Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Betegen is dolgozik, aki félti az állását

Győr-Moson-Sopron - Az aktív keresők közül kevesebben mennek betegszabadságra a gazdasági válság óta: sokan lázasan, megfázva is inkább bejárnak munkahelyükre, féltve állásukat. Aki kevésbé elővigyázatos, pórul járhat: a gyakorlat szerint azokat rúgják ki először, akik a téli leállás idején szabadnapjaikat féltve táppénzre mennek.
Dr. Viegand Britta Püski, Kisbodak, Dunaremete és Lipót háziorvosa: közel kétezer beteg tartozik a praxisába. „A gazdasági válság óta az aktív keresők közül legalább tíz százalékkal kevesebben jönnek hozzám. Sokan féltik az állásukat, s inkább betegen is bemennek a munkahelyükre, s „továbbhurcolják" a kórokozókat. Tapasztalatom szerint időnként lázasan, fájdalmakkal is dolgoznak: szerencsére azért olyan esettel még nem találkoztam, aki ezen szövődmények okán sokkal súlyosabban megbetegedett volna" – mondta a háziorvos.

A legtöbb üzemben – így a mosonmagyaróvári és a dunakiliti cégeknél is – a mintegy egy hónapig tartó téli leállítás idejére a munkásoknak szabadságot kellett kivenniük.

Sokan – inkább csak magukban – morgolódtak emiatt, mondván, a kemény téli fagyokban otthon sem tudnak tenni-venni. Aki viszont „ügyeskedett", az pórul járhatott.

– Jó néhányan megpróbáltak spórolni a szabadnapjaikkal, s a téli leállás idején orvoshoz, táppénzre mentek. Őket s a túl gyakran betegszabadságon lévőket rúgják ki először: most is két kollégám járt így – mondta egy mosonmagyaróvári üzem „szakija".

Veritasnál: Az eddigi felére csökkent a táppénzen lévők száma – ősz végén 270 embert kellett elbocsátanunk – mondta Jáger Tibor ügyvezető.
Veritasnál: Az eddigi felére csökkent a táppénzen lévők száma – ősz végén 270 embert kellett elbocsátanunk – mondta Jáger Tibor ügyvezető.

Az építőiparban beszállító, liftalkatrészeket összeszerelő dunakiliti SP Industries két üzemében közel száz embertől váltak meg.

– Volt, aki úgy jött dolgozni, hogy a megfázástól nem tudott beszélni: féltette a munkahelyét, mert itt is elsőként a táppénzesek kerültek sorra – állította egy azóta elbocsátott dolgozó.

A gazdasági válság hatásaként tavaly ősszel Dunakilitin, a Veritasnál is fájdalmas lépésekre kényszerültek.

– Elsőként októberben a próbaidősöket nem alkalmaztuk tovább: ez érintette a bérdolgozókat és a saját munkásainkat is – mondta nemrégiben Jáger Tibor ügyvezető igazgató. – Ezután láttuk, hogy ez nem elég: bérdolgozókkal is szerződést bontottunk – ez volt a belső alkalmazottaink „elvárása" is. Sajnos ezek mellett csoportos leépítésre is szükség volt: ötvenhat dolgozót kellett még elküldenünk a saját állományból. Összességében nagyjából 270 embertől váltunk meg, így most 764-en maradtak a Veritasnál. Amikor azt az alternatívát adtuk a dolgozóknak, hogy elbocsátás vagy munkaidő-csökkentés, meglepő módon az előbbit választották. Az üzemi tanáccsal folyamatosan konzultáltunk, ám azt mondták, a dolgozók mereven elzárkóznak a munkaidő csökkentésétől.

Kevesebb táppénzes: Dr. Viegand Britta szerint az aktív keresők tíz százaléka elmaradozik a rendelőkből, lázasan is dolgoznak, mert féltik állásukat.
Kevesebb táppénzes: Dr. Viegand Britta szerint az aktív keresők tíz százaléka elmaradozik a rendelőkből, lázasan is dolgoznak, mert féltik állásukat.

Vélhetően arra gondoltak, őket úgysem érinti az elbocsátás: amikor nevesítettük, kik mennek, akkor ők már vállalták volna ezt, azonban csak egységesen lehet rövidíteni – nyilatkozta korábban Jáger Tibor, aki azt is elárulta: a gazdasági válság kezdete óta náluk felére csökkent a táppénzen lévők száma.

Több millió a kár

A Leier cégcsoport 2008-ban elemzést végzett: eszerint többen indokolatlanul vesznek ki betegszabadságot, több millió forintos kárt okozva ezzel a cégnek. A táppénz ideje alatt tizenöt napig a teljes fizetés nyolcvan százalékát, később pedig egyharmadát a cég fizeti dolgozójának. Az így kifizetett pluszköltségek a helyettesítési bérekkel együtt októberig majdnem 30 millió forintot tettek ki az elmúlt évben. A cégcsoport ezért elbocsátotta azokat a dolgozókat, akik többször mentek 2008-ban táppénzre, kihasználva a betegszabadságot pihenésre vagy idénymunkára.


Olvasóink írták

 • 17. Lili20 2009. február 21. 00:08
  „Jucus 159 egyet értek veled én is dolgoztam kint a földön és igen ott meg kell dolgozni az euroért elég keményen!!”
 • 16. david88 2009. január 23. 20:02
  „A probléma abból fakad, hogy aki igazán beteg, már nem mer táppénzre menni, mert a sok táppénzcsaló aki máshol akarja kiegészíteni a keresetét vagy egyszerűen csak pár napot pihenni akar, már megrendítette a munkáltató bizalmát a munkavállalókkal szemben. A fiam 38,5 fokos lázzal még elment dolgozni a fűtetlen munkahelyére ( mert azt mondta, ha nem megy kirúgják), de másnap , mikor már 40 fokos láza volt reggelre, nem engedtem, hogy elmenjen. Igaz, lábra állni is alig tudott. Mondtam neki, inkább rúgják ki, minthogy egy életre szóló szövődményt, betegséget összeszedjen. Ennyit egyetlen cég se ér. Szomorú, hogy oda jutottunk, hogy egyes munkahelyeken választani kell az állás megtartása és az egészség között.”
 • 15. lgk 2009. január 23. 08:34
  „zotyo

  Gondolod, hogy a munkahelyi vezetők sírnak? Gondolod, a munkahelyi vezetők akarják indokolni az elbocsájtást? Hol nem sz*rják le? Birkákat könnyű találni, sőt keresni sem kell maguktól jelentkeznek.
  Inkább az elbocsájtottak sírnak. Követelhetsz, te "21 századnak megfelelő tiszteséges bért", de szidhatod te a munkahelyi vezetőt akárhogy, ha melletted van vagy 100 birka, aki még minimálbérért is elvégzi a munkádat. Akkor, kit is kéne okolni? Persze egyik fél se szent.”
 • 14. Kami45 2009. január 22. 21:09
  „Ne csodálkozzanak, hogy nem vállalták, mert lehet a munkanélküli segély is több, mint a csökkentett idő alatti fizetés.”
 • 13. zotyo 2009. január 22. 14:39
  „Tisztelt igen tisztességes magyar munkahelyi vezetők!A probléma megoldására meg van a megfelelő megoldás!Kérek a tisztességesen elvégzett munkámért a 21 századnak megfelelő tisztességes bért!A beteg az beteg a sumák az sumák!Ha megfizetnek akkor általam megrohad a labanc szőlője!De addig nem kell a süket duma hogy kit miért bocsátanak el!!!!”
 • 12. lgk 2009. január 22. 07:49
  „Aki csak kamu táppénzen van, igen is rúgják ki, főleg, ha mellette meg máshol dolgozik. Persze a cégek se szentek, de ez inkább múlik a szemét felettesen, mint a cégen. Most meg hogy mindenhol kényszerítetten létszámleépítés van, nem kell csodálkozni az elbocsátásokon. Még ellenőrizni sem kell, mikor a táppénzen lévő emberek napközben az utcán vagy bevásárlóközpontokban flangálnak. Régen az emberek táppénz alatt nem merték kidugni az orrukot a lakásból. A felettesekre visszatérve, ugyan olyanok, mint az alattuk dolgozók, a különbség csak annyi, hogy kis ember hatalomhoz jut, és egyből kiskirálynak képzeli magát. Viszont ha megkapja az utasítást, hogy váljon meg pár dolgozótól, akkor nem tud mást tenni. Akire meg az amúgyis szorult helyzetben nem lehet számítani akár az önhibáján kivül, azt elbocsájtják. Ezen nem tudom mit kell csodálkozni. Gondoljon mindenki bele, hogy kiket bocsájtana el, ha neki kellene dönteni? Az aktívan dolgozót, vagy a betegeskedőt (legyen az bármi okból)? Tetszik nem tetszik ez van.”
 • 11. jucus159 2009. január 21. 16:34
  „DIÁKCSEMEGE neharagudj de TEmár dolgoztál az osztrákoknál hát a nem pihenni mennek ki az emberek hanem kemény 12 órát ledolgozni.Pláne ha kifog az ember egy svábot aki még ha vécére mész is utánad megy mert megnézi hogy mire adja ki a euróját mi meg csak türünk mert kell az a mocskos pénz.Különben tisztelet a kivételnek mert van kint is jó ember ahova szivesen mennek dolgozni de akkor sem pihenni mennek hanem dolgozni az emberek!”
 • 10. jucus159 2009. január 21. 16:26
  „Azon sem lehet meglepődni hogyha nyomoztak volna a dolgozók után.Ugyanis ha valaki még emlékszik akkor a kommunista rendszerben akik táppénzen voltak akkor akármikor várhatták a látogatókat ugyanis voltak beteglátogatók abban az időben.Még én is emlékszem két hét után volt a felülvizsgálat arra kötelező volt megjelenni.Szóval most a munkáltató döntheti el hogy látogat vagy nem és ők látogatnak hogy legyen mivel takarózniuk ha kirugják az embereiket! És ez elég szomoru mivel már nem mernek elmenni még ha a belük lóg is mert féltik a munkahelyüket.Akik meg elmennek táppénzre hogy szüretelni tudjanak kimenni az osztrákokhoz mert még az az egy két hét is segit a létfentartásban az nagyon jól teszi CSAK LE NE BUKJANAK MIVEL VANNAK JÓAKARÓK BENYALIK AKI BEKÖPIK ŐKET és akkor jön a látogatás utána meg a leépités!!!!!!”
 • 9. 01010 2009. január 21. 14:43
  „"Diákcsemege"
  Talán azért mert kevesebbet fizetnek a szüretért, mint a MUNKÁÉRT.
  Vagy szüreten pihennek az emberek ( gondolom kint nemkell olyan megfeszítve dolgozni).
  :-)”
 • 8. Diákcsemege 2009. január 21. 14:19
  „Itt a nyugati végeken negfigyelhető, hogy ősszel (szüret idején) látványosan megemelkedik a betegállományba vonuló, egyébkét makk-egészségesnek tűnő Hölgyek és Urak száma.
  Vajom mi lehet az oka....? +”
 • 7. rivotril2mg 2009. január 21. 14:12
  „Nem tudom mér nem lepödtem meg hogy a veritas is téma ezzel kapcsolatban. Én ott dolgoztam majdnem 3 évet és tudom mi megy ott. Ez már nem mostani probléma ott, aki elmegy táppénzre az eláshatja utána magát,ez mindig is igy volt.Aki el mer menni táppénzre addig szivatták a müszakvezetök az embert mig fel nem mondott. Nincs elnézve a megbetegedés. Volt akit elütött az autó, nagynehezen kihuzta 1 hét táppénzel,persze nem épült fel,vissza ment dolgozni ám 2 nap után rosszabul lett és kénytelen volt vissza menni táppénzre és ezér kirugták, mondván 2 napja jött vissza erre megint elment.”
 • 6. 01010 2009. január 21. 09:34
  „"4. MTT Az az idő elmúlt, mikor táppénzen pihenték ki magukat egyesek..."
  EBBEN CSAK AZ A PRÓBLÉMÁS ?HOGY MÁSOKAT IS MEGFERTŐZ ha beteg!!!”
 • 5. lolita 2009. január 21. 08:45
  „Nemhiszem hogy pihenesre hasznaljak a betegallomanyt bar nincs kizarva,hisz a penze is kevesebb lessz ezaltal nem!?Austriaban teljes fizetest kapsz egy honapig ha beteg vagy itt erdemes kihasznalni legalabb egy evbe egyszer de vigyazat jöhet barmely pillanatban ellenör aki meglatogat!”
 • 4. MTT 2009. január 20. 21:58
  „ez pedig így igaz, van aki betegen is dolgozik..mi ezen a meglepő? Az az idő elmúlt, mikor táppénzen pihenték ki magukat egyesek...”
 • 3. morfi 2009. január 20. 21:53
  „Ez akapitalizmus ! Szerintem senkit sem figyeltek,ölég volt nekik az hogy betegszabin voltak.Ezek azt várják el a dolgozótol,ha a fél beled is lóg dolgoznod kell Nekik senki,és semmi nemszámítt.”
 • 2. nbb 2009. január 20. 21:36
  „Hát igen, honnan tudják biztosan, hogy ki mit csinált táppénz alatt? Bár ami igaz az igaz, van ilyen is. Viszont a másik (fő)probléma az az, hogy ez a gazdasági válság majdhogynem jól jött a cégeknek. Így lehet zsarolni az embereket, hogy ha nem vállal 12 órát, vagy szombat ill. vasárnap túlórát, akkor fel is út le is út. Hisz örüljünk, hogy van munkánk. Örülünk, de családunk is van, a családon belül általában gyerek is van, aki néha megbetegszik (sőt ez velünk is előfordulhat). Mit válasszunk? Otthon kikúrálni magunkat 1-2 hét alatt, vagy terjesszük tovább a betegséget? És a szövődmények miatt még tovább tart a gyógyulás, mint ameddig eredetileg tartott volna.”
 • 1. 01010 2009. január 20. 20:36
  „"A cégcsoport ezért elbocsátotta azokat a dolgozókat, akik többször mentek 2008-ban táppénzre, kihasználva a betegszabadságot pihenésre vagy idénymunkára."
  EZT HONNÉT TUDTÁK ,CSAK NEM NYOMOZTAK A MUNKÁSAIK UTÁN ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összegyűltek az aláírások

Újudvar - Összegyűjtötték a népszavazás kiírásához szükséges aláírásokat Újudvar elszakadása… Tovább olvasom