Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

A mecséri srácok ötször fürödtek meg a jeges Dunában - videók

Riportunkban megismerhetik annak a két jó barátnak a történetet, akik eddig ötször fürödtek meg a jeges Mosoni-Dunában Mecsérnél.

Bizonyára senkinek sem ismeretlen a szilveszteri mulatozás utáni nehéz ébredés, amikor úgy érezzük, gyötrelmeinknek kizárólag jéghideg zuhany vethet véget.

Bár ezt a többség nem gondolja igazán komolyan, vagy marad a megszokott zuhanyzónál.

Nem úgy, mint két mecséri fiatal, név szerint ifj. Hitcser Ferenc és Krajczár Péter, akik különös és rendkívül merész szokásuknak köszönhetően már a falun túl is híresek lettek.

Öt éve ugyanis elhatározták, újév napján megfürdenek a jeges vizű Mosoni-Dunában.

Elkelt a pálinka is

Idén 12.30-ra találkoztak a srácok a falu egyik kocsmájában.

Elkélt a pálinka, ha a kint repkedő mínuszokra gondoltunk, a fiúk mégis a "bemelegítés" után lenge öltözetben, emelt fővel indultak a partra.


2011. jan. 1. - Forrás: YouTube.com.


Fél órával a meghökkentő vállalkozás előtt már kisebb tömeg várta fagyoskodva a nap hőseit, akiket sztárokként ünnepelve, autóval hoztak a helyszínre, s nagy tapssal fogadtak.

Néhány perc fényképezkedés után neki is vetkőztek a srácok, majd következhetett a várva várt csobbanás.

A megyénkben példátlan szokásról kérdezte a kisalfold.hu a srácokat.


2010. jan. 10. Forrás: YouTube.com."Együtt buliztunk Petivel, aki felvetette az ötletet: fürödjünk meg másnap a folyóban"

"Öt évvel ezelőtt kezdődött a fürdéssorozat, bár nekem nem az volt az első alkalom, hogy jeges vízben fürödtem, hisz hét éve Győrben már megmártóztam egy decemberi buli alkalmával a Mosoni-Dunában, majd az utána következő évben szintén.

Öt éve viszont Szilveszter napján együtt buliztunk Petivel, aki felvetette az ötletet: fürödjünk meg másnap a folyóban.

Természetesen rögtön rábólintottam" – emlékezett vissza ifj. Hitcser Ferenc.

Abban, hogy a legemlékezetesebb ez a fürdés volt, mindketten egyetértettek. Krajczár Péter így elevenítette fel az akkor történteket.

"Minden évben egyre több néző gyűlt össze"

"Nem tétováztunk, megbeszéltük az időpontot, találkoztunk egy helyi kocsmában dél körül. Abban az évben még csupán heten voltak kinn rajtunk kívül. Utána azonban már rendesen meghirdettük előtte, így minden évben egyre több néző gyűlt össze."

Az egykor poénnak induló újévi úszás mára tradícióvá vált Mecséren, amelyet a falu apraja-nagyja kíváncsian szemlél.

Idén megközelítőleg 4 Celsius-fokos volt a víz hőmérséklete, a fiúk a legnagyobb megmérettetésnek mégis a tavalyit tartják, ugyanis a víz akkor szerintük érzékelhetően a hidegebb volt az eddig tapasztaltaknál.


2009. jan. 1. Forrás: YouTube.com.


Természetesen minden évben orvos felügyeli a nem veszélytelen eseményeket, a partra kiérve pedig tábortűz mellett a hálás közönség pálinkája melegíti fel a fagypont közeli vízben megmártózókat.

Ez évben a sikereken felbuzdulva még egy vállalkozó is akadt, egy könnyed "gázolásra" id. Kővári Attila is kapható volt.


2008. jan. 1. Forrás: YouTube.com.


Vajon megmártoznak-e még a srácok a jeges folyóban?

Bár a fiúk az utolsó ilyen programként hirdették meg az ideit, a tűz mellett arra a kérdésre, mi lesz jövőre, egy bizonytalan "majd meglátjuk" volt a válasz, amely a nézőknek némi reményre ad okot.

"Ezt hirdettük meg az utolsó ilyen alkalomnak, ötöt ígértünk, és ötször csobbantunk is" – vágta rá Ferenc.

Bár a fiúk leszögezték: az elkövetkezőkben várnák újabb belevaló vállalkozók jelentkezését is, s ez esetben folytatnák a látványos hóbortot.

Érdekesség, hogy a fiúkat a civil életben a barátság mellett a munka is összeköti; Ferenc kőművesként, míg Péter segédmunkásként dolgozik.

Ráadásul a sport szeretete is közös, ugyanis mindketten nagy kedvelői a futballnak - a pálya mindkét oldaláról.


Olvasóink írták

 • 5. cirmosLi 2011. január 26. 13:18
  „Az feltűnt valakinek, hogy az utolsó 3 videó ugyanakkor készült?”
 • 4. janika 2011. január 26. 12:43
  „Hát arról nem is beszélve, hogy télvíz idején a folyóvíz szállította döglött állatok nem is olyan fertőzőek a fürdőzőkre nézve. Fene a gusztusukat az efféle embereknek.”
 • 3. Stewe 2011. január 25. 12:17
  „Valami aláfestő zene jobb lett volna minta vidék moraja”
 • 2. bellotto 2011. január 25. 09:50
  „Semmi bajom az extremitással, de a ostobassággal inkább. "bemelegítés a kocsmában" esetekben nem ritka a baleset. Pár fokos víz még a sporos szervezetet is próbára teszi. Átmulatott éjjel és a tűzoltó felesek után ???? Drukkerek közül nem hiszem bárki is beugrott volna értük. Amúgy sopk sikert és vigyázzatok magatokra.”
 • 1. Nooormális? 2011. január 25. 09:36
  „Bolond ember, akinek esze nincs...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Maskarák bálja

A Nők a Városért Egyesület fergeteges hangulatú bálján idén is sokan öltöttek jelmezt. Tovább olvasom