Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

A sírásóház lebontása és újjáépítése

A magyaróvári temető mellett omladozó műemlék épületet tavaly bontották le és alig egy év alatt eredeti formájában építették újra. A lakóház funkciója megváltozott, irodák, üzletek és fogorvosi rendelők kapnak benne helyet.
Műemlék: A temető melletti épületben sohasem laktak sírásók.
A magyaróvári temető közvetlen szomszédságában álló épület noha régóta hozzánőtt a városképhez, elhanyagolt állapota okán hosszú ideig rontotta a belváros képét. A sírásóháznak is nevezett épület – noha valójában soha nem laktak ott sírásók – az 1860-as években épült. A kezdetben földszintes épület eredetileg két részből állt és magtárként működött.

A korabeli dokumentumokból az derül ki, hogy az épületre az 1900-as évek elején kértek átalakítási engedélyt. A fokozatos átépítések során nyerte el mai, emeletes barokk lakóház formáját. Ebben az időszakban kerültek fel a homlokzatot díszítő Merkúr-fejek. A századforduló élénk gazdasági növekedése nyomán megugrott lakásigény miatt az épületet bérházzá alakították, tizenegy kisebb lakással.

A „sírásóház" korán felkerült a műemlékek jegyzékére országos védettségű épületként. Felújító célzatú munkálatokat utoljára csaknem 30 éve végeztek rajta, mivel műemlék volta miatt sokba került volna a renoválása. Az egykori bérházat néhány éve megvásárolta a Movinnov Kft.

Az önkormányzati társaság statikai szakvéleményt készíttetett a romos épületről, és a műemlékvédelmi hatósággal egyeztetve elkészítette a hasznosítási terveket. A statikai vizsgálatok eredményeként a társaság úgy döntött, hogy a rendkívül leromlott állapot miatt az épületet teljes egészében lebontják és helyére mind méretében, mind homlokzati kialakításában az eredeti állapotnak megfelelően építik fel újra.

Az elmúlt év eleji bontási munkálatokat követően májusban kezdték újraépíteni a házat. Amint azt Bella Sándor, a társaság ügyvezetője lapunknak elmondta: a homlokzatot és a szerkezeti falakat az eredetinek megfelelően építették fel, a belső átalakításra azonban volt lehetőség. A korábbi lakófunkciót szolgáltatói jelleg váltotta fel, így az épületben két iroda, két fogorvosi rendelő és egy virágbolt kap helyet. A társaság megtartja saját tulajdonában az épületet, bérbeadással hasznosítja, így is garantálva, hogy megmarad az eredeti állapotában.

A bontás előtt készült egy teljes részletességű felmérés, a visszaépítés tervet ennek megfelelően készítették el. A hatósági előírásoknak megfelelően a falakat teljes egészében bontott téglából építették újra. A bontásból megmentett anyagokból, amit lehetett, újra felhasználtak, így például a kőlépcső elemeit különböző helyekre beépítették, valamint a homlokzati díszek közül is több visszakerült az eredeti helyére.

A kivitelezés során olyan burkolóanyagokat és nyílászárókat építettek be, amelyek szinte teljes egészében megegyeznek az eredetivel.
A műemlék épület jövő heti műszaki átadását követően az eredeti elképzeléseknek megfelelően június végén adják át a bérlőknek. Az ügyvezető a beruházás költségeiről annyit árult el, hogy a műemlék jelleg és a közművek rendkívül rossz állapota majd 30 százalékkal drágította


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Technikai gondok a kishatáron

Hazánk uniós csatlakozását követően csupán néhány napig állt nyitva a személyautók előtt a… Tovább olvasom