Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 1°C Még több cikk.

Az Óvártej Zrt. olasz tulajdonba került

Többnapos egyeztetés után csütörtökön olasz tulajdonba került, s így (168 dolgozójával együtt) megmenekült a csődközelbe került Óvártej Zrt.
Amint arról két napja már beszámoltunk: az Óvártejnek beszállító termelők kényszerhelyzetbe kerültek. Nem kis áldozatot vállaltak azzal, amikor kedden követelésük feléről lemondtak, hogy a cég megmeneküljön, s új tulajdonosa legyen.


 Aláírt szerződések: Tóth László itt azokat a szerződéseket mutatja, melyek alapján a tejtermelők lemondtak pénzük feléről.
Aláírt szerződések: Tóth László itt azokat a szerződéseket mutatja, melyek alapján a tejtermelők lemondtak pénzük feléről.

 
Az eddig nagyobb részt francia kézben lévő Óvártej Zrt. 850 milliós beszállítói tartozást halmozott fel. A csődközelbe került cégre nyolc jelentkezőből mindössze kettő adott érdemi ajánlatot, köztük egy olasz vállalkozás, a Balcolatte. Velük a végső tárgyalásokhoz a tejtermelők áldozatvállalása volt a feltétel: az egyeztetések csak ezután, kedden kezdődtek, s egészen csütörtökig tartottak. Tóth László, a tegnapig résztulajdonos Darnózseli Agrár Zrt. elnöke elmondta: aláírták a szerződést az új olasz tulajdonossal, így a cég elkerülte a felszámolást. A tejtermelőknek elutalták az új megállapodás szerinti (fele) összeget, a tulajdonos bankgaranciát vállalt a jövőben a teljes kifizetésekre, így a következő öt évben az adózott nyereség húsz százalékát az elmaradt járandóságok kiegyenlítésére fordítják.

„Hárommillió eurót tett le a többgenerációs olasz vállalkozás: ebből ma 500 millió forintot, hétfőn újabb 100 milliót utalnak a pénzükre váró beszállítóknak. Fejlesztésre így első körben egymillió euró marad: a közgyűlés tegnap olasz vezérigazgatót választott. Napi 150–200 ezer liter tejet is fel tudnának dolgozni, felfuttatnák a céget, hiszen piacaik vannak. Az Óvártejben dolgozó 168 ember állása megmaradt" – mondta Tóth László.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. pancser 2013. április 04. 19:08
  „25. halas001 2013.04.04. 16:22
  Sokkal inkább az akire mondják! Morfológia elemzésed a "de genere" kifejezést illetően erre utal, kevered a komcsikat az Árpádházi királyokkal, meg Anonymusszal, sötét összeesküvések láncolatát látod mindenhol, párttitkárokat emlegetsz, a Szigetköz elsikkasztását...... Pajti sürgősen menjél orvoshoz, lehetőleg agyturkászhoz. Ha valamelyik ipartelepi kocsmában fekete kutyákat, meg öregasszonyokat látsz az asztal alatt akkor már közel a vég, köszönj el a barátaidtól!”
 • 25. halas001 2013. április 04. 16:22
  „AKI MONDJA ! :)”
 • 24. pancser 2013. április 04. 14:25
  „23. halas001 2013.04.04. 12:38
  Hü**e!”
 • 23. halas001 2013. április 04. 12:38
  „PANCSER”
 • 22. pancser 2013. április 03. 19:17
  „21. halas001 2013.04.03. 16:09
  Minden szó jelentése az, amit az emberek értenek alatta, senki nem fog a kedvedért értelmező szótárakat böngészni, hadd értse mindenki ahogy akarja!
  Az összeesküvés elméletek agyalói tanulhatnának egy kis közgazdaságtant.
  Mindenki sajnálja azokat az embereket akik elvesztik a munkahelyüket egy csőd miatt, de ez a gazdasági élet része. Ha van más munkahely akkor a dolgon kár rágódni, ahol nincsen, az a baj!”
 • 21. halas001 2013. április 03. 16:09
  „18. 19.
  Éljen az internacionalizmus!
  Most már másodszor is piacvásárlást történt, csak más színek alatt.
  A Pancser és a kocsogg. leragadtak az Annonymus koránál, mert a "de genere" morfológiai kifejezés az Árpádházi királyoknál volt jelző értékű de nem azonos a denegerált-l, ha arra gondoltatok.
  Amúgy meg olyan stílusban nyomom a szöveget, ahogy én akarom, talán van még szólás szabadság.
  Sajnálnám ha az üzem és a dolgozók nem sokára olyan sorsra jutnának, mint a Győri Keksz-k, az Olajgyáriak, a Ringások, a Kaiseresek, Richardosok, Glovitások,.....
  Inkább ezen kellene elgondolkozni és azon még hogy pl. a Tejüzembe belenyomott milliók kinek a feneketlen zsebében tűntek el pártállástól függetlenül.”
 • 20. Alex64 2013. április 03. 16:06
  „Nem ez lesz az utolsó cég ami bezár. Tiszta szellemváros a város ezen része. Csak idő kérdése. Én nem bánom. Annak idején amikor a Szoci testvérek megállapodtak abba, hogy a helyi "kis" királynak kegyeit és juttatását keresve gondoskodtak arról, hogy a konzervgyár ne találjon vevőre és így a Tejüzemnek legyen helye akkor sem sajnálta senki azokat akik ott dolgoztak. Pedig nem voltak kevesen. Igaz ettől nekem nem lesz jobb.”
 • 19. pancser 2013. április 03. 13:29
  „Álljál már le! A Tejüzem meg a Tejkísérleti nem egy és ugyanaz a cég. Másodszor a tejüzem első, hajszál híján végső bezárása idején szocialist vezetés volt a városban. Egyébként mi a fenét tudna is csinálni egy polgármester egy cég ügyeivel? Semmit, akár szoci, akár fideszes. A 19-ik század óta a tőke egyre inkább internacionális, nemzetközi, különben sem számít milyen nemzetiségűek. A dolgozó fizetést kap, a vállalkozás befizeti az adókat, édes mindegy annak a forintnak ki hozza létre, a lényeg, hozza. A nemzetközi piac fontosabb a magyarnál, mert az nagyobb, ezt pedig a külföldi jobban tudja. Hogy konkrét legyek a Nestlé az itt gyártott húsvéti csokinyulak 83 %-át külföldön adja el.
  Tehát az olasz tulajdonlással sincsen ilyetén baj. A gazdák, a beszállítók kárt szenvednek ez tény, de nem ártott volna óvatosabb lenni az első fizetési problémák felmerülésekor. Mások is vesznek tejet nagyban. A mg-i tartozások messze nem érik el az építőiparban tapasztaltakat, ez persze nem vigasz.
  A magyar utak sz*rok, itt is meg a városban is már Jókai idején sem voltak olyanok mint Ausztriában.
  Ezt kommunistázást meg már jó lenne abbahagyni, az a "de genere" aki ezzel szórakozik. Jó hogy nem a gyermekkori ágyba pisilést rovod fel!”
 • 18. kocsoggorog 2013. április 03. 13:25
  „az a szégyen halas, amilyen stílusban nyomod...
  Ha elolvasnád a cikket láthatnád, hogy itt megtalálták az új befektetőt, az állások megmaradnak. A beszállítókkal megegyeztek, mit kellene szerinted tenni a polgármesternek?
  Én remélem Borkai úr marad Győrben, dr. Nagy István meg Mosonmagyaróváron.”
 • 17. halas001 2013. április 03. 12:07
  „SZÉGYEN!!!
  -Szégyen, hogy Hazánk legjobb sajttermékeit is előállító száz évnél is régebbi Tejüzemet, ahol tejkísérleti kutatások is folytak sikerrel tönkretették a gátlástalan politikai kalandorok immáron többször is,
  -Szégyen, hogy az egész Szigetközt elsikkasztó Stipkovits hold kőr eme újabb gyöngyszeme a Tóth párttitkár és TSZ elnök elvtárs gátlástalanul tönkre tudta nyúlni és jó pénzért átjátszani külföldi kézre eme intézményt, miközben a beszállító gazdákat is megzsarolta,
  -Szégyen, hogy a mi polgármesterünknek ehhez semmi szava nem volt, bár ahogy a városban az utak még a lakhelye közelében is kinéznek, az azt jelentik, hogy semennyire sem érdeklik a szülőhelyének problémái.
  Példát vehetne a Borkai úrról Győrből, mert azért ott vannak látványos fejlődések bármi áron is.”
 • 16. sziamiau 2013. április 02. 22:09
  „itt mindenki nagy szakértelemmel szól a dologhoz,de sajnos egy ott dolgozótól,sem termelőtől nincs hozzászólás :( pedig lenne miről!!!! az előző tulaj, 2-3 havi elmaradással van a tejet beszállítok felé,az új tulaj úgy kötött velük szerződést,amennyiben aláírják,hogy az elmaradás felét fizeti ki.... hmmmm ..szép az élet.. /az infó egy beszállító családtagjától van/”
 • 15. pancser 2013. április 02. 19:21
  „13-14. Az ipartelepi kocsmaakadémiákon mindent tudnak, onnét kéne irányítani a világot..........
  A világban minden új vállalkozásból csak minden 5.-ik sikeres hosszú távon, még akkor is ha pályázatokat nyertek. A szocializmus úgy látszik az agyakban még sokáig él, a tietekben biztosan. A megboldogult szocializmusban minden reggel vettétek az aktatáskát és évtizedekig robotoltatok a soha tönkre nem menő gyárakban. Ebbe bukott bele a rendszer, meg a ti utólag fényesre fényezett világotok!
  Tessék vállalkozzatok mutassátok más meg hadd lássuk...........”
 • 14. zopika02 2013. április 02. 12:55
  „A cég az elmúlt évek során többször nyert el összesen 800 000 000 körüli vissza nem térítendő támogatást. A pontos összeg ki van függesztve a cég kerítésére. (ricotta gyártásra utána savó sűrítésre is) ezenkívül eltűnt a beszállítók fele pénze szintén több mint 400 000 000 akkor így értékeljétek az úniós támogatások hasznosságát. Sajnos a legtöbb kiutalt támogatás ilyen sikeresen és eredményesen van felhasználva. Persze az adófizetők majd megfizetik. A rendőrség nem vizsgálódik az ügyben ? Ja trafizni könnyebb...”
 • 13. oooo 2013. április 02. 11:49
  „fél éven belül megkezdik a felszámolást, s mind a dolgozók, mind a tejtermelők Hajdú Béthez hasonló helyzetbe kerülnek. Ez a magyar valóság, nem az hogy fidesz, mszp, e2014, DK játszik a politikai homokozóban, a nép, az az istenadta meg statisztál nekik. Ébredés!”
 • 12. pancser 2013. március 30. 11:42
  „11. Japo 2013.03.30. 07:05
  Ezek a fiúk mindent elkövettek ami tőlük tellett, mégsem ment. Nem érdemes azon filózni mit csináltak rosszul, ez túl messzire vezetne, túl bonyolult is, meg olyan kibickedésnek hat. De nem szöktek meg az emberek pénzével, végül is tisztességgel adták el az üzemet. Azt meg csak a Jóisten tudja a további sorsát hogyan határozzák meg az új tulajdonosok. Reméljük nem jut az üzem a konzervgyár sorsára!”
 • 11. Japo 2013. március 30. 07:05
  „Én csak azt nem értem,ha valami állami tulajdonban van nem működik,veszteséges. Szerintem csak az veszteséges amelyeket kiszemeltek a privatizációkor,lásd motim. Viszont,ha valami csak olyan áron tud fennmaradni,hogy az ott dolgozókat éhbérért dolgoztatják,akkor az jobb ha nincs is. A tejüzemről meg csak annyit,hogy soha nem értettem,hogy a 80-90 Ft-ért átvett tejből miután mindent kiszednek,hogyan lesz 180-Ft-os tej ráadásul ráfizetéssel. Ezt magyarázza meg valaki! A Kaiser privatizációja pedig érdekes történet,sok iratot megtaláltam a szeméttelepen elásva, sajnos nem mindet. Itt a konzervgyár esete,jól működött aztán egyszer csak osztrák tulajdonba került és hoppá,tönkre ment. Mózes unokái kivégezték szó szerint,ha ez a sáskahad megjelenik valahol a kóser igényeivel,ott kő kövön nem marad!”
 • 10. nils 2013. március 30. 01:51
  „maffiaország”
 • 9. balintos66 2013. március 29. 21:45
  „"Van gazdája a Tejüzemnek ez a fontos!"
  Meddig?!
  A KAISER-nek is volt és van,de hol van azóta?”
 • 8. pancser 2013. március 29. 21:18
  „5. fityesz 2013.03.29. 19:38
  Nem tök mindegy neked, különben is a lényeg a lényeg, ha nincsenek, a tejüzem sincsen már régen. Nem ismered azt a mondást Kínából hogy mindegy, hogy a macska fehér vagy fekete, az a fontos, hogy megfogja az egeret! Van gazdája a Tejüzemnek ez a fontos!”
 • 7. chaco 2013. március 29. 20:41
  „Adjuk meg a tiszteletet az új tulajdonosnak azzal, hogy helyesen írjuk le a nevét: Valcolatte.”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ittasan, drog hatása alatt ütközött a parkoló autónak, majd elhajtott Hegyeshalomban

A megrongált autó tulajdonosa még nem tett bejelentést, ezért a rendőrség várja a jelentkezését. Tovább olvasom