Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 22°C Még több cikk.

A Malom-ági Lajta Mosonmagyaróvár egyik kincse lehet

A Lajta turisztikai célú hasznosítása vezérelte a mosonmagyaróvári és burgenlandi vízisport-egyesületek együttműködését egy közös uniós projektben. Magyar oldalon a folyó Malom-ági szakasza válhat újra értékes természeti kinccsé.

A Lajta-parti város és a Mosonmagyaróvári Vízisport Egyesület vezetői osztrák partnerekkel együttműködve nyertek négyszáz-négyszázezer eurót az Ausztria–Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Programra beadott pályázatukon. A projekt a Lajta vízi turisztikai hasznosítását célozza Bruckneudorftól Mosonmagyaróvárig. Amint arról már többször írtunk (Vízi központot építenénekKözös osztrák–magyar vízi turisztikai centrum épülhet egymillió euróból), a mosonmagyaróváriak a jelenlegi csónakház helyére egy vízi turisztikai központot terveztek. A beruházás költségessége miatt ez ugyan végül kimaradt a pályázatból, helyette a Malom-ági Lajtának a fejlesztését építették be.

A Lajta-projekt osztrák és magyar képviselői Burgenlandban találkoztak a napokban.
A Lajta-projekt osztrák és magyar képviselői Burgenlandban találkoztak a napokban.

– A pályázatot lassan hat éve készítjük elő, ebben a munkában nagyon sokat segített a város jelenlegi alpolgármestere, Iváncsics János. A Voluta is bebizonyította, hogy van kereslet a nemzetközi vízisport-eseményekre Mosonmagyaróváron – avatott be a kezdeti lépésekbe dr. Wlasitsch Mirkó, a Mosonmagyaróvári Vízisport Egyesület alapítója. A Lenzsér Péter tervezte vízi turisztikai központ nem épülhet meg a Mosoni-Duna-parton, helyette a már rendelkezésre álló Láng Mercédesz és Láng István Malom-ági Lajta-tanulmányát hasznosították.

– Hatvan kilométeren a Lajta Bruckneudorftól a határig tizenhat burgenlandi települést köt össze. Magyar oldalon a pályázat a Malom-ági Lajtát érinti – fejtette ki a projekt egyik vezetője. Mosonmagyaróváron a négy kilométeres folyóhosszon kisebb parkokat, kikötőket, sétányokat, csúszdát alakítanak ki. Létrejön egy Lajta térkép, a vízi turisztika népszerűsítésére könyvet, szórólapokat, filmet készítenek. A projekt keretében lehetőség lesz túravezető-képzésre, hajóparkbővítésre, diákcsereprogramokra is.

A nyolcszázezer eurós pályázat által a Lajta hajózhatóvá válik és ezáltal közönségcsalogatóvá is.
A nyolcszázezer eurós pályázat által a Lajta hajózhatóvá válik és ezáltal közönségcsalogatóvá is.

– A Malom-ági Lajta régi szerepét – hogy malmokat hajtson – elvesztette, sokáig szinte szemétlerakó helyként használták. Szeretnénk, ha ismét a város egyik ékkövévé válhatna, ebben a folyó melletti ingatlanok tulajdonosainak segítségére is számítunk, hogy a mosonmagyaróváriak egy csodás folyószakaszhoz juthassanak, melynek csalogató ereje lehet akár a külföldi turisták számára is – tette hozzá a szakember, aki bízik benne, hogy a projekt által a város és a folyó ˝kapcsolata˝ is mélyülhet.

– A projekt által a Lajta hajózhatóvá válik és ezáltal közönségcsalogatóvá is. Mosonmagyaróvárt sokan eddig csak ˝egynapos˝ városnak tekintették, bízunk benne, hogy a Futura megnyitásával, a múzeum promóciójával még több vendég fog hozzánk látogatni, akik akár több napot is eltöltenek nálunk – hangsúlyozta Iváncsics János alpolgármester. Hozzáfűzte: ehhez a szálláshelyek számának gyarapodásában is reménykedik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Költségvetés: jövőre sem számolhatnak több pénzzel Mosonmagyaróváron

A kötelező és önként vállalt feladatok ellátása, a működőképesség biztosítása és az önkormányzat fizetőképességének megőrzése az elsődleges cél a jövő évi költségvetésben. Tovább olvasom