Kisalföld logö

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 12°C | 24°C Még több cikk.

Az államosítás után is megtartanák iskolájukat

Nem hoz létre közoktatási társulást a helyi iskola a hegyeshalmival és a bezenyeivel – erről döntött a napokban Levél képviselő-testülete, akik a jövő évi államosításokat követően is az intézmény további működtetése mellett tették le voksukat.
Százharmincegy tanulónak csengettek be szeptember elején a levéli általános iskolában. Közülük a legkisebb húsz most először ülhetett iskolapadba. Fenyvesi Gyöngyi iskolaigazgató szerint a 7–8. osztály kritikus létszáma után növekedni és stabilizálódni látszik diákjaik száma.
Amint arról a Kisalföldet Papp Zoltán levéli polgármester tájékoztatta, a hegyeshalmi önkormányzat megrendelésére készült egy szakmai helyzetelemzés, mely azt vizsgálta, hogy megfelelnek-e az új köznevelési törvénynek, önállóan vagy közoktatási társulásban lehetséges-e a működtetés.

Százharmincegy tanuló jár idén a levéli általános iskolába, ottjártunkkor a gyerekek egy csoportja éppen tájékoztatót hallgatott.
Százharmincegy tanuló jár idén a levéli általános iskolába, ottjártunkkor a gyerekek egy csoportja éppen tájékoztatót hallgatott.

A testület arról is döntött – a kistérségben az elsők között –, hogy ha lehet, az iskola működtetését is átvállalják majd az államtól (január elsejétől államosítják az iskolákat), habár még nem ismerik a finanszírozás módját. Ennek feltétele, hogy az intézményfenntartó központ erre alkalmasnak találja az iskolát és képesnek a fenntartásra az önkormányzatot.

– Iskolánk megmaradásának van létjogosultsága – véli az intézmény vezetője, elmondása szerint a rendszeres testmozgás mellett az ének-zene oktatásra fektetnek nagy hangsúlyt az iskolában. Számos pályázaton is részt vesznek. Így például legutóbb egy 64 millió forintos pályázatot adtak be, melynek keretében eszközbeszerzés mellett pénzbeli támogatáshoz is juthatnak. Részt vesznek a sikeres zöldség-gyümölcs programban, míg a napokban negyven diákjuk táborozott Fonyódon az Erzsébet-program keretében.

Közben javában dolgoznak a munkások az iskola felújításán.
– Az önkormányzat célul tűzte ki, hogy a fenntartása alatt működő polgármesteri hivatal és általános iskola épületét energiahatékonyság szempontjából korszerűsíti. A több mint százéves iskola épülethatároló szerkezetei nem felelnek meg a követelményeknek. Fenntartása jelentős energiafelhasználással jár – magyarázza Papp Zoltán.

Egy 83,4 millió forintos, 85 százalékos támogatottságot élvező projekt során az épület energetikai felújítását, ezen belül a külső homlokzati hőszigetelését, nyílászáróinak a cseréjét végezhetik el. A fölgázfűtésről átállnak a zöldenergiára (faapríték). A kivitelezést várhatóan október elsejére fejezik be. Papp Zoltán hozzáfűzte: a felújítást bonyolította, hogy a főépület helyileg védett, ezért az utcafrontnál az eredeti állapotot kell helyreállítani a szigetelés után. A homlokzati díszek pótlása komoly kihívás elé állította kivitelezőket.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autókat tulajdonítottak el Kimléről

Egy cégvezető tett feljelentést a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányságon a minap, miszerint bécsi… Tovább olvasom