Kisalföld logö

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 5°C | 12°C

Alakuló határtalan kapcsolatok

Határrégió - Pozsony agglomerációja Mosonmagyaróvárig tart. Az oktatás és egészségügy összehangolásra szorul, a határgazdaság kialakulása lassú. Bezenyén megjelentek a pozsonyi eperszedők.
A szlovák–magyar határtérség kutatásában két intézmény, az MTA Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézete és a somorjai (Samorin) Fórum Kisebbségkutató Intézet vett részt. A határ menti városok elméleti (s egyre inkább gyakorlati) vonzáskörzetei átnyúlnak a határ másik oldalára, így integrálnak egy-egy kisebb térséget. A folyamatok során egyre természetesebbé válik a lakosság és a vállalkozók számára a „másik oldal használata".

Eladó: Ingatlanközvetítők sora keres pozsonyi vevőket az eladó magyar határszéli ingatlanokra.
Eladó: Ingatlanközvetítők sora keres pozsonyi vevőket az eladó magyar határszéli ingatlanokra.


Egyre több vállalkozás keres a szomszéd országban telephelyet, mások iskolát, sőt, új lakhelyet választanak ott: ezek a jelenségek felerősödtek az uniós integrációval.

Hardi Tamás kutatásában elsősorban az ingázó munkavállalást vizsgálta. „A kétezer magyar és szlovák állampolgár mellett ötszáz határ menti ingázót is megkérdeztünk felmérésünkben. Nagyobb mozgás elsősorban a dunai határszakasz mellett mérhető, mintegy harmincezer szlovák dolgozik most is Magyarországon. Már nem a munkabérek játszanak ebben döntő szerepet. A szlovák oldalon elindult pozitív folyamatok miatt ugyanis szinte kiegyenlítődtek a kereseti lehetőségek. Elsősorban a munkahely közelsége, lehetőségei miatt járnak át sokan Magyarországra: ez főleg Komáromra, Esztergomra és Győrre érvényes" – mondta a Kisalföldnek. Hardi szerint a keleti határszakaszon – Kassa közelében – már a magyar ingázók is megjelentek, egyre több szlovák vállalkozás keres ott munkaerőt. A felmérés készítőjétől azt kérdeztük: Pozsony „szívóereje" miben mutatkozhat meg a jövőben, s milyen mértékben érintheti a magyar területeket?

„Biztos vagyok benne, hogy a munkaerő-piaci lehetőségeket egyre több magyar használja majd ki, s vállal munkát Pozsonyban. A határ átjárható, ingatlant lehet vásárolni, s ha hamarosan a tömegközlekedés is megoldódik, még nagyobb lehetőségek rejlenek a szlovák fővárosban. Ki lehet mondani: a pozsonyi agglomeráció Mosonmagyar-
óvárig tarthat. Ráadásul a szlovák főváros nagy munkaerő-felvételi képességgel rendelkezik, építőipari szakmunkásból hiányuk van. Igaz, a magyar szakmunkások elszívásához az osztrák »piaccal« kell versenyezniük – leginkább a béreket illetően. Magasabb képzettséget igénylő pozsonyi munkavállalás csak angolnyelv-tudással képzelhető el" – mondta.

A gazdaságilag legfejlettebb nyugati területeken a közös fejlődés rendkívül dinamikus. Itt egyenrangú térségek építenek egy közös, határon átnyúló régiót, városhálózatot. A határ keleti szakaszán ez a dinamizmus már kevésbé érzékelhető.

A tanulmány szerint a nemzeti rendszerek (oktatás, egészségügy, közigazgatás, hivatali ügyintézés) ma még elég nehézkesen tudják kezelni a határtérség természetes folyamatait. Az oktatásban jelentős határon átívelő mozgás tapasztalható, ám a megfelelő keretek biztosítása még nem adott. Hasonló a helyzet az egészségügyben is. A határ menti kórházak részéről szándék van az együttműködésre, a feladatok ésszerű megosztására, az intézmények, a mentés közös használatára. Szlovákiában privatizált egészségügyi és biztosítási intézményrendszer működik, míg Magyarországon ezek állami kézben vannak. Összefűzésük nehézkes, a kölcsönösség biztosítására a döntéshozókban kevés az akarat.

„Szlovákia gazdasági szerkezetváltása több mint fél évtizedes késéssel követte a magyarországi folyamatokat. A politikai változásoknak köszönhetően ugyanakkor a kilencvenes évek végétől tapasztalható rendkívül gyors felzárkózás és a hazai bizonytalanságok és elhibázott gazdaságpolitikai lépések miatt Szlovákia a gazdasági-társadalmi fejlettséget legjobban reprezentáló egy főre jutó GDP tekintetében 2006-ban utolérte, majd el is hagyta, mára pedig már az átlagfizetés vásárlóerejében is utolérte Magyarországot" – olvasható a kutatás összefoglalójában. A vonzó és befektetőbarát szlovák gazdasági környezetnek (egykulcsos adórendszer, alacsony költségtényezők) köszönhetően a határon átnyúló gazdasági mozgások inkább Szlovákia felé egyirányúak. „A makrogazdasági instabilitás, az átláthatatlan adórendszer és a kedvezőtlen cégalapítási feltételek következtében a gazdasági környezetben jelenleg hazánk mindenképpen hátrányosabb helyzetben van Szlovákiához képest." Míg a 2004-es közös EU-csatlakozás hatással volt a vállalkozások számára (határok, tőke, munkaerő és árupiacok megnyitása), addig a schengeni csatlakozás már jóval kevésbé „csapódott le". A határok megnyitását követően is – a munkaerő-piaci folyamatoktól eltekintve – viszonylag korlátozott még a vállalkozások közötti kapcsolatok fejlődése, s lassan halad egy integrált határgazdaság legfontosabb jellemzőinek kialakulása.Szlovákok az eperföldön
Gyakorlati példa a határrégió előnyeinek kihasználására: a Bezenye és Rajka közötti eperföldön hetek óta szinte kizárólag szlovák rendszámú gépkocsit látni. Balogh Ádám, aki ott a leszedett gyümölcsöt mérlegeli, elmondta: hétvégén pozsonyiakkal telt meg a 4,5 hektáros terület. „Kilencvenkilenc százalékban szlovákok jönnek, s minimum tíz kilogramm epret visznek haza. Az osztrák tulajdonos egy újabb hathektáros területet alakított ki: most hétvégén is alig győztük a mérlegelést."
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízen a középdöntőben

Tízen jutottak be a XI. Nemzetközi Flesch Károly Hegedűverseny középdöntőjébe Mosonmagyaróváron. Tovább olvasom