Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Az unokáknak is bizonyít

A 78 éves T. András is jelentkezett a megyei pedagógiai intézet (MPI) első számítástechnika-tanfolyamára.

T. András
A 78 éves T. András is jelentkezett a megyei pedagógiai intézet (MPI) első számítástechnika-tanfolyamára. A tanulás nem jelent problémát számára. Szorgalmasan jegyzetel az órán, unokáival rendszeresen gyakorol. T. András egyedül él Mecséren. Nyugdíjasként is aktív, sokat utazik, de legszívesebben unokáival tölti az idejét. Most számítástechnika-tanfolyamra jár busszal Győrbe. Az informatika alapjait szeretné elsajátítani.

„Papa, te ezt nem érted!"

– A két kis unokám reklamált, kellene nekik számítógép. Amúgy is akartam venni. Hát miért ne? Aztán mikor megvolt már a gép, a kisebbik unokám azt mondta: „Papa, te ezt nem érted!" Hát elhatároztam, hogy megtanulom – árulta el az idős ember érdeklődésünkre, miért is került kapcsolatba a számítógépekkel.

– Mit szólt a család ahhoz, hogy beiratkozott a kurzusra?

– Nem tudtak róla. Nem akartam elkiabálni, hátha nem sikerül. Most már tudják, mert hát mennem kell hozzájuk gyakorolni.
A nagypapa ugyanis odaajándékozta számítógépét a két fiúunokának, s hétvégente ő utazik hozzájuk Sopronba, hogy egy kicsit gyakorolhassa a tanfolyamon tanultakat és persze hogy láthassa a családját.

Otthon könnyebb

– Milyen tapasztalatai vannak az első foglalkozás után? Sikerül majd elsajátítania a sok új ismeretet?

– Otthon könnyebb, mint az órán, ott nincs processzor meg miegymás... Csak játszunk, filmezünk, illetve én most még csak nézem az unokákat. Nagyon okos gyerekek – büszkélkedik a hetvennyolc éves nagypapa. – A tanulással meg most is úgy vagyok, mint gyerekkoromban. Amit meg kellett tanulni, az nem ment, amit nem kellett, arra ráharaptam. Megbukni most nem lehet. Koncentrálok erősen. Bár már nem megy úgy, mint mikor fiatal voltam. A sikerélményem majd az lesz, ha az unokákkal együtt játszhatunk a számítógépen.

Kuriózum volt

– Számunkra is kuriózum volt András bácsi jelentkezése a tanfolyamra – mondta Kákonyi Ágnes, a MPI továbbképzési felelőse. – Korábban intézményünk kizárólag pedagógusok továbbképzésével foglalkozott. A felnőttképzésekhez tapasztalataink, gyakorlatunk, oktatói hátterünk szolgál alapként. A tanárok szakmai fejlődését is segítjük, de a képzetlenek, pályamódosítók, munkanélküliek számára is lesznek tanfolyamaink. A közeljövőben indítjuk többek között pedagógiai, gyógypedagógiai, konfliktuskezelő, személyiségfejlesztő, csapatépítő és nyelvi kurzusainkat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kátyúzás közmunkásokkal

Míg Ausztriában szinte nem is ismerik a kátyúzás fogalmát, s Szlovákiában az elfogadható utak ellenére az uniós alapból teljes felújításban gondolkodnak, nálunk a pénzszűke miatt csak a gödrök tömködésére jut pénz. Sőt, már ezen is spórolnak az önkormányzatok: meleg aszfaltot vesznek, s közmunkásokkal végeztetik el
a szakmunkát. Tovább olvasom