Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Átadták az új város kulcsát

Várossá avatta Jánossomorját Pál Tibor belügyminisztériumi államtitkár tegnap. Ökörsütéssel, operettgálával, Fiesta-koncerttel, utcabállal, tűzijátékkal ünnepeltek a helyiek és vendégeik.
A jánossomorjai képviselők tavaly márciusban egyhangúlag úgy határoztak, hogy pályáznak a Belügyminisztériumhoz a nagyközség várossá nyilvánítása érdekében. Tíz éve is hasonlóképpen döntöttek, ekkor még nem sikerült elnyerniük a kitüntető címet.

Jánossomorját nagysága és lélekszáma is városi rangra predesztinálja; az elmúlt 14 év fejlődése pedig példa nélküli a térségben. Ezért nem volt meglepő, hogy a Lőrincz György képviselő irányításával elkészített városi pályázat sikeres lett, s a belügyminiszter javaslatára Mádl Ferenc köztársasági elnök július 1-jei hatállyal városi címet adományozott a volt nagyközségnek. A hivatalos városavatót tegnap tartották a mosonszentjánosi templomtéren. (A város Mosonszentjános, Mosonszentpéter és Pusztasomorja településrészekből áll. – A szerk.)

Az ünnepi programot megelőzően díszközgyűlés keretében Jánossomorja és a szlovákiai Nagyfödémes elöljárói testvértelepülési megállapodást írtak alá. A városavató ceremónián Pál Tibor, a BM politikai államtitkára köszöntőjében kiemelte: a rendszerváltás után azok a városok váltak sikeressé, amelyek gyorsan tudtak reagálni a piacgazdaságra, élni tudtak a lehetőségekkel. Jánossomorjának a városi cím többletet jelent: lehetőségekben, forrásokban, gyarapodásban, de kötelezettségekben és felelősségben is.

Felhívta a figyelmet a pályázatokra és a testvérvárosi kapcsolatból adódó lehetőségekre is. Gratulált a cím elnyeréséhez, majd átadta Kurunczi Károly polgármesternek az új város alapító okiratát és jelképes kulcsát, melyet Mátyás János református lelkész, majd Czank Vilmos kanonok-plébános áldott, illetve szentelt meg.

Az új várost többen is köszöntötték. Szabó Miklós, a megyei közgyűlés alelnöke szerint nemcsak Jánossomorja, hanem a megye és a régió is gazdagodott az új ranggal. A jeles nap emlékeként a megye díszoklevelét nyújtotta át Kurunczi Károlynak. A szlovákiai testvérváros, Nagyfödémes nevében Gögh Ferenc polgármester, majd Török Sándor mosonszolnoki elöljáró szólt a megye legfiatalabb városa lakóihoz. Elmondta: Mosonszolnok számára húzóerőt jelent a város közelsége.

Jánossomorja nevében Kurunczi Károly köszönte meg a méltató szavakat. „Város lettünk. Legyünk büszkék erre a rangra, melynek eléréséhez minden városlakó hozzátette élete és munkája során a maga kis darabkáját" – szólt a polgármester. Taglalta az elmúlt másfél évtized alatt elért eredményeket, s kiemelte: a városi cím elnyerése ellenére rengeteg még a tennivaló, de a célokat összefogással, közös gondolkodással meg lehet valósítani.

A városavató ünnepség méltó volt az alkalomhoz. Ökörsütéssel, operettgálával, Fiesta-koncerttel, utcabállal, tűzijátékkal ünnepeltek a helyiek és vendégeik. Ma az Elszármazott Jánossomorjaiak Találkozóját követően több kulturális rendezvény is lesz: az új város elmúlt 100 éves történetét bemutató fotókiállítás után szerzői estet tartanak a Jánossomorja című kismonográfia és településtörténeti olvasókönyv szerzői.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orvosi ügyelet újra: öt orvossal, nyolc szakápolóval

A tisztiorvosi szolgálat szeptember 25-től, szombattól ismét engedélyezte Jánossomorjának a… Tovább olvasom