Kisalföld logö

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -1°C | 9°C Még több cikk.

Az átépítés óta eltűntek a vásárlók

Az üzemeltető szerint az osztrák bevásárlóturizmus visszaesése miatt csökkent a forgalom a magyaróvári piacon. Az árusok azonban úgy vélik, a régi vásárcsarnok lebontása óta tűntek el innen a vevők.
Az egykori Lajta-parti vásárcsarnok helyén 2000 októberében nyílt meg az új óvári piac, ahol az őstermelők és kereskedők egy hosszú, fedett pavilonsoron és huszonkét üzlethelyiségben kínálhatják áruikat. A Vízpart utcai beruházás a 110 férőhelyes fizetőparkoló kialakításával együtt összességében 104 millió forintjába került az építtető és működtető Városüzemeltető és Fenntartó Kft.-nek. Ebből a piac kialakítása 75 milliót tett ki, aminek nagy részét hitelből finanszírozta a társaság, s ezt az üzemeltetés díjából kívánták kigazdálkodni.

Az „elavult" jobb volt

Az új óvári piac azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Míg a korábbi – sokak szerint elavult és rossz – vásárcsarnok szinte mindennap zsúfolásig megtelt vásárlókkal, addig az új létesítményben csupán néhány nézelődő „lézeng" és ezzel együtt az árusok száma is folyamatosan csökken. A huszonkét üzletből például jelenleg mindössze kettőben kínálnak valamiféle árut, a többi üresen áll új bérlőt vagy tulajdonost keresve. Az önkormányzat képviselő-testülete az elmúlt év májusában döntött az üzlethelyiségek eladásáról, ám idáig mindössze néhányat sikerült csak értékesíteni.

Az óvári piac forgalmának drasztikus visszaesését Bednarik György, az üzemeltető kft. ügyvezetője a bevásárlóturizmus városszerte tapasztalható hanyatlásával magyarázza. A területen portékáikat kínáló árusok azonban másként látják a helyzetet.

Szinte minden üzlet üres

– Amíg a régi csarnokban árulhattunk, folyamatosan voltak vevőink, mióta átépítették, már alig van forgalmunk – mondja az egyik, neve elhallgatását kérő kereskedő, aki állítása szerint már több mint húsz éve nap mint nap jár az óvári piacra. Az osztrákok közül sokan ezért nem gyalogolnak el eddig. A másik fő probléma az egész piac kialakítása. Minden oldalról befúj a szél, az esős napokon pedig a vásárlók nyakába folyik a víz.

Megmarad az áru

– Míg korábban a csarnokban akár háromszáz tojást is eladtam egy nap, addig itt örülök, ha legalább egy vevő vásárol tőlem valamit – veszi át a szót egy másik árus, aki szintén már évek óta ebből próbál megélni. Vannak olyan napok, amikor csak kifizeti a helypénzt, egész délelőtt kint van és délután ugyanannyi áruval megy haza, mint amennyivel eljött. – A csarnok lebontása óta már csak haldoklik ez a piac, alig jönnek ide néhányan vásárolni – panaszkodott az árus.

– A múlt év végén vettem meg az egyik üzlethelyiséget több mint kétmillió forintért – meséli az egyik asszony, aki szintén évtizedek óta az óvári piacon árulja portékáit. – Jelzáloghitelt vettem fel a házamra, hogy meg tudjam vásárolni az üzletet. Egyelőre kilátástalannak tűnik a helyzet, mert az új piac megépítése óta alig jönnek ide a vásárlók. Jelenleg még szinte minden üzlet üres, de bízom abban, hogy a többi boltot is megnyitják majd, így együtt lesz majd valami vonzereje a piacnak. Addig azonban marad a mindennapos küzdelem, hogy legalább egy-egy darabot el tudjunk adni.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vizsgálják a műkincsek eredetét

Az ukrán és magyar szakemberekből álló bizottság a napokban kezdi meg munkáját, ami során azt… Tovább olvasom