Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

A mozgássérültek eljárást kezdeményeznek

A mozgáskorlátozottak megyei egyesülete „megfenyítette” az önkormányzatokat.
Az Országos Településrendezési és Építési Követelményekre vonatkozó kormányrendelet 1998. január 1-jén lépett hatályba: ez kimondja, hogy az új, vagy átalakításra tervezett, közhasználatú épületeket, közterületeket úgy kell megépíteni, hogy azokat a súlyos mozgássérültek is akadálymentesen tudják használni. A mozgáskorlátozottak megyei egyesülete célul tűzte ki, hogy a településeken tervezett, vagy megvalósuló közhasznú építmények, építészeti beruházások során nagyobb figyelmet fordít a fenti törvények betartására.

A tervek átdolgozását kérték

A napokban levelet küldött Szabó János egyesületi elnök a megyei hivataloknak, melyben felhívják a figyelmüket: a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény lehetőséget biztosít arra, hogy az előírások figyelmen kívül hagyása esetén az engedélyező önkormányzatokat, hatóságokat felelősségre vonják. Az egyesület két éve részt vesz a győri építéshatósági csoport által ellátott területek közhasználatú épületeinek építési engedélyezési eljárásaiban.

Tavalyi munkájuk során a véleményezésre megkapott tervdokumentációk közül 10 községi posta akadálymentesítésére, 3 közösségi házra, két iskolabővítésre, polgármesteri hivatal épületbővítésére, termálfürdőre, idősek otthonára, iroda- és szállásépületre, ügyfélfogadó épületre, két sportépületre vonatkozó hibás tervek átdolgozását kérték az eljáró hatóságtól, építésztervezőktől.

Állásfoglalás az egyesülettől

„ Sajnos tudomásunk van számos olyan tervről, vagy épülő építményről, melyek 1998 óta lettek engedélyezve, kivitelezve, és ahol ugyancsak nincsenek betartva az akadálymentességre vonatkozó törvényi előírások" – áll levelükben. Ezen épületek esetében az egyesület bírósági eljárásokkal kívánja érvényesíteni a törvények betartatását és az épületek törvénynek megfelelő átalakításait. Azt kérik most az önkormányzatoktól, hogy amennyiben tudomásuk van a településen közcélú épület létesítéséről, átalakításáról, úgy kérjék a tervezőktől az akadálymentességi megfelelőségről szóló állásfoglalás beszerzését. Az állásfoglalást a mozgáskorlátozottak megyei egyesülete által foglalkoztatott építészmérnök készíti el és az egyesület elnöke hitelesíti.

Az állásfoglalás ismeretében a tervezők áttervezhetik, az építéshatóság pedig elfogadhatja, vagy elutasíthatja a tervdokumentációt. Az állásfoglalás beszerzése nem kötelező. Az egyesület szerint viszont ezzel csak segítenék mind a tervezők, mind az engedélyező hatóságok munkáját. „Viszont, ha tudomásunkra jut, hogy új, vagy átalakított közcélú épületen sem tervezés, sem kivitelezés során nem valósult meg a teljes körű, törvényi előírásoknak megfelelő akadálymentesítés, úgy eljárást kezdeményezünk az engedélyező önkormányzat ellen" – írja levelében Szabó János elnök.

Pályázati pénz nélkül nehezen

Halászin erejükhöz mérten akadálymentesítik a középületeket, közintézményeket. A kétszintes általános iskolában a felső tagozat már a fogyatékkal élők számára is megközelíthető: az emeleten tanuló alsósok tantermei még nem. „A helyi kultúrháznál mindössze egy lépcső van: a 15–20 centiméteres szintkülönbség akár mozgatható rámpával könnyen áthidalható" – mondja Majthényi Tamás településvezető.

A mozgássérültek számára a futballpálya sportöltözőjénél és az óvodánál is – akár ilyen rámpával – megoldható a közlekedés. Nemrégiben készült el Mecséren a felújított művelődési ház: akadálymentesítve. Az iskolában is megoldott ez a kérdés. Az orvosi és védőnői szolgálatnál azonban még nem alakítottak ki rámpát: az önkormányzat erre pályázni szeretne. „Ha középületet felújítunk vagy újat építünk, akkor azt már csak akadálymentesítve adjuk át.

Azonban eddig nem kértük a megyei mozgáskorlátozottak egyesületének állásfoglalását" – mondja Gerháth Zoltán polgármester. „Ahogy a településünknek futja rá, úgy alakítjuk folyamatosan a mozgássérültek számára is »járhatóvá« középületeinket. A községi hivatalt is akadálymentesíteni akartuk, nemrégiben négymillió forintra pályáztunk: forráshiány miatt azonban elutasították."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghiúsulhat Euro vegas?

A világszerte tizenhét országban jelen lévő Casinos Austria is vélhetően pályázik – az egyébként a Bezenyére tervezett Euro Vegasra kiírt – kaszinóalapítási koncesszióra. Amennyiben az osztrák cégnek az amerikaiaknál jobban sikerül teljesítenie a szigorú feltételeket, hiábavalóvá válik az Euro Vegas befektetőinek eddigi munkája. Tovább olvasom