Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

ÁSZ: a felújítást vizsgálta

Mosonmagyaróvár - Ellenőrzést tartott az Állami Számvevőszék a Karolina Kórház második ütemű rekonstrukciójával kapcsolatban.

Az önkormányzatok beruházásaihoz és rekonstrukcióihoz nyújtott elmúlt évi, felhalmozási célú támogatás törvényességi szabályszerűségének vizsgálatai során tartott ellenőrzést az Állami Számvevőszék a mosonmagyaróvári Karolina Kórház második ütemű rekonstrukciójával kapcsolatban is. Ennek eredményét és a szükséges intézkedések megtételét legutóbbi ülésén tárgyalta a város képviselő-testülete.

A Karolina Kórház rekonstrukciójának első üteme címzett támogatással 2002 és 2004 között valósult meg. A beruházás csak részben jelentette az intézmény megújulását, ezért azzal párhuzamosan megkezdődött a következő ütem előkészítése. Ennek eredményeként 2006-ban nyert címzett támogatást az önkormányzat a rekonstrukció folytatására, a megmaradt létesítmények, osztályok elhelyezési színvonalának felzárkóztatására, melyek a működésben addig a legnagyobb problémát okozták. A második ütem a főépület felújításán túl a központi telephely épületei közötti összekötő folyosó kiépítését és egészségügyi gép-műszerek beszerzését foglalta magába, több mint 950 millió forintból.

Az Állami Számvevőszék a vizsgálatok során megállapította egyebek mellett, a kórház-rekonstrukció szakmai-műszaki előkészítése megfelelő volt. A teljesítésigazolások alapján benyújtott számlák kifizetéséhez az önkormányzati saját források időben rendelkezésre álltak. A saját források hiánya nem hátráltatta a rekonstrukció folyamatát, annak pénzügyi előkészítése megfelelő volt. A beruházás a tervezett költség-előirányzat kismértékű túllépésével valósult meg.

A vizsgálat szerint a közbeszerzési törvény előírásai részben érvényesültek a beruházás során, mivel a kiviteli terv készítését, illetve az építést érintően lefolytatott közbeszerzési eljárásban az érvénytelen ajánlattevők értesítéséről, az eredményhirdetésen meg nem jelent ajánlattevőknek az összegzés megküldéséről hitelt érdemlő dokumentumot nem tudott az önkormányzat felmutatni. A támogatás igénybevétele érdekében benyújtott számlák megfeleltek a tartalmi és formai követelményeknek. Az önkormányzat a jogszabályoknak megfelelően használta fel a címzett támogatást. Nem szabályozták azonban a polgármesteri hivatalnál a beruházásokkal kapcsolatos analitikus nyilvántartások formáját, tartalmát, illetve annak vezetési módját és dokumentálását. A címzett támogatás igénylésének és elszámolásának szabályszerűségét az illetékes szervek nem ellenőrizték.

A beruházás műszaki-gazdasági szempontok alapján történő belső ellenőrzésére sem került sor.

A rekonstrukció a határidő tekintetében tervszerűen valósult meg. Az önkormányzat részére biztosított címzett támogatás igénylése, igénybevétele és felhasználása törvényes, elszámolása megalapozott volt.

A számvevői jelentésben feltárt hiányosságok megszüntetése érdekében a képviselő-testület a legutóbbi ülésén hozott határozatban arra kérte fel a jegyzőt, hogy a közbeszerzési eljárások során fordítson fokozott figyelmet az érvénytelen ajánlattevők értesítésére és annak dokumentálására, az eredményhirdetésen jelen nem lévő ajánlattevőknek az összegzés megküldésére és dokumentálására, a szerződés teljesítéséről tájékoztató hirdetmény közzétételére.Az önkormányzat részére biztosított címzett támogatás igénylése, igénybevétele és felhasználása törvényes volt.

 

Olvasóink írták

 • 3. ad_flexum 2009. szeptember 25. 23:40
  „Eőry Ferenc a gazdasági igazgató, meglepő módon a kórházi büfét meg a felesége csinálja. 180 forintos műanyag poharas kávé, 450 forintos melegszendvics, 250-350 forintos sütemények - természetesen mindez a betegek érdekében! Nem lehetett így nehéz összeszedni a lóvét az ezüstmetál mercire.....
  Tényleg, tudja valaki, hogy vajon miért állt 2 hetet a kórház udvarán a merka? Gondolom nem romlott el. Nem inkább az APEH vizsgálódhatott a gazdasági igazgató úréknál???”
 • 2. RickCartman 2009. szeptember 23. 20:57
  „ő most kicsoda?:-)”
 • 1. zopika02 2009. szeptember 23. 14:50
  „Javaslom a gazdasági igazgatónál vizsgálódjanak........”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hárman indulnak az időközi választáson

Csaplár Zoltán, Fekete Zoltán és Máté Orsolya küzdhet meg az időközi polgármester-választáson szeptember 27-én Mecséren. Tovább olvasom