Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Antrax és tűz a hivatalban

Mosonmagyaróvár - Antrax gyanús porral , az irattárban keletkezett tűzzel és bent rekedt sérültekkel kellett megküzdeniük a tűzoltóknak kedden a mosonmagyaróvári polgármesteri hivatalban. Mindez szerencsére nem élesben ment, csak megyei gyakorlat tartott a katasztrófavédelmi igazgatóság.
Tűzoltók, rendőrök és mentősök ,,lepték el" a mosonmagyaróvári polgármesteri hivatalt kedden délután. Szerencsére semmiféle tragédia nem történt, csupán a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szervezésében tartottak nagyszabású ellenőrző gyakorlatot a városi tűzoltóság, a rendőrség, a mentők és hivatal dolgozóinak részvételével. A gyakorlat azt feltételezték, hogy a humánszolgáltató osztály vezetője ismeretlen eredetű port tartalmazó levelet kapott.

Ezt felbontotta és a por kiszóródott az asztalra és a szőnyegre. Ezt követően a riasztásra a megyei igazgatóság veszélyhelyzet felderítő csoportja és a mosonmagyaróvári tűzoltók siettek a helyszínre. A parancsnok elrendelte az épület teljes kiürítését, ennek végrehajtása közben azonban egy ember rosszul lett, leesett a lépcsőn és megsérült.
Őt a mentők a tűzoltók segítségével vitték ki az épületből. A veszélyhelyzet felderítők eközben a megfelelő védőruhában megvizsgálták a gyanús küldeményt, majd elvégezték a fertőtlenítést és elszállították a borítékot.

További képekért kattintson ide! Fotók: Méhes Ákos

Mindez azonban nem volt elég, s hogy a bajt tovább tetézzék, miközben a katasztrófavédelmi szakemberek az antrax gyanús borítékkal voltak elfoglalva, a hivatal Bástya utcai épületében - amit nem kellett előzőleg kiüríteni - az alkalmazottak bekapcsoltak egy elektromos vízforralót az irattárban. A készülék meghibásodott, túlmelegedett és meggyújtotta a helyiség bútorait. A tűzoltók nagy erőkkel érkeztek a helyszínre, a mosonmagyaróvári egységet kiegészítette a győri magasból mentő és egy gépjárműfecskendő is. A gyors beavatkozásnak köszönhetően mindenkit kimentettek az épületből. Az egyik bent rekedt dolgozót az ablakon át hoztak ki az ,,égő" helyiségből.

A gyakorlat összességében jól sikerült, mindenki tudta a feladatát.
Pesztenlehrer Lajos ezredes, megyei igazgató - aki szintén a helyszínen felügyelte a gyakorlatot - a Kisalföldnek elmondta: az idei évben kiemelt figyelmet fordítanak a középmagas épületek és közintézmények ellenőrzésére. Ennek volt része a tegnapi esemény is, aminek célja, hogy a hivatali dolgozók ismerjék a tűzvédelmi szabályokat, gyakorolják a kiürítést, valamint a tűzoltók is megismerjék a területen lévő nagy tömegek befogadására alkalmas létesítményeket. Az ezredes szerint rendkívül hasznos volt ez a gyakorlat, a résztvevők fegyelmezetten hajtották végre a feladatokat, a jelzések szakszerűek voltak, az állomány is gyorsan és hatékonyan dolgozott. Az igazgató összességében jól megfeleltnek értékelte a gyakorlatot.

Olvasóink írták

 • 11. pfff 2008. október 16. 06:31
  „Egy városi

  Ez inkább éleslövészetre hasonlít ellenség nélkül. Ami ugye már költségekkel jár. Nem pedig az általad említett játékpisztolyos lövöldözésre.
  De látom hiába is írom le a véleményem, ha gondolkodás helyett ellenségeskedést szítok csak vele.


  bikkamakka

  Sajnos ezen sem lehet meglepődni. Olyan országban élünk, ahol van elég orvos, de nincs nekik helyük, mert nem tudják őket megfizetni, akik meg elférnek, azok is keveset keresnek. (de ez igaz más foglalkozásokra is)
  pl: kórházaknak arra nincs pénze, hogy több garnitúra ágyhuzatot vegyenek, így 1-et max 2-őt cserélgetnek; vagy nincs pénz infúzió-tartó állványokra (ami lényegében véve csak egy cső kerekekkel, meg egy kampóval); és még sorolhatnám.
  És ugye kitalálták a kis széfeket minden ágy mellé (teljesen felesleges).
  Pont ezért írtam amit írtam. El kellene gondolkozni, hogy felesleges dolgokra dobáljuk-e a pénzt?
  De ha ez sok embert megnyugtat akkor legyen fejethajtok, és elvonulok, de legalább hadd morogjak a bajszom alatt! Ez a véleményem. Nem azért mert ezt akarom, hanem azért mert így látom.”
 • 10. bikkamakka 2008. október 15. 20:19
  „Nagyon érdekes, hogy egy kárhely, ahol "súlyos" fertőzésveszély áll fen, és még ki tudja mi nem, a tűzóltok komoly védőfelszereléssel láthatók, ami megvédi egézségüket!!!!
  A mentősök ugyanazon helyen rövid ujjú pólóban remekelnek....(ha jók az értesüléseim, azt is maguk vették maguknak). Ez nem érdekel ebben a dübörgő országban senkit??? vagy nem tudják.....”
 • 9. Egy városi 2008. október 15. 18:12
  „Pfff!
  Hát Te tényleg nem érted??? Ez olyan mintha olyan katonák lennének, akik nem lőnek, mert drága a lőszer, ezért "lőgyakorlaton" csak játékpisztollyal puffogtatnak.”
 • 8. pfff 2008. október 15. 14:25
  „Erre visszatérve

  "A téves jelzésből és vaklármákból eredő költségeket és a TERVEZETT gyakorlatok költségeit nem szerencsés összemosni."

  Lehet, hogy nem szerncsés összemosni, de a költség az költség akárhogyan is tekintjük. Persze, hogy nem ugyanaz.
  De míg egy vaklárma, téves bejelentés az esetek többségébe hirtelen történik, akár jóhiszemű segíteni akaró, vagy csak egy felelőtlen egyén révén, azt sajnos muszáj bekalkulálni, addig egy előre eltervezett gyakorlatot nyugodtan át lehet gondolni. Illetve azt, hogy szükség van-e rá.
  Jelen esetben a tűzesetet, és a lépcsőn történt balesetet lehet gyakorolni, de nem kell hozzá ekkora akció. Ezek sajnos elég sűrűn előfordulnak.”
 • 7. pfff 2008. október 15. 14:13
  „Tisztelt Sallai Péter tűz.alez. Úr!

  Félreértés ne essék... Nem a Tűzoltókat akartam bántani hozzászólásommal. Minden tiszteletem az ővék, és a Mentősöké. Csupán arra kartam rávilágítani, hogy érzésem szerint ez kicsit túl van játszva. Tudomásom szerint Magyarországon még nem történt hasonló terrorcselekmény (anthrax). Ebből kifolyólag városunkban sem. Kicsit magamutogatásnak, illetve túllihegésnek érzem a dolgot, hogy városunk vezetését illetve tűzoltóinkat ilyenre kellene kiképezni. Mondjuk a kiképzés nem is lenne baj, elméleti, illetve gyakorlati szinten. De ahhoz sem kell ekkora felhajtás.
  Nagyobb a lehetősége egy esetleges háborúnak, vagy atomtámadásnak, mint jelentéktelen politikusaink/intézményeink ellen irányított terrortámadásnak. :) Arra miért nem készülünk?
  Vagy említhetném a viharokat, amelyek egyre jobban elszaporodtak, és erősebbek. És még biztos lenne jópár dolog.
  Olyan túlmisztifikált dolognak tartom, mint azt, hogy országunk politikusai páncélozott autóval járnak. Tisztelet, vagy valami hasonló a kivételnek.
  Sajnálom, ha hozzászólásomat valaki (keményen és tiszteségesen dolgozó) a szívére vette. Nem az volt a szándékom.
  De talán most jobban rávilágítottam, hogy mire is hegyeztem ki az előző ironikus hozzászólásomat.

  Pfff”
 • 6. Sallai Péter 2008. október 15. 12:37
  „Tisztelt Pfff !

  A téves jelzésből és vaklármákból eredő költségeket és a TERVEZETT gyakorlatok költségeit nem szerencsés összemosni. Míg az előbbi egy felelőtlen emberi magatartás következménye, addig az utóbbi a tűzoltók képzését szolgálja.
  A gyakorlatok alapvető célja, hogy a tűzoltók készüljenek fel az ,,éles" helyzeteknél várható helyzetekre, tevékenységüket KÉSZSÉGSZINTEN hajtsák végre, életüket TUDATOSAN kockáztatva mentsék a rászorultakat. A gyakorlatokat nem ,,öndicséret" követi, hanem a felvételek kielemzését követően tanulságokat vonunk le, tapasztalatokat gyűjtünk. Ennek köszönhetően egy-egy gyakorlatot a ,,nem megfelelő" végrehajtás miatt ismételni kellett. A ,,nem megfelelő" ez esetben azt jelenti, hogy valódi káresetnél tűzoltói sérülés, vagy haláleset következett volna be.
  Lelkiismeretemmel csak úgy tudok elszámolni, hogy tűzoltó bajtársaim részére vezető társaimmal együtt a legjobb tudásunk szerint oktatjuk a beavatkozások szabályait, melynek a továbbiakban is szerves részét fogják képezni a ,,drága" gyakorlatok.
  A parkoló gépjárművek nem képeznek leküzdhetetlen akadályt ,,éles" bevetések során, mivel a tűzvédelmi törvény biztosítja, hogy a tűzoltóság akár károkozással is végrehajthatja a beavatkozást. Gyakorlatok során azonban indokolatlan lenne a gépjárművek ablakainak betörése és azok eltávolítása, mely jogosan háborítaná fel a tulajdonosokat és a tisztelt fórumozókat is.
  További gyakorlatok valóban várhatók, a középmagas épületekben, a Mosoni-Dunán, az óvodákban, az iskolákban, ( minden olyan helyen ahonnan segélyhívás jöhet )melyekre a fenti célok elérésén túl azért van szükség, hogy mindegyik tűzoltó bajtársam, aki reggel szolgálatba lép, az 24 óra elteltével érjen HAZA!

  Saját és munkatársaim nevében köszönöm Önnek és minden érdeklődőnek a hozzászólást.
  Segítő szándékú észrevételeit személyesen is tudathatja velünk Mosonmagyaróváron az Alkotmány út. 16. szám alatti Tűzoltólaktanyában

  Tisztelettel: Sallai Péter tű.alez. városi parancsnok”
 • 5. Egy városi 2008. október 15. 09:28
  „Szerintem inkább örüljünk annak, hogy ilyen ügyes és gyors tűzoltóink vannak. És reménykedjünk, hogy velünk nem történik semmi olyan dolog amihez mondjuk a "magasból mentő" kell.
  Köszönjük a Tűzoltók munkáját!!! Sok sikert!”
 • 4. pfff 2008. október 15. 06:26
  „Ilyenkor teljesen véletlenül sohasem beszélnek a kiszállási költségekről, pedig a leírtak alapján mozgosították a "fél várost".
  Egy téves riasztásnál is m illiókról beszélnek. Most mennyiről is lehet szó?
  "Antrax gyanús por" ?
  Há-há :) vicc. Az egyetlen ami max történik, az a lép(cső)fene:
  "...egy ember rosszul lett, leesett a lépcsőn és megsérült."
  Arról nem is beszélve, hogy mekkora szerencséjük volt. A PMH mögötti parkoló még úgyis majdnem mindig tele van, hogy fizetős. De a képek nem ezt sugallják. Nagyon reális.
  Mi lesz a következő?
  A(z iker)paneloknál gyakorlatoznak, esetleges terroristák által véghezvitt repülőeltérítés miatt? :)”
 • 3. oooo 2008. október 14. 21:33
  „llll”
 • 2. Tabornok 2008. október 14. 20:41
  „"Antrax gyanús porral" Ki van zárva, hogy valaki hozzájusson, aki nem dolgozik vele!
  Felnőtt emberek gyerekes játékai, az adófizetők pénzén.
  Adnának jobb technikát a tűzoltóknak, azzal többre mennének, mint az antraxos játékkal!”
 • 1. kidudus 2008. október 14. 19:42
  „Hát nemsemmi kiváncsai lennék most hogy néz ki!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Villanyozhatnak a halkutatók

Szigetköz - Fél tucat kutatócsoport vizsgálja elektromos halászgéppel a szigetközi halakat. Többek… Tovább olvasom