Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Az a gaz már a szomszéd falué

Szigetköz - A megye hajdani büszkeségével – a szigetközi kerékpárúttal – nem kevés gondjuk van a falvaknak, melyek ilyenkor a gaztalanításért, télen a hóeltakarításért felelnek. Parlagfű miatt eddig egy panasz érkezett, de gyakran előfordul, hogy a bejelentő összekeveri a tiltott gazt más növényekkel.
Egy fűcsomó sorsa métereken múlhat: honnan is tudná, hogy melyik sávot gondozza az állami közútkezelő, melyiket az egyik falu és melyiket a másik. Dunaszeg és Ásványráró között például a dunaszentpáli, ideiglenes töltés vonalában van a határ, egyik oldalon az egyik, a másikon már a másik települést terheli a kerékpárút gondozásának terhe. Nem véletlenül merül fel hát időről időre, hogy célszerűbb lenne összefogni a szigetközieknek, már csak azért is, mert a biciklis turista is az út egészére és nem erre vagy arra a községre haragszik, ha gaz kerül az útjába.

Már pedig az egyes települések között félúton sokszor a be nem avatottak is könnyen meghúzzák a képzeletbeli vonalat, mert bár mindegyik önkormányzat törődik a bicikliúttal, szinte kizárt, hogy egy időben nyírják a gazt.

A szigetközi kerékpárúton közlekedő turistának mindegy, hogy melyik település területéhez tartozik a gaz...Fotó: H. Baranyai Edina
A szigetközi kerékpárúton közlekedő turistának mindegy, hogy melyik település területéhez tartozik a gaz...Fotó: H. Baranyai Edina


Bősi Imre, Ásványráró polgármestere szerint az önkormányzat körülbelül másfél havonta irt a területén, ami Hédervár felé a település határáig, Dunaszeg felé az említett szentpáli töltésig tart. Különösebb problémákról még nem érkezett panasz, mivel közvetlenül a kerékpárút melletti, félméteres sávot a polgármesteri hivatal technikai dolgozói takarítják. Az árokpartot azonban már nem lehet ily módon gondozni, a közútkezelő gépei pedig nagyok és súlyosak is lennének ehhez a kerékpárúthoz. Esztétikai szempontból tehát szerencsésebb volna, ha mindegyik érintett település kemperkaszát használhatna, amivel az egész területet elérhetné, ez azonban igen költséges egyetlen falunak.

El is jutottunk tehát a kérdés rákfenéjéhez, hogy itt mindenki a saját szakállára, saját pénzén gondozza a maga területét. Bősi Imre szerint a bicikliút kiépítésekor szó volt társulásról, de az ügy hamvába halt, s ma már nincs erre pályázati lehetőség. Egy irtás egyébként – a munkadíjjal együtt – körülbelül 30–40 ezer forintjába kerül Ásványrárónak.
Hozzá kell tenni, hogy a településeket kész tények elé állították, amikor megkapták a bicikliutak tulajdonjogát, a gondozás terhe mellett nyilván ma már lemondanának róla legtöbben, főleg azt látva, hogy sok helyen aszfaltozni is kell hamarosan.

Dunaszeget külön is em- lísük meg, mivel saját te- lepüléstábláin belül csak biciklisávot – utat nem – alakíthatott ki, ám ő felel több kilométerért a hatá- rain túl.

Jó hír, hogy panaszok nem érkeznek az itt-ott nagyobb méretű gaz miatt, csak egyetlen bejelentést kapott a hatóság néhány nappal ezelőtt, mivel egy lakó parlagfüvet talált Arak és Halászi között. Szabó Gábor megyei növény- és talajvédelmi igazgató szerint a panaszt még kivizsgálják, hiszen gyakran előfordul, hogy a bejelentők összekeverik valamivel a parlagfüvet. A bírság minden valós esetben 20 és 150 ezer forint között mozog, a fertőzött terület nagyságától függően (mivel hektárokban mérik a földet, egy kis sáv nem sokat nyom a latban). Szabó Gábor szerint egyébként a hatóság túl leterhelt ahhoz, hogy kiemelten kezelje a szigetközi kerékpárutat, ha bejelentés érkezik, azt természetesen ellenőrzik.

Olvasóink írták

  • 1. énírtam 2008. augusztus 17. 08:33
    „Ezeké a járműveké a jövő. A kenyérgáz hajtás a legolcsóbb.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két napon át irtják a szúnyogokat

A Mosonmagyaróvári Kistérségi Társulás szervezésében holnap és holnapután (rossz idő esetén… Tovább olvasom