Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

A Mosoni-Duna nyert

Az „Európa-kő” elkészítésére kiírt pályázat nyertesét pénteken hirdették ki Mosonmagyaróváron. Nyolc művész tizennégy alkotást nyújtott be, amiből a bírák Nagy Benedek „Mosoni-Duna” című szobrát ítélték a legjobbnak.
Magyaróvár várossá nyilvánításának 650. évfordulója, valamint hazánk Európai Unióhoz történő csatlakozása alkalmából a mosonmagyaróvári önkormányzat „Európa-követ" állít a jövő évben. A köztéri alkotás elkészítésére kiírt pályázatot októberi ülésén tárgyalta a képviselő-testület. Az eredeti elképzelésektől némileg eltérve végül nyílt pályázat mellett döntöttek a képviselők.

Az Európa-kő nem jelentett anyag- és formabeli megkötést a művészeknek, ám az alkotásnak utalnia kellett az uniós csatlakozásra, illetve a város 650 éves jubileumára.

Ilyen lesz: A szobor a folyók hullámzását és az országok egybekapcsolódását ábrázolja.
A pályázóknak a mű részletes leírása mellett készíteniük kellett látványtervet az alkotás helyszínbe illesztésével, egyötödös arányú plasztikai tervet, valamint az elkészítés költségvetését. A kiírás a szobor elkészítése költségének felső határát 8 millió forintban határozta meg. Az összeg felét az önkormányzat finanszírozza, a másik részét pedig közadakozásból gyűjtik össze.

A december 1-jei határidőre nyolc művész összesen tizennégy alkotással pályázott. Az alkotásokat a jogszabályoknak megfelelően a képző- és iparművészeti lektorátus szakmai zsűrije bírálta el, majd az önkormányzat héttagú kuratóriuma döntött végül a nyertes pályázóról.

A munkacsoport tagjai pontozási rendszerben értékelték az alkotás filozófiai, esztétikai megformálását, a helyszínen történő elhelyezését, illetve az elkészítés költségvetését. Szentkuti Károly alpolgármester tegnap ismertette a kuratórium döntését, miszerint a munkacsoport öt tagja a móri Nagy Benedek alkotását tartotta a legjobbnak, valamint a pontozás alapján is ez a munka érte el a legjobb eredményt. A kuratórium döntése egybeesett a lektorátus véleményével, bár ezt a munkacsoport tagjai nem ismerték a döntés előtt.

A nyertes „Mosoni-Duna" című alkotás szürke gránitoszlopon elhelyezkedő bronzszobor, ami a folyók hullámzását és az országok egybekelését fejezi ki. A két méter magas műalkotás elkészítésének költsége 5,6 millió forint, ami azonban nem tartalmazza a területkialakítással járó kiadásokat.

A bírálóbizottság szerint a beérkezett pályaművek legtöbbjével a térben történő elhelyezéssel akadt probléma, mivel a viszonylag kis területre túlzott méretű szobrokat terveztek. A leendő alkotásnak mindezen túl harmonizálnia kell a téren már meglévő szoborral is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Társasági (terület)vadászat a Szigetközben

Nyolc szigetközi önkormányzat határát érintő vadászterület tulajdonosai és vadászai kezdeményezték,… Tovább olvasom