Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

A közös magyar–osztrák kormányülésen vitatják meg a kishatár ügyét

Osztrák oldalról is egyre többen támogatják a hegyeshalmi kishatár személyautó-forgalom előtti megnyitását. A decemberi magyar–osztrák kormányülésen is napirendre kerül a kérdés.

Megállapodás: tavaly

Mint ismeretes – és erről lapunkban is több alkalommal beszámoltunk már –, a kishatár megnyitásáról még tavaly írt alá megállapodást az osztrák és a magyar belügyminiszter. Ennek ellenére az osztrákok különféle okokra hivatkozva azóta sem engedik át a személyautókat az átkelőn. A miniszter ugyanis az érintett települések és a tartomány tájékoztatása s beleegyezése nélkül tárgyalta meg és fogadta el a megállapodást.

Túlságosan megnő a tranzitforgalom

A burgenlandiak attól tartanak, hogy a kishatár megnyitásával jelentősen megnő az átmenő forgalom a B10-es út menti településeken. Hans Niessl tartományfőnök kezdettől támogatta a települések ellenállását a határnyitással kapcsolatban. A tartományfőnök többek között azzal érvelt, hogy ez a megoldás az érintett községek lakóinak életminősége és biztonsága rovására, kényelmes lehetőséget biztosít az útdíj megfizetésének elkerülésére. Felhozta, hogy az 1990-es évek elején a B10 a legfrekventáltabb út volt Ausztriában. A csúcsnapokon majdnem kétszer annyian utaztak ezen, mint az

autópályán. A csúcsok idején 43 ezer gépkocsi ment ezen az útszakaszon.

Politikai okok a háttérben?

A kishatár megnyitása elleni tiltakozás azonban úgy tűnik, nem egységes Ausztriában. Werner Falb Meixner, Zurndorf polgármestere, tartományi képviselő tegnap Mosonmagyaróváron a Kisalföldnek elmondta: csupán néhány helyi politikai erőnek vannak kifogásai a kishatár megnyitásával kapcsolatban.
– Sajnos néhányan úgy gondolták, hogy ebből a kérdésből politikai tőkét kovácsolhatnak maguknak. Úgy vélem, van realitása a kishatár megnyitásának a helyi forgalom számára és teljes mértékben támogatom ezt. Sokan vannak Ausztriában, akik üdvözlik az átkelő megnyitását és lehetőség szerint mindent megtesznek annak érdekében, hogy ez mielőbb megvalósuljon – mondta Werner Falb Meixner.
Stipkovits Pál polgármester, országgyűlési képviselő hozzátette: a decemberi magyar–osztrák közös kormányülésen napirendre kerül a hegyeshalmi kishatár megnyitásának kérdése is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állami forrásból gyógyítják a Dunát

Kolber István miniszter csütörtökön aláírta a Szigetköz és a Mosoni-Duna rehabilitációs szerződéseit. A rehabilitációs pályázaton olyan elképzeléseket támogattak, melyek a térség ökológiai állapotát állítják helyre. A Szigetköz- és Mosoni-Duna-pályázatok kapcsán Kolber István miniszter összesen 195 millió forint támogatásról hozott döntést, s tizenegy pályázó nyert. Tovább olvasom