Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Aláírások a kárpótlásért

A csallóközi örökösök kárpótlásáról szóló törvény megszületésére aláírásba kezdtek Komáromban.
Aláírásgyűjtésbe kezdett a komáromi Kecskés László Társaság, hogy a Csallóközből kitelepített családok és örököseik kárpótlásáról szóló törvény végre megszülessen: a győri Gutay Gyula is aláírta az iratot. Szeptemberben országos találkozót is szerveznek a komáromi Monostori erődben a kitelepítetteknek.

Az Alkotmánybíróság először 1996-ban mondta ki egy határozatában, hogy a magyar állam „mulasztásban megnyilvánuló" alkotmánysértést követett el a második világháború után kitelepített magyarok ügyében.

Mindent hátrahagytak

Mint ismert, 1947-ben Csehszlovákiából a lakosságcsere során hetvenötezer magyar nemzetiségűt telepítettek át Magyarországra. Pk házukat, földjeiket, értéktárgyaikat hagyták hátra, s kezdtek új életet. A magyar állam kötelezettséget vállalt a jóvátételre, ám ez a mai napig sem történt meg. A kártalanításról már 1993-ban is született egy törvényjavaslat, de tavaly, sőt, ebben az évben is kidolgoztak már ilyet. Eddig eredménytelenül, ugyanis a milliárdos kiadással járó kárpótlást egyelőre nem vállalja az állam. Az egyik érintett, a mosonmagyaróvári Kapcsándy Lajos egyik ismerősének még Bárándy György ügyvéd is elismerte: jogos az igényük.

Igazságtételt várnak

A komáromi Kecskés László Társaság most aláírásgyűjtésbe kezd, hogy ennek hatására megalkossák – és elfogadják – végre a kárpótlási törvényt. Nemes Andrásné, a társaság illetékese levelet küldött az egykori kitelepítetteknek: az aláírásgyűjtés indoklásáról szóló szöveget jogászokkal is egyeztették. A társaság az Országgyűlés Alkotmány- és Igazságügyi Bizottságához fordul. „Az 1947. évi XVIII. törvény a párizsi békeszerződés 29. cikkelyének 3. pontja alapján előírta a Csehszlovákiából kitelepített magyar állampolgárok kárpótlását. E törvény rendelkezése szerint a kárpótlás mikéntjére és végrehajtására záros határidőn belül rendeletet kellett volna hoznia a magyar kormánynak, mivel a békeszerződésben az állam a kárpótlást magára vállalta." Arra kérik a bizottságot, hogy nyújtsanak be törvényjavaslatot a kárpótlás érdekében. „Sokat szenvedett, megalázott és anyagilag kifosztott magyar családok ötven évvel a gyászos időszak után végre elégtételt, kárpótlást kell hogy kapjanak. Jóllehet már sokan nincsenek közöttünk, de örököseik jogos igazságtételt várnak."

Találkozó az emlékműnél

A társaság eközben országos találkozót is szervez szeptember tizedikén a komáromi Monostori erődbe, a „kitelepítés és deportálás emlékművénél". A rendezvényen kiállítások, felvidéki gyűjtemények láthatóak, és Glatz Ferenc mond köszöntőt. A tervek szerint a Magyar Tudományos Akadémia professzorai tartanak előadást, s ott lesz Duray Miklós, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának alelnöke is.
A győri Gutay Gyula is megkapta az aláírásgyűjtő ívet s a meghívót. Mint mondja, ő is aláírta azt, hisz szülei szinte mindenüket a határ túloldalán hagyták a kitelepítéskor, ám azóta sem kaptak ezért kártérítést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyos tévedés: fagyállót ittak

Életveszélyes állapotban kezelik azt a három jánossomorjai férfit, akik fagyálló folyadékot ittak… Tovább olvasom