Kisalföld logö

2018. 10. 20. szombat - Vendel 9°C | 19°C Még több cikk.

`A tyúkól fala fekete a vérszívóktól´ - videókkal

Bő egy hónapja országosan felkapott hír volt a szigetközi szúnyoginvázió. Most egy ásványrárói kocsmában és a hédervári polgármesteri hivatalban kérdezősködtünk arról, hogy jobb lett-e valamivel a helyzet, vagy továbbra is literszám adják a vérüket a helyiek?


"Hogy milyenek a szúnyogok? Este kimentem megnézni az állatokat, mire látom, hogy a tyúkól fala fekete a vérszívóktól" – válaszolja kérdésünkre két pletykáló háziasszony az ásványrárói bolt előtt.

"Most a gyérítés körülbelül egy napig elég"

"Aranyosak, nem bántják az embert a szúnyogok" – kezdi viccesen a nyirkos melegben fröccsöt kortyolgató férfi egy ásványrárói kocsmában.
Kocsmában nincs mellébeszélés: nézze meg videónkat!"Valaha a Dunán és az erdőkben is irtottak. Most a gyérítés körülbelül egy napig elég, aztán a szél újra idehozza a szúnyogokat" – mondja Horváth Kálmán az ivóban.

"Valamivel most jobb a helyzet, mint május elején – az volt csak igazán elviselhetetlen. Minden ásványrárói lakos 500 forinttal járulhatott hozzá a gyérítéshez. Nem volt kötelező fizetni, de úgy hallottam, elég sokan éltek a lehetőséggel" – véli Rajos Imre szintén a kocsmában.

Hála a hideg napoknak: most jobb a helyzet

"A tavaszi elárasztás időpontját nem választották meg jól idén, de ha már mindenképp szükséges lépes ez, akkor az elárasztás költségeibe bele kellene építeni a gyérítést, s nem a környező kistelepüléseket terhelni ezzel" – kezdte a kisalfold.hu-nak Juhász József, Hédervár polgármester.
A hédervári polgármester a szúnyoghelyzetről. Videók: Cseh Róbert.


"Jelenleg elviselhető a helyzet – hozzáteszem ez is csak az utóbbi hetek viszonylag hűvösebb időjárásának köszönhető –, de nem turistacsalogató. Idén még 2-3 gyérítést tudunk finanszírozni" – mondta búcsúzóul Juhász József.


400-500 vérszívás egyetlen óra alatt

A Magyar Tudományos Akadémia kutatói 2008-ban az ország számos részében vizsgálták a szúnyoginváziót.

Az eredmény megdöbbentő számokat hozott: a vizsgálatok szerint egy embert egyetlen óra alatt 400-500 csípés éri a Szigetközben.

Csak viszonyításképpen a Balatonnál 8-14, a Tisza-tónál 8-10, a Velencei-tónál 6-9 csípést mértek a kutatók.  

Olvasóink írták

 • 7. adalfold 2009. június 18. 15:28
  „hol van az a fal bazze?”
 • 6. maestroo 2009. június 18. 11:16
  „tothvili!!!Ekkora hülyeséget rég hallottam gondolom nem nagyon jársz a természetbe !mert ha járnál ilyenekt nem irogatnál”
 • 5. tothvili 2009. június 18. 10:53
  „A szúnyogok jó helyen vannak, etessék őket ott ahol kikeltek, ha éhesek, csak ide ne jöjjenek!”
 • 4. nyusz 2009. június 18. 10:26
  „"maestroo": Egyet értek,ebbe tökéletesen igaza van.Nem lehet kint lenni délutántol,mert ellepnek a szúnyogok.”
 • 3. maestroo 2009. június 18. 09:19
  „Hát szigetközben Püski -Bodak -és Doborgaz környékén is egyre több a szunyog ez az irtás annyira volt elég hogy el lehessen mondani hogy igen irtottunk!!!!Csak azt nem értem hogy az a bizonyos képviselő asszony aki innen a mi kis városunkból(Mosonmagyaróvár)került a nagy fejesek közé mi büdüs fa..omért nem törődik egy kicsit szigetközzel ???? Ugyanis ilyenkor kéne villogni és nem mikor valami diszes megnyitón kell résztvenni !!!!!Sajnos az a baj hogy elfelejtik honnan jöttek ,mentek még hogy nincs támogatás vicc ócska pályázatokra osztják a milliókat megasztárokat hívnak a parka május elsején hát igen az fontosabb nekik mint a körülöttünk lévő kincs a SZIGETKÖZ!!!! Bocsánat a durva kifejezésért de ilyenekre kéne figyelni szerintem és ezzela véleménnyel nem vagyok egyedül úgy hiszem !!!4”
 • 2. szépike20 2009. június 17. 22:39
  „Kisbajcs Nagybajcs Vámosszabai környékén se lehet rövid naciba és trikóba sétálni 5 óra után!!!”
 • 1. nyusz 2009. június 17. 12:11
  „Jőjjenek kérem Győrladamérra,és Győrzámolyra,na itt aztán még mindig vannak vérszivók.!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A halálos gázolás szemtanúit keresik

Mosonmagyaróvár - Olvasóink tucatjai jelezték, hogy segítenének a szombati halálos gázolás után… Tovább olvasom