Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

A normatíváért biztonsági övet kérnek az iskolabuszba

Hédervár - Biztonsági övet szereltetne az iskolabuszokba szeptembertől a közlekedési tárca. Mecsérről Hédervárra külön Volán-járatok viszik az iskolásokat: a buszokat nem alakítják át, így négymilliós normatívától eshetnek el. Püskiről Halászira menetrend szerinti buszokkal járnak a diákok: őket nem érinti a szabályozás.
Az ügy a mosonmagyaróvári kistérségi ülésen is szóba került: Szabó Miklós elnök azt javasolta, hogy levélben fogalmazzák meg kérésüket a közlekedési tárcavezetőnek. Ebben módosítást vagy egységes – minden tömegközlekedési járatot érintő – bevezetését javasolnak.

Budapesten tavaly egy óvodásokat szállító mikrobusz és egy tehergépkocsi ütközött össze: hat óvodás gyermek sérült meg, közülük kettő súlyosan. A vizsgálat során megállapították, hogy a mikrobuszban utazó óvodások sérüléséhez hozzájárult, hogy a gépjármű nem volt gyermekbiztonsági rendszerrel felszerelve. Többek közt emiatt az Országos Baleset-megelőzési Bizottság javaslatára a KRESZ-be szeptember 1-jei hatállyal bevezetik az „iskolabusz" fogalmát, és az ehhez kapcsolódó előírásokkal szigorú szabályt vezetett be a jogalkotó.

Mindezt annak érdekében, hogy a nem menetrendszerűen közlekedő buszokon csökkentsék a balesetek súlyosságát.

Ezen rendelkezések előírásait a közoktatási intézményeknek kell betartaniuk. „Olyan jogszabály-módosítást javasoltunk, mely szerint az autóbuszok ülésein utazó gyermekek kizárólag gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve közlekedhessenek. Amennyiben az autóbusz gyári kialakítása alapján nem alkalmas a gyermekbiztonsági rendszer beszerelésére, úgy az gyermeket ne szállíthasson" – olvasható az indoklásban.

Iskolásokat szállít a busz. A mostani szabályok szerint ők szeptembertől csak biztonsági övvel utazhatnak. Annak viszont nem kell öv, aki menetrend szerinti busszal jár majd iskolába. Fotó: Cs. A.
Iskolásokat szállít a busz. A mostani szabályok szerint ők szeptembertől csak biztonsági övvel utazhatnak. Annak viszont nem kell öv, aki menetrend szerinti busszal jár majd iskolába. Fotó: Cs. A.

A hédervári iskolába kéttucatnyi mecséri diák ingázik naponta: a Volán-busz reggel háromnegyed nyolc előtt az iskola előtt teszi le a gyerekeket. „A Kisalföld Volán arról tájékoztatott a napokban, hogy a tervezett szabályok miatt szeptembertől nem tudja vállalni az iskolásaink szállítását. Most a menetrend szerinti járatból kivett busz hozza reggel a mecséri iskolásokat a pedagógiai központunkba. Ősztől azonban ezekbe magasított ülést és biztonsági öveket kellene szerelni. Ez képtelenség: vagy egységesen minden tömegközlekedési járműre legyen érvényes ez a szabály, vagy módosítsák azt.

A jogalkotók tisztában vannak azzal, hogy kistelepülések esetében ez nehezen oldható meg: az igazi szándék véleményem szerint a normatíva megvonása lehet. A pedagógiai központunk most négymillió-negyvenegyezer forintot kap iskolabuszos támogatásként a lipóti és a mecséri gyerekek után. Ha ezt megvonják, akkor belekényszerítik a tanulókat a menetrend szerinti járatok használatába, ami a túlzsúfoltság és helyhiány okán balesetveszélyesebb, mint a mostani, csak iskolásokat szállító busz" – mondta Juhász József polgármester. Héderváron a mecséri gyerekek nem fértek volna el egy kis iskolabuszban, ezért egyeztek meg a Kisalföld Volánnal. S máris itt jön a helyzet fonáksága: a Püskiről Halászira járó diákok menetrend szerinti buszra ülnek fel a felnőttekkel együtt. Rájuk nem vonatkozik a módosítás, mert az „nem érintheti a menetrend szerint közlekedő autóbuszokat". Kisbodakról és Dunaremetéről külön iskolabusz viszi a gyerekeket Darnózselire. A vállalkozónak van már biztonsági övvel ellátott járműve: ott nem okoz majd gondot az új szabályozás. 

Olvasóink írták

 • 4. invektus 2009. április 28. 19:08
  „EGY 55 ÉV KÖRÜLI HÖLGY ADTA ÁTT A HELYÉT”
 • 3. invektus 2009. április 28. 19:05
  „1 NEK :) VOLT UGY HOGY A GYEREKEK FELTOLONGTAK A BUSZRA DE EGYIKÖJÜKNEK SEM JUTOTT VOLNA ESZÉBE HOGY EGY ÁLAPOTOS KISMAMÁNAK ÁTT ADJA A HELYET”
 • 2. civac 2009. április 27. 20:06
  „miért nem közlekedtet a kv szeptembertől menetrend szerinti járatot a két település között?”
 • 1. Goldman 2009. április 27. 17:17
  „Mivel különb egy menetrendszerinti busz, mint egy "sima" iskolabusz?
  Semmivel sem, sőt balestveszélyesebb, mert nem tudnak a gyerekek sokszor leűlni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Táncgála a Fehér Lóban

A tánc világnapja alkalmából háromnapos rendezvénysorozat keretében mutatkoznak be Mosonmagyaróvár… Tovább olvasom