Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -3°C | 6°C Még több cikk.

Bezenyéről a floridai rivaldafénybe

Fél év alatt lépett ki az ismeretlenség homályából az a bezenyei fiatalember, aki a munkanélküliségből a floridai rivaldafénybe került a Fővárosi Nagycirkusz bohóc–zsonglőreként.
illusztráció
Szeleczky Tibor nemrég tért haza az Egyesült Államokból. Reményei szerint hamarosan visszatér, hogy újra a jenkik földjén szórakoztassa a cirkusz közönségét. A huszonegy éves fiatalember a szakmunkásképző elvégzése után sokáig nem talált magának munkát, mígnem tavaly nyáron bekopogtatott a Fővárosi Nagycirkusz igazgatójához. Azóta sikeres vizsgákat tett: tehetségét jelzi, hogy egy hónapot az USA-ban töltött, s ott rengeteg telt házas előadáson szerepelt. A 142 centiméter magas fiatalember most hazatért szülőfalujába, de minden bizonnyal hamarosan újra a tengerentúlon bizonyíthatja rátermettségét a cirkuszi szakmára.

Jordan után a United Centerben

– Novemberben négy társammal együtt „szeltük át az óceánt" – meséli Tibor. – Fantasztikus helyekre, fantasztikus körülmények közé csöppentünk. Először Chicagóban voltunk, ahol a többszörös bajnok helyi kosárlabdacsapat csarnokában, a United Centerben léptünk fel. Hátborzongató élmény volt húszezer embert szórakoztatni, s nem mondom, hogy nem éreztem egy kis izgalmat. Néhány éve előttem még az istenként tisztelt kosaras Michael Jordan volt a reflektorfényben, s most minden szempár – a tizenöt perces műsorom erejéig – rám figyelt. Bohóc- és zsonglőrmutatványokkal kellett szórakoztatnom a nagyérdeműt: a nézőtéren minden korosztály képviseltette magát, akiket különböző feladatokkal én is bevontam a show-ba.

Fizetség dollárban

– A világ minden tájáról érkeztek artisták, bohócok, mutatványosok, az amerikai kollégáinkkal együtt egy látványos műsort állítottunk össze. Chicago után a napfényes Floridában folytattuk a szereplést. Városnézésre sok időnk nem maradt, de a tengerben azért néhányszor megmártóztunk. Napi három előadást tartottunk, s egy hónap alatt körülbelül ötvenszer léptünk porondra. Fizetésünket – ami a magyar honoráriumnál nagyságrendekkel nagyobb – dollárban kaptuk. Az amerikaiak nagyon figyeltek a biztonságra: útlevelünket jól elzártuk, s kaptunk egy cirkuszi igazolványt, amit ellenőrzéskor fel kellett mutatnunk. A terrortámadás miatti készültség okán gyakran igazoltattak bennünket a rendőrök.

Más világ

– Decemberben jöttem haza, s tértem vissza szülőfalumba, Bezenyére. Nagy valószínűséggel hamarosan vissza kell mennem az Egyesült Államokba, egyelőre várom az erről szóló értesítést. Amerika egy teljesen más világ, más emberekkel. Egyelőre ez a mentalitás még furcsa számomra, meg kell szoknom az ottaniak életvitelét. Azt gondolom, hogy bár viszonylag hamar nagy lehetőséget kaptam, ez rengeteg munka – s persze némi tehetség – eredménye – véli Szeleczky Tibor.
„ Ötcsillagos szállodákban laktunk, s a fellépések után gyönyörű környezetben töltődhettünk fel a másnapi műsorra."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Saját zsebből a rendbontók ellen

Tizennyolc helybéli elszánt fiatal rója Mosonmagyaróvár utcáit és figyeli a rendet immár fél éve. A… Tovább olvasom