Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Bakanap egykori katonatársaknak

Egyedülálló kezdeményezéssel „bakanapot” szervezne a bezenye–papréti laktanyában az ott egykor sorkatonai szolgálatát töltő Nagy Attila.
A bezenye-papréti valamikori honvédségi laktanyával lapunkban már több alkalommal foglalkoztunk.

Rövid történet

Mint ismeretes, az objektum a haderőcsökkentés miatt vált feleslegessé hat esztendeje. A Honi Rádiótechnikai Század néven 1977. november 1-jén harckészültségbe állított bezenyei lokátorállomás a Magyar Honvédség kötelékében fontos feladatot látott el évtizedeken keresztül.
A pápai rádiótechnikai zászlóalj alárendeltségében, a fertődi alegységgel és a Csehszlovák Néphadsereg pozsonyi rádiótechnikai századával együttműködve a lokátorállomás huszonnégy órás működtetésével hajtotta végre a légi célok felderítését, követését.

Folyamatosan tájékoztatta az illetékes harcálláspontokat, illetve biztosította a vadászrepülő ezred harctevékenységét mint kisegítő vadászirányító pont. Két évtizedes működést követően szervezeti változás következtében az alegység neve Légtérellenőrző Századdá változott, majd 1999 augusztusától a Magyar Honvédség 14. Radarszázada lett.

Az alakulat működése során Magyarország légterének rádiólokációs ellenőrzése érdekében folyamatos készültségi szolgálatot látott el. Az alegységet 2000. október 2-án törölték a harckészültségi rendszerből és a honvédség hadrendjéből, valamint elrendelték a század 2001. június 30-ig történő felszámolását.

Megkapta a település

A környékbeli sorköteles fiatalok között egykoron kiváltságos helynek számító laktanya azóta üresen áll. Az év elején határozott a kormány arról, hogy a telephelyet ingyen megkapja Bezenye. A település még nem döntött az objektum sorsáról, felmerült az önkormányzati és munkahelyteremtő célú hasznosítása.

Válaszra várva

A levéli Nagy Attila – aki egyébként már hallatott magáról a hegyeshalmi kishatár megnyitásáért folytott küzdelmével – a Kisalföld hasábjain olvasott a laktanya önkormányzati tulajdonba kerüléséről. A fiatalember ekkor gondolta úgy, a sokaknak számos – rossz és jó – emléket őrző falak lebontása előtt még egyszer utoljára összejöhetnének a régi katonatársak, felidézni az együtt eltöltött éveket.

Nagy Attila lapunk érdeklődésére elmondta: 1986-tól másfél évet húzott le Papréten. Ez idő alatt az élmények mellett számos ismeretség és barátság is köttetett ott. A leszerelést követően azonban megszakadtak a kapcsolatok és az egykori bajtársak közül sokan azóta sem látták egymást. A fiatalember ezért gondolta úgy, egy „bakanap" keretében felidézhetnék újra a múltat, találkozhatnának ismét a régi katonatársak. A találkozóra szeretne mindenkit összehozni, akik valaha a papréti laktanyában szolgáltak hivatásos vagy sorkatonaként.

Az egész napos összejövetelre az egykori bakák családjukat is elhozhatnák, a tervek szerint mindenkinek akad majd megfelelő elfoglaltság. A tervezett programok közt csupa olyan szerepel majd, ami köthető a katonasághoz: így például a surranós futóverseny vagy a festékpatronos lövészet. Nagy Attila megkereste már ötletével a bezenyei önkormányzatot, jelenleg a település válaszára vár.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hárommilliót osztott szét az önkormányzat

Karácsony előtt segélyben a felnőtteknek csaknem 400 ezer forintot utaltak ki a polgármesteri… Tovább olvasom