Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

A szakértő Halászi, a szülők Dunakiliti mellett pártoskodtak

A szakértő világosan leírta: az alsó tagozat helyben maradhat, a felsőnek pedig költöznie kell ősztől Halászira.
„ Feszült a hangulat – állapította meg Tóth István polgármester a kedd esti falugyűlés nyitásaként. – A kistelepülések jajszavától hangos az ország: az iskolabezárások oka a gyermekhiány." A településvezető ezután egy rövid múltbéli összegzésre vállalkozott a Timaffy-iskola kapcsán. Mint mondta: segítséget kértek a mosonmagyaróvári kistérségi társulástól, s a megyei pedagógiai intézet szakértői véleményét a lehetőségekről. „A szakértő világosan leírta: az alsó tagozat helyben maradhat, a felsőnek pedig költöznie kell ősztől Halászira. Az állásfoglalás szerint maradjon egy iskolavezető négy tanítóval és négy osztállyal Dunaszigeten. A gond az, hogy így hét pedagógus állása megszűnik, igaz, ebből kettő nyugdíjba mehet, öt pedig végkielégítést kaphat." A polgármester hozzátette: közmeghallgatást tartottak, a szülői értekezletre a dunakiliti és halászi iskolaigazgatót is meghívták. „A Timaffy-igazgató 12 oldalas ellenvéleményben »cáfolta meg« a MEPI-szakértőt, s rejtélyes módon megjelent a képben Dunakiliti, pedig oda egyetlen gyerek sem jár tőlünk." Tóth István szerint 28 gyermek jár most Dunaszigetről Mosonmagyaróvárra, igaz, a jelen lévő pedagógusok szerint csak nagyjából egy tucat. „Nem tartom hitelesnek Dunakiliti ígéreteit, mert 40–60 millióért nem tudnak iskolabuszt venni, s az öt tanár átvételét is túlzottnak tartom. Ráadásul az ottani tornaterem hitelből épült, melybe a társult feketeerdeieknek is fizetniük kell." Szerinte a falu két táborra oszlott: egyik része Halászira, másik Dunakilitire vinné gyermekét. A döntést azonban a lehető leggyorsabban meg kell hozni, ugyanis február 15-ig el kell készíteni a költségvetést, s azonnal igényelni kell a végkielégítéseket. „Mindenki véleményt mondhat, de a végső szót a testületnek kell kimondani: ezt a jogát nem lehet tőle elvitatni."

A szülők szavaztak

Ezután a falugyűlés résztvevőié volt a szó. Az első hozzászóló szerint ha a felső tagozat elmegy, a rezsiköltség akkor sem lesz kevesebb. „A szakértő ne azt vizsgálja, hová menjünk, hanem azt, hogy miként tudunk megmaradni" – mondta. Belovitz Károly alpolgármester úgy véli, hogy ebben a helyzetben mindenkinek nem lehet jót tenni, ám olyan megoldás kell, ami a legkisebb érdeksérelemmel jár. Szerinte a jobb közlekedés Halászi mellett szól. Cseh Benjámin szerint a szülők segítenék az önkormányzatot a döntés meghozatalában, sorra vették a két szóba jöhető iskola kínálta lehetőségeket. Dunakiliti hetven százalék számára szimpatikusabb, a szavazás ezt a végeredményt hozta. Nagy Attila úgy fogalmazott: „Elvárják a képviselőktől, hogy úgy döntsenek, ahogy a szülők elvárják tőlük." A hozzászóló azzal is megvádolta a polgármestert, hogy korábban egy testületi ülésen azt mondta, örül, hogy kirúgják a pedagógusokat. Vári Józsefné pedagógus azt kérte: a gyermekekről döntsenek, a tanárok megoldják majd a gondjaikat. A következő hozzászóló felidézte, hogy néhány hete az iskola felmérte a szülők körében, melyik iskolát választanák: a többség Dunakilitire szavazott. „A vitának ezzel vége" – mondta. Belovitz szerint ezt a szavazást a pedagógusok szervezték, azok, akik érintettek a döntésben. Zsuppán László dunaszigeti iskolaigazgató tisztázta ennek körülményeit. Mint mondta, a szülőknek kiküldött kérdőíven három kérdés szerepelt: az 5–8. osztályt vagy csak a 7–8. osztály vigyék-e el Halászira vagy Dunakilitire, s ha megy a felsős gyermek, elviszik-e az alsóst is. Az igazgató azt kérte, hogy a jegyző pecsételje le a szavazatokat összegyűjtő urnát, ám ő erre nem volt hajlandó. Az iskolaszék elnökével korrekt módon végezték a számlálást, mely alapján a 70 százalék Dunakiliti mellett szavazott. Kiss Sándor képviselő szerint „az itt élők szemébe kell nézni a döntés után is", s tiszteletben tartja az emberek döntését: neki a szülők véleménye fontos.

„ Azt sem tudom,

hány felsős van"


Réder Tamás dunakiliti iskolaigazgató sérelmezte, hogy korábbi beszámolójából csak szavakat ragadott ki Tóth István, így újra felidézte azt. Kijelentése szerint a buszjáratot az igényeknek megfelelően alakítanák ki, s kiemelte, hogy autóbusz-vásárlást egyelőre csak tervez a település. Azt ígérte: ha a 7–8. osztályt viszik hozzájuk, akkor maximum két szakos pedagógust, ha az 5–8. osztály, akkor a szakos ellátottságnak megfelelően akár 4–5 pedagógust tudnának átvenni. „Azt sem tudom, hány felsős van Dunaszigeten, még erről sem kaptam tájékoztatást, s az itteni polgármester arról sem beszélt, mi szól Dunakiliti mellett – mondta. – Azért jöttünk el, mert mi is befogadó iskola lehetnénk, de nekünk a szükséges gyermeklétszámunk megvan, nem akarunk ökölharcot vívni a dunaszigeti tanulókért." Szokoli Sándor dunakiliti polgármester is ezt erősítette. Mint mondta, a tornacsarnok törlesztőrészletei idén lejárnak, s a létesítményre Feketeerdő mindössze 50 ezer forintot fizetett be egy alapítványi számlára. „Szeretnénk hiteles képet adni a dunakiliti lehetőségekről. Már korábban felajánlottuk, hogy nézzenek körül nálunk a szülők, s azután alkossanak véleményt."

„ Történelmi tévedés lenne"

Cseh Benjámin újbóli felszólalásában úgy fogalmazott: belátják, hogy a település érdekében el kell vinni a felső tagozatot, ám kéri a testületet, hogy a gyermekek és a szülők érdekei érvényesüljenek. Tóth István ekkor keményen fogalmazott: „Még ha megköveznek is, elmondom, hogy állásukat féltő pedagógusok szervezték meg ezt a támadást. Ilyen alapon nincs szükség a szakértői véleményre. Dunasziget történelmi tévedése lenne, ha Dunakiliti tagiskolája lenne." A falugyűlés ezen szakaszában a vita elmérgesedett, hangos zúgolódás volt a válasz. Az utolsók között egy anyuka úgy fogalmazott: le a kalappal a dunaszigeti iskolaigazgató előtt, aki mindent megtesz az iskoláért, nem úgy, mint a polgármester. Tóth István indulatosan úgy fogalmazott: „Mindent megtettem az iskoláért, lejártam a lábam érte, s ez lett a hála." A falugyűlés ezzel a közjátékkal ért véget, végleges döntést a tegnap késő esti testületi ülésre ígértek.
Bár úgy volt, hogy a tegnapi dunaszigeti testületi ülésen döntés születik, az alpolgármester végül elnapolta az ülést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Huszonegy szélkereket terveznek

Bezenye és Rajka között huszonegy – egyenként két megawatt teljesítményű – szélkerék… Tovább olvasom