Kisalföld logö

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 5°C | 16°C Még több cikk.

Csicsörkehang rozsdás biciklivel

Kisbodak–Mosonszolnok - Nagy kócsagot, búbos vöcsköt vagy seregélycsapatot is láthat az, aki ma az Európai Madármegfigyelő Napok keretében szervezett kisbodaki rendezvényre ellátogat. Emellett Mosonszolnokon is madármegfigyelő sétára várják a természetbarátokat.
Európában több mint tíz éve, október első hétvégéjén madárbarátok, természetbarátok ezrei kémlelik az eget, járják a vízpartokat, pusztákat és erdőket, hogy jobban szemügyre vehessék az országon átvonuló madarakat. Az akciót hazánkban a BirdLife International hazai tagszervezete, a Magyar Madártani Egyesület (MME) karolta fel.

Az MME helyi tagjai Lipót után Kisbodakon harmadik alkalommal várják azokat, akik kíváncsiak a nálunk előforduló érdekesebb madárfajokra, de szeretnének egy kicsit többet megtudni a „hétköznapi" fajokról is. Például, hogy milyen különbségek léteznek a házi és a mezei verebek között, vagy miért fenyegeti veszély a párizsi verebeket.

Madármegfigyelés: Távcső segítségével kócsagot, szürke gémet és vörös vércsét is láthatunk.
Madármegfigyelés: Távcső segítségével kócsagot, szürke gémet és vörös vércsét is láthatunk.

– Három éve egyre bővül az érdeklődők köre. Kezdetben 20–30 diák fordult meg a rendezvényen, tavaly már 150-en kémlelték a madarakat – tájékoztatott Nagy Kornél szervező, aki elmondta: a program nemcsak visszatérő vendégek, mint például a darnózseli iskolások és a Hildegard Óvoda előtt nyitott, hanem bárki részt vehet a ma 7 órakor a Kristóf hídtól induló terepmegfigyelésen. Az állványos távcső segítségével az érdeklődők szemügyre vehetik a nagyobb vízimadarakat, a kócsagot, szürke gémet, de láthatnak akár búbos vöcsköt is. Reggel 8 órakor a hivatalos megnyitót követően a helyi kultúrházban harminc természetfotóból álló kiállítás nyílik. A „Rigóriogató" nevű program keretében madárhangokat utánozhatnak az érdeklődők különféle eszközök segítségével. Ki gondolta volna, hogy egy üres szörpösüveg képes bölömbikahangot „kiadni", míg a rozsdás biciklivel „imitálhatjuk" a csicsörkét? 9 órakor kezdődnek a játékos vetélkedők, melyek gyakorlati és elméleti kérdésekben is próbára teszik a természetbarát gyerekeket.

Mosonszolnokon Spakovszky Péter vezetésével a helyi általános iskola elől, szombaton reggel 9 órakor indul a madármegfigyelő túra a falu környékére. A szervező elmondta: várhatóan „találkoznak" majd egerészölyvvel, vörösvércsével, sassal, esetleg énekesmadárral. Aki vállalkozik a sétára, vízálló cipőt húzzon és vigyen esőkabátot. Praktikus lehet egy saját távcső vagy egy madaraskönyv is.

Olvasóink írták

 • 1. Fazekas Zoltán 2008. október 06. 12:33
  „Nagyon örülök annak, hogy Kornélék csapata felvállalta ezt a fantasztikus rendezvényt. Kicsit sajnálkoztunk, hogy a korábbi lipóti megfigyelő helyet (tudjuk, tavaly néhány kiskölyök rosszul viselkedett) már sem a májusi "Tavaszi zsongás a Szigetközbe" programnál, sem pedig most, nem tudtuk használni. Minden rosszban van azért jó is, hiszen a rendezvény helyek vándoroltatása nem is rossz.
  Eddig volt már
  Lipót ( 2004, 2005, 2006, 2007 évi Őszi Nemzetközi Madármegfigyelő Nap)
  Dunaremete (2008 évi tavaszi program)
  Kisboda 2008 évi Őszi Nemzetközi Madármegfigyelő Nap)
  jövő tavasszal Kimle szeretne házigazda lenni.
  Így legalább gyermekeink, akik állandó résztvevői ennek az eseménysorozatnak megismerhetik a szomszédos települések madárdaltól hangos szép helyeit is.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csatornába borult az IFA Krisztinabereknél, galéria!

Krisztinaberek - Az elsődleges információk alapján vélhetően figyelmetlen vezetés okozta azt a… Tovább olvasom