Kisalföld logö

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 21°C Még több cikk.

Alkoholba mártva, cigarettától bűzölögve

Olyan társadalom megteremtése lenne a megoldás, melyben szenvedélyszerek nélkül is érdemes élni – hangsúlyozta Topolánszky Ákos, a Nemzeti Drogmegelőzési Intézet igazgatóhelyettese a Köztes Átmenetek kiállítás megnyitóján a Flesch-központ parkolójában.

2001 óta járja Magyarországot, de Erdélybe és a Vajdaságba is eljutott már az a tárlat, melyet csütörtökön nyitottak meg a mosonmagyaróvári látogatók előtt. A drogprevenciós vándorkiállítás a Flesch Károly Kulturális Központ parkolójában június 4-ig látogatható délelőtt 9 órától, szervezett, 15 fős csoportok számára. A kiállítás nem csak méretei miatt rendhagyó: interaktív módon viszi közel a témát a látogatókhoz.

Csendes Ibolya, a Kistérségi Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgáltató Központ igazgatója a mosonmagyaróvári helyzetet vázolva elmondta: 1997-ben készült el az első cselekvési terv, 2001-ben alkották meg az első drogstratégiát. Ugyanekkor jött létre a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum is. A droghasználók száma ugyan nem csökkent, de a szakemberek munkájának köszönhetően sokat változott a lakosság szemlélete.

A kiállítás látogatói egy család nappalijába ˝csöppennek˝. A felvételen Hay Éva a részletekről számol be az érdeklődőknek.
A kiállítás látogatói egy család nappalijába ˝csöppennek˝. A felvételen Hay Éva a részletekről számol be az érdeklődőknek.

A drogprevenció szerepe óriási – hangsúlyozta már Pápai Gyula, a mosonmagyaróvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum elnöke, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság munkatársa. Hozzátette: a számok önmagukért beszélnek, van bőven dolga a rendőrkapitányságnak a ˝páciensekkel˝. Topolánszky Ákos, a Nemzeti Drogmegelőzési Intézet igazgatóhelyettese így fogalmazott:

– Ma olyan társadalomban élünk, mely alkoholba van mártva és közben cigarettától bűzölög. Egy kisvárosnyi ember, 35 ezren halnak meg évente Magyarországon az alkohol és a dohányzás következtében. Olyan társadalom létrehozása lenne a megoldás, melyben szenvedélyszerek használata nélkül érdemes élni.

Hay Éva, a kiállítás rendezője elmondta: a tárlat célja bemutatni azt, hogy mit jelent szenvedélybetegnek lenni, hogy mit okozhatnak a legális és illegális drogok. A rendhagyó kiállításra nemcsak diákokat, hanem felnőtteket – pedagógusokat, szülőket – is várnak.

Olvasóink írták

  • 1. invektus 2010. május 17. 08:12
    „Talán a bizonytalanságot kellene megoldani és nem lenne problema:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénzváltórablás: Elfogták az elkövetőt

Elfogta a rendőrség a szombati fegyveres rablás kísérlet feltételezett elkövetőjét. A 25 éves… Tovább olvasom