárra, ükapám falujába. Első emlékeim, az iskola, az első csínytevések és szerelmek a településhez kötnek – magyarázza az egykori polgármester, aki szülőfalujaként tiszteli és szereti a szigetközi települést. 1945 óta él Héderváron, a középiskolát Győrben végezte, majd gyártástechnikusi üzemmérnök végzettséggel a vízügynél tevékenykedett. 1983-ban megüresedett a tanácselnöki szék.

Göndöcs László
Göndöcs László

– Egynapos gondolkodási időt kaptam, hogy elvállalom-e a tanácselnökséget. Végül rábólintottam, nyugdíjba vonulásomig, 2002-ig voltam Hédervár polgármestere. Az én időmre esett a vezetékesvíz- és szennyvíz- és a gázhálózat kiépítése, a lakosok telefonhoz juttatása. Felújítottuk a községházát, a Boldogasszony-templomot, utcákat és játszóteret építettünk – mondja Göndöcs László, aki azóta sem tudott ˝megválni˝ a falutól, így idegenvezetőként kalauzolja az ide látogató vendégeket. Már településvezetőként ˝készült˝ Hédervár történetéből, különféle kiadványokból, levéltári adatokból gyűjtögetve, ám mostanra igazi hobbijává vált az idegenvezetés.

Göndöcs László Hédervár történelmi és botanikai különlegességeit mutatja be a látogatóknak, így a hédervári kastélyt is.
Göndöcs László Hédervár történelmi és botanikai különlegességeit mutatja be a látogatóknak, így a hédervári kastélyt is.

– A három és fél órás séta során bemutatom a történelmi és botanikai különlegességeket, a kastélyt, a templomainkat, a kápolnát, a fáinkat, a XVII. századi köztéri szobrainkat. Szent énekeket, népdalokat énekelek, szavalok – avat be az idegenvezetés menetébe. Arra a kérdésre, hogy gondolkodott-e azon, hogy egy könyvben összefoglalja a Hédervárról szóló információt, mosolyogva válaszol: – Túl igényes vagyok az íráshoz, mérnökemberként nem is vállalkoznék ilyen nagy feladatra. A helyi újságba viszont szoktam írogatni, most is készülök egy anyaggal ˝800 éves Hédervár˝ címmel. Emellett ápolom magánemberként a település nemzetközi kapcsolatait, és próbálom gyarapítani a falu jó hírét.

Göndöcs László munkáját 2003-ban díszpolgári címmel ismerték el. A nyugdíjas, egykori polgármester két lány édesapja, az idegenvezetés mellett kertészkedéssel, ˝ezermesteri˝ teendőivel tölti mindennapjait.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Vízesésbe˝ fektetett milliárdok

Hat és fél millió euróból (1,7 milliárd forintból) a szlovák vízügyi vállalat szerel törpeturbinát a… Tovább olvasom