Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Átfogó a beszámoló, de nem élethű

"Hiányzik belőle a jövőkép és nem foglalkozik a helyi problémákkal" - kifogásolták az ellenzéki képviselők a város oktatási helyzetéről szóló beszámolóból.
„Mosonmagyaróvár általános és középfokú oktatásának helyzete és távlati tervei" – ezzel a címmel kapott tájékoztatást a képviselő-testület a tankerület igazgatójától. A közel 30 oldalas jelentés foglalkozik az egyes intézmények bemutatásával, pedagógiai programjával. Az igazgató kifejtette: az iskolák állami fenntartásba vételét követően az elmúlt év márciusáig mindenhol megtörtént a pedagógiai programok, szervezeti működési szabályzatok felülvizsgálata, az új törvényhez, rendeletekhez igazítása.

Tavaly július 31-én az összes intézményvezető megbízatása lejárt, ezért meghirdették az állásokat. Valamennyi iskolában egy-egy jelentkező nyújtott be érvényes pályázatot, kettő kivételével a korábbi vezetők.

Augusztusban tankerületi szinten átvizsgálták az iskolák tantárgyfelosztását és egyeztetéssel pótolták a szakemberhiányt. A szakos ellátottságot úgy biztosítják, hogy egy-egy pedagógus két-három iskolában látja el a feladatát. A tankerületben 37 pedagógust érint az áttanítás. A tájékoztató taglalja a tanulók létszámának alakulását és az eredményeket is.

„Nem veled van problémám, Erzsi, hanem a rendszerrel" – hangsúlyozta Kovács Tamás (MSZP), jelezve a tankerület igazgatójának, hogy politikai véleményét fogalmazza meg a témában. A képviselő szerint a közoktatás leépítése zajlik az elmúlt négy évben. Hiányolta a helyi tanterveket és az iskolák önállóságát. Szabó Miklós (MPKE) elmondta: egyesületük szorgalmazta az oktatás helyzetéről szóló beszámolót és várták volna a jövőképet is. A képviselő kifejtette: az állami átvételt követően működési zavarok mutatkoznak a rendszerben.

Aggályos, hogy az intézményvezető nem munkáltatója a pedagógusoknak, nem mondhatja meg azt sem, ki legyen a helyettese. Nem tisztázott a beszerzések menete sem. Kifogásolta, hogy a pedagógusoknak szinte kivétel nélkül 26 óra a kötelező munkaideje, holott más tankerületekben nem ragaszkodnak ilyen mereven ehhez az óraszámhoz. A felvetések sorát folytatva elmondta: problémák vannak a pedagógusok és a tankerület vezetője közti kapcsolattartással is, sokszor a nem megfelelő hangnemre panaszkodnak a tanárok.

Szabó Miklós szerint a beszámoló semmitmondó, szinte csak az iskolák pedagógiai programját tartalmazza. Ezért is furcsa, hogy az oktatási bizottság nagy többséggel elfogadta. Hushegyi Róbert (DK) szerint a beszámoló átfogó képet ad ugyan, ám élethű tájékoztatást nem a város oktatásának helyzetéről. „Attól, hogy a szőnyeg alá söprik a problémákat, azok még nem tűnnek el" – hangsúlyozta. A testület végül két ellenszavazat és egy tartózkodás mellett fogadta el a járási tankerületi beszámolót.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új vezetéssel a Mosoni Polgári Kör

Nagy Mihály átadta a stafétabotot az új elnöknek, Kránitz Lászlónak. A korábbi vezető kiérdemelte a… Tovább olvasom