Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Csatlakozhatnának a régiós kerékpárutak

Külterületek után belterületen is fejlesztené kerékpárútját Hegyeshalom. Pályázatuk eredményét a közeljövőben várják.


Mosonmagyaróvár, Levél és Hegyeshalom közösen pályázott és nyert százszázalékos támogatást az 1-es főút mentén kerékpárút kialakítására. Amint arról többször is írtunk, így legutóbb a Kisalföld 2011. 09. 06-i számában "Számos kerékpárút-fejlesztés kezdődik" címmel, a munkálatok már ezen a szakaszon elindultak. A projekt azonban a belterületi részekre nem vonatkozik.

Hegyeshalom önkormányzata egy 2230 méteres belterületi kerékpárút kialakítására pályázott a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében. Szőke László hegyeshalmi polgármestertől megtudtuk, az eredmény kihirdetésére a következő hetekben várnak.

– Hegyeshalomban a Fő utca mentén 2230 méteren tervezzük a kerékpárút kialakítását. Az út szélessége nagyrészt lehetővé teszi, hogy a kerékpárút a községben kétoldalú kerékpársáv felfestésével folytatódjon.

A nyugati oldalon mintegy 400 méteres szakaszon szélesíteni kell az 1. számú főutat, melyhez példaértékű összefogással az út kezelőjét, a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-t a pályázat benyújtásához konzorciumi tagként bevontuk.

– A projekt tervezett költsége 114,7 millió forint, melyből a támogatási igény 82 millió forint és közel harmincmillió forint az önrész. Azt tervezzük, hogy ehhez a beruházáshoz majd nem kell hitelt felvennünk – magyarázza a településvezető. A polgármester szerint már eddig kilencmillió forintot fordítottak a tervezésre.

A beruházás költségét egyébként elmondása szerint három buszmegálló átépítése drágítja, továbbá, hogy az útvonalon érintett ingatlanokhoz a behajtási lehetőséget biztosítaniuk kell, valamint parkolókat is ki kell alakítaniuk.

Szőke László megjegyezte: bízik benne, hogy a döntéshozók értékelik a kerékpárút stratégiai fontosságát.

Hiszen így a beruházás komplexszé válik, Magyarország 1. számú útja mellett Ausztria és Magyarország közt megvalósul a kerékpáros összeköttetés, megteremtődik a Fertő tó környéki kerékpárutak csatlakozásának feltétele a szigetközi és a Duna menti útvonalakhoz.

Olvasóink írták

  • 1. Csiripiszli 2011. szeptember 12. 20:58
    „Nagyszerű, remélhetőleg jövőre el is készül, mert nagyon hiányzik a kerékpárút!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szőlőtermesztés összhangban a természettel

Szőlőültetvények vagy természet – ezt a kérdéskört taglalja az osztrák–magyar együttműködéssel zajló, Ecowin elnevezésű projekt. Tovább olvasom