Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Árvízvédelem félmilliárdból a Lajtán

Az erodált mederszakaszokat állítják helyre a Lajta mentén mintegy 3250 folyóméteren, továbbá megújul a duzzasztó is egy több milliárd forintos beruházás részeként.

A mosonmagyaróvári Lajta-parton élők számára talán már nem újdonság a hatalmas terméskövek, munkagépek látványa. Minderről már többször írtunk a Kisalföld hasábjain: a fejlesztés része annak a 6,3 milliárd forintos projektnek, mely a Mosoni-Duna és Lajta térségi vízgazdálkodási rehabilitációját tűzte ki célul.

A beruházás egyes elemeiről külön is szóltunk (legutóbb éppen 2013. augusztus 6-án a győri munkálatokról „A belvárosi szakasz őszre elkészül" vagy 2013. július 15-én a mosoni fejlesztésről „Szivárgócsatornát bővítenek és kotornak a Mosoni-Dunán" címmel). Ezúttal Németh József vízügyi igazgatót a Lajtát érintő munkákról kérdeztük.

– A Lajta mosonmagyaróvári szakaszán, a duzzasztómű és a torkolat között idén februárban kezdődtek meg a vízépítési munkák, melyek jelenleg is tartanak. Összesen körülbelül 3250 folyóméter hosszúságban a medererózióval érintett szakaszokat állítjuk helyre terméskő beépítésével, és a Lajta-duzzasztó, illetve környékének teljes körű átépítése várat magára hallépcső kialakításával – tudatta a vízügyi szakember.

Dolgoznak a gépek, hatalmas  terméskövekkel erősítik meg a Lajta mindkét partját.
Dolgoznak a gépek, hatalmas terméskövekkel erősítik meg a Lajta mindkét partját.

– A folyón levonult árhullámok hatására a mederben káros elváltozások keletkeztek. A tervezett beavatkozásokra a meder- és töltésállékonyság megőrzése, az árhullámok biztonságos levezetése, valamint a mederfenntartási munkák megkönnyítése érdekében van szükség, mellyel növeljük Mosonmagyaróvár árvízi biztonságát – hangsúlyozta Németh József.

A Lajta mentén lakók vagy arra sétálók azt láthatják jelenleg, hogy a kivitelező terméskőből építi ki a kőszórásos rézsűvédelmet a folyó duzzasztó alatti szakaszán, a jobb és bal parton egyaránt. A duzzasztó felett elkezdődtek az előkészítő munkák, a fakitermelés után a tuskók kitermelését és feldolgozását végzik. Hasonló kőszórásos rézsűvédelem készül a folyó magas parti szakaszán is. Az 1910-es években épült Lajta-duzzasztóművet is felújítják. A teljes beruházás várhatóan jövő év végére fejeződik be.

A 6,3 milliárd forintos KEOP-projektből félmilliárdot tesznek ki a Lajtán tervezett beavatkozások. Ez az összeg nemcsak a partrendezési munkálatokat, a duzzasztómű felújítását foglalja magába, hanem ebből a vízi élőlények akadálytalan mozgását is biztosítják.

Mikor végeztek a Lajtán hasonló munkálatokat? Az 1965-ös és az 1975-ös árvizeket követően a Lajta árvízvédelmének fejlesztése során végeztek töltésfejlesztési munkákat, valamint ekkor épült meg a Lajta jobb parti csatorna torkolati műtárgya is.

Olvasóink írták

  • 1. 01010 2013. augusztus 24. 11:41
    „itt van duzzasztás , Kicsiben mért nem akarnak Móvárra eróműveket telepíteni ??
    Mint a jól működő Hegyeshalmi erőműtelep a Lajtán
    Kicsiben nem jó :(
    CSAK GIGANTOMÁNIÁBAN Bős-Nagymaros.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életminőség-javítást, fehér bot helyett élményt!

Kocsis Julianna váltotta dr. Kissné Németh Évát a 20 éves Lions Klub Mosonmagyaróvár élén. Tovább olvasom