Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

A milliárdokat rehabilitációra költik

Százmilliók helyett az elmúlt években már csak tízmilliók jutottak monitoringvizsgálatokra a Szigetközt kutató szakértőknek: az idei büdzsében már nincs forrás ezen címszó alatt. Idén a régóta várt mosoni-dunai és szigetközi rehabilitáció kivitelezése kerülhet fókuszba.

Tíz éve emlékezetes cikksorozatban számoltunk be róla, hogy az Állami Számvevőszék 2001-es vizsgálata szerint – akkori értéken – közel hárommilliárd forintot emésztettek fel a Szigetközt monitoringozó szakértők, tanulmányok (Kisalföld, 2002. január 22., 23.). Ennek ellenére később is mindössze annyi változott, hogy bújtatott tételekben, a sorok között lehetett csak megtalálni a szigetközi tanulmányokra fordított összegeket. Még néhány évvel ezelőtt is százmilliókhoz jutottak szakértők az itteni kutatásokra.

2007-ben „a Szigetköz kárainak mérséklése, környezeti monitoring működtetése" címszó alatt még 150 millió, 2008-ban 100 millió, 2009-ben 75 millió, 2010-ben már csak 20 millió forintos keretösszeget biztosított a központi költségvetés. Ezekből jutott többek közt a Magyar Tudományos Akadémia Szigetközi Munkacsoportjának, a Vituki Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kutató Intézet Kht.-nak vagy éppen a Magyar Állami Földtani Intézetnek is itteni kutatómunkára.

2011-ben is jutott még néhány millió erre a büdzséből, ám amint az MTA Szigetközi Munkacsoport titkárától megtudtuk, a tavaly év végén elfogadott 2012-es központi költségvetésben már nincs keret a szigetközi monitoringra.

A várhatóan az idén végre megkezdődő Mosoni-Duna-, Lajta- és Szigetköz-rehabilitáció kivitelezése ellenben összesen 12,5 milliárd forintból valósulhat meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

810 millió: új gyárat épít Rajkán az I. G. Gasket

Mintegy 810 millió forintos projekt keretében épít gyárat a magyar-osztrák-szlovák hármas határnál… Tovább olvasom