Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Bajba kerülhet a Karolina Kórház

Mosonmagyaróvár - A különféle válságintézkedések eredményeként sikerült stabilizálni a Karolina Kórház gazdasági helyzetét az elmúlt fél évben: a tavalyihoz képest több mint 100 milliós a javulás. Az új finanszírozási rendszer azonban újra nehéz helyzetbe hozhatja az intézményt.

Még tavaly novemberben határozott arról a város képviselő-testülete, hogy a korábbi kórház-átvilágítás eredménye alapján az intézmény januárig készítsen intézkedési tervet az adósság kezelésére. A javaslatcsomagot az év elejére kidolgozta a menedzsment, amit aztán szintén megszavazott a testület. Az intézkedések úgy tűnik, eredményesek voltak, az elmúlt fél évben lényegesen javult a kórház gazdasági helyzete – tudtuk meg dr. Nagy Istvántól. Az alpolgármester szerint azonban az elért eredményeket lényegesen ronthatják a közelmúltban hatályba lépett változások a finanszírozásban, illetve az adó- és járulékfizetésben.

– A minimális elvárás az eladósodás megállítása volt. Az intézkedési terv készítésekor 150 milliós hiánnyal számoltunk, melyből a kórház különféle intézkedések révén 90 milliós megtakarítást vállalt. Emellé az önkormányzat 60 millió forintnyi működési célú támogatást biztosít – mondja dr. Nagy István. – A megtakarítás számottevő része teljesült már az első félévben. A tavalyi év hasonló időszakához képest több mint 100 millió forint a javulás. Egyes elemeknél elmaradás tapasztalható a várthoz képest, de ezt túlnyomó részben kompenzálta a bérre fordított kiadások radikális csökkenése. Összességében az év elején látott problémákra adott válaszok megfelelőnek látszanak.


– Amennyiben nem történtek volna további forrásszűkülést eredményező évközi változások, akkor a kórház a tervezettnél is stabilabb gazdasági helyzettel zárhatta volna az évet. Idén áprilistól ugyanis jelentősen és a kórház számára ismét kedvezőtlenül változott a finanszírozás. A szabályozás szerint a korábbi teljesítmények 70 százalékáig fizetnek egy minimálisan megnövelt összeget, míg a többi teljesítményt úgynevezett ˝lebegő rendszerben˝ finanszírozzák. A lebegő díj az országosan rendelkezésre álló fennmaradó pénz és az összes szolgáltató teljesítményének hányadosa. A finanszírozás új rendszerének eddigi működése nagy vihart kavart, mivel rendkívül alacsony volt a lebegő részben kifizetett teljesítmény. Így például míg áprilisban a lebegő forintértéke az aktív fekvőbeteg-ellátásban 71 ezer, a járóbeteg-ellátásban pedig 21 fillér volt, addig júniusban már csupán 43 ezer forint, illetve 1 fillér volt ez az összeg. Mindez azt jelenti, hogy ha kórház betegforgalma a tavalyi évhez hasonlóan alakul, akkor a betegek harmadának gyógyítását az aktív fekvőbeteg-ellátásban az alapdíj harmadával, míg a járóbeteg-ellátásban mindössze alig 10 százalékával számolják el.

Változtak a szabályok: Nagy István alpolgármester szerint hiába teljesült a tervezett megtakarítás számottevő része, az új finanszírozási rendszer újra nehéz gazdasági helyzetbe sodorhatja a kórházat.
Változtak a szabályok: Nagy István alpolgármester szerint hiába teljesült a tervezett megtakarítás számottevő része, az új finanszírozási rendszer újra nehéz gazdasági helyzetbe sodorhatja a kórházat.

– Előzetes számítások szerint, ha a kórház bevételének jelentős hányadát adó aktív ellátás teljesítménye hasonlóan alakul az előző évihez, akkor éves szinten akár 10 százalék feletti bevétel-visszaesés várható. A járóbeteg-szakellátásban nagyobb arányú csökkenés is elképzelhető a jelenlegi állapotok szerint. A gazdálkodást érintő, további jelentős változást hozott a júliustól hatályba lépett adó- és járulékszabályok módosítása. Ezek a változások előzetes becsléseink alapján a kórház eredményét tovább rontják.

– Mindezek ellenére a kórház nem kívánja a betegforgalmat korlátozni. Tartalékot jelenthet a közelmúltban lezajlott klinikai osztályok átvilágítása során feltárt számos, 10 milliós nagyságrendű megtakarítási lehetőség. Ezek alapjai lehetnek újabb intézkedéseknek, gazdálkodásjavító programok indításának – vélekedett az alpolgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sisak nélkül motoroztak: meghalt a tinédzser fiú

Egy 17 éves helybéli fiatal vesztette életét Mosonszentmiklóson, utasa életveszélyes sérüléseket… Tovább olvasom