Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 5°C Még több cikk.

Civil önzetlenség

Mosonmagyaróvár - Ötéves munkája eredményeit lajstromozta a közelmúltban a városvédő egyesület közgyűlése. A helyben talán legnagyobb presztízsű civil szervezetre közpénzt bízni a legköltséghatékonyabb beruházás.
Az 1985-ben százkilencven alapítóval életre hívott Mosonmagyaróvári Városvédő Egyesület ma 255 fizető tagot számlál. Munkájuk rangot, közmegbecsülést hozott az egyesületnek. Elnökük, dr. Kocsis Sándor minapi közgyűlési beszámolójában az utóbbi öt esztendő eredményeiből szemelgetett. Tavalyi teljesítményeik közül „kiemelkedően jónak" értékelte a városi Szent László-napot és kulturális örökségvédelmi napjuk programsorozatát.

A teljesség igénye nélkül íme az utóbbi öt év leltára. 2003-ban Deák-emléktáblát állítottak, emlékkönyvvel, konferenciával tisztelegtek Kehida nagy szülötte előtt. A Deák-serleg kezdeményezésük – melynek óvári hagyománya 1904-re nyúlik vissza – viszont félsiker lett a helyi jogászság áldozatkészsége, érdeklődése híján. 2004-ben közreműködtek az uniós csatlakozás tiszteletére emelt emlékmű, majd 2006-ban Frigyes főherceg szobrának felállításában. Ugyancsak táblával, könyvvel emlékeztek meg Laáb Gáspárról, Moson vármegye első főmérnökéről.
Közreműködtek a Giesswein Sándor-szobor felújításában, Wittmann Antal temetői emlékoszlopa rendbetételében.

Most is zajlik a mosoni és a magyaróvári temetőket és a vármegyei, agrártörténeti értékű építményeket felmérő, rendező munkájuk. Kirándulásaik, klubestjeik legendásan jó hangulatúak.
Az idei közgyűlésen persze újra és újra előkerültek a pénzügyek; tagdíjat is kénytelenek voltak most emelni. Szokásos rendezvényeikre az egyre nehézkesebb pályázatokon jutnak támogatáshoz. Ám egyértelmű, hogy a városvédőkre bízott pénz értékteremtő ereje igen nagy, hiszen a hozzáadott munkát nem forintosítja senki. Csak teszi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vadtetemek a város határában

Jánossomorja - Mintegy százötven nyúl, valamint őzek pusztultak el nemrégiben Jánossomorja… Tovább olvasom