Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Akár le is dőlhet az óvoda tornya

Mosonmagyaróvár - A viharos széllökések miatt megdőlt az Ostermayer-óvoda tornya és félő, hogy egy újabb viharnál az egész szerkezet a járdára zuhan. Az önkormányzat 8,5 millió forintot csoportosított át a munkálatok elvégzésére.
A közelmúltban a viharos időjárás nem kímélte a mosoni városrész egyik patinás épületét, az Ostermayer-óvodát sem. Méretes vakolatdarabok hullottak a járdára, megrepedt a fal és az erős szél megdöntötte az épület tornyát. Emellett a torony tetején lévő keresztet is elfordította a szél. Az óvoda vezetője az önkormányzatot kérte az életveszélyes állapot megszüntetésére.

Ostermayer-óvoda: Az életveszélyessé vált torony rendbetételére 8,5 milliót különítettek el.
Ostermayer-óvoda: Az életveszélyessé vált torony rendbetételére 8,5 milliót különítettek el.


Nagy István alpolgármester lapunknak elmondta: félő, ha így marad az épület, egy újabb széllökésnél az egész torony ledőlhet az utcára, ezért mindenképpen sürgős beavatkozásra van szükség. A helyreállítás azért is fontos, mivel Moson történeti belvárosa örökségi védelem alatt áll, és az óvoda épülete helyileg is védett.
A torony dőlését követően az óvoda Szent István király úti bejáratát lezárták, az érintett járdaszakaszt pedig elzárták a forgalom elől, amíg elhárítják a veszélyt.

A városfejlesztési osztály szakembere és a szemrevételezésre felkért ács-állványozó is egyöntetűen az azonnali beavatkozás szükségességét állapította meg. Elvégeztették a statikai vizsgálatot, amiben a toronyszerkezet falazott oldalának kibontását, a torony fa tartószerkezetének részleges cseréjét, a régi épületszárny teljes tetőszerkezetének megerősítését javasolják. A munkálatokhoz a tornyot le kell emelni a helyéről. Mindezek költségét 6,5 millió forintra becsülték. A szakemberek szerint a kereszt elfordulása az árboctartó oszlop hibájából eredhet, ám a leemelés után állapítható meg, hogy cserére szorul vagy visszaépíthető. Ennek költségvonzata további kétmillió forint lehet. A szakemberek várhatóan már a napokban nekilátnak a torony leemelésének.

Mivel az idei intézményfelújítási keretben nem áll rendelkezésre fedezet a munkálatok finanszírozására, a képviselő-testület legutóbbi ülésén sürgősséggel tárgyalta ezt a kérdést és az általános tartalék terhére átcsoportosítottak 8,5 millió forintot erre a célra. Emellett az önkormányzat a Regionális Fejlesztési Tanács (RFT) vis maior keretére is pályázott a költségek egy részének fedezésére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érkezhet a Szigetközbe a mesterséges árvíz

Akár már ezen a hétvégén megkezdődhet a Szigetköz elárasztása. A vízügyi szakemberek a Duna… Tovább olvasom