Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Állami pénz a rehabilitáció terveire

Sikerrel járt – legalábbis az első fázisban – a Mosoni-Duna menti huszonkét település szövetkezése. Állami pénztámogatással elindulhat a rehabilitáció tervezési folyamata.
Huszonkét település, benne Mosonmagyaróvár is, Győr gesztorságával szövetkezett a Mosoni-Duna rehabilitációjára – erről lapunkban már többször hírt adtunk. A szükséges rehabilitációs munkák tervezésére a Miniszterelnöki Hivatal júliusban pályázatot írt ki – s ez az összefogás huszonkét település számára sikerrel járt. Meg kell említeni, hogy Mosonmagyaróvár – saját belterületére külön is adott be pályázatot, ám ezt a többi önkormányzattal egyeztetve tette.

Jó hír, hogy a pályázók megkapták a tervezésre fordítandó összeget, pontosan 53,5 millió forintot. Szakemberek szerint ez ugyan lehet, hogy nem fedezi a valós tervezési költségeket. Ebből a pénzből kell megtervezni a Dunakilititől Gönyűig terjedő szakaszra nemcsak a folyó, hanem a környező táj rehabilitációját, vagyis nem csak azt, hogy elegendő víz legyen a folyóban, hanem miként lehetne hasznosítani sportra, vízi turizmusra, hajózásra, beleértve természetesen a környezetvédelmet is.

Mindezeket az elképzeléseket a huszonkét önkormányzatnak sok, érintett szervezettel, társadalmi egyesüléssel kell egyeztetni, s csupán ezek birtokában lehet kiírni a tervpályázatot. Könnyen belátható, hogy ez a munka több hónapot vehet igénybe, mire a konkrét tervek készítéséhez lehet fogni. S hogy maga a megvalósítás milyen ütemezésben, mennyi idő alatt és főleg milyen pénzből történhet, azt egyelőre jósolni sem lehet. Ami biztos: az önkormányzatok elsősorban a térségben érintett vízügyi hatóság, vagyis az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szakembereinek tapasztalatára, tudására számítanak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közel háromszázmilliós többletköltség

A Karolina Kórház rekonstrukciója 292 milliós többletköltséggel járt. A hiányzó összeget állami és… Tovább olvasom