Kisalföld logö

2016. 10. 24. hétfő - Salamon 9°C | 19°C

A kitelepítés emlékezete

A kitelepítés hatvanadik évfordulója alkalmából ünnepi megemlékezést és emlékműavatást tartottak Hegyeshalomban.
1946-ban 567 német származásút vittek Németországba a községből.
A hegyeshalmi vasútállomás közelében elhelyezett emlékmű köré gyűltek tegnap a kitelepítés évfordulójára emlékezők határon innen és túlról. Szabó Miklós, a megyei közgyűlés alelnöke beszédében elmondta: a rendszerváltás előtt ezt a történelmi eseményt az elferdítés vagy a tabuk jellemezték. Pedig a németek és magyarok együttélése, multikulturális egysége hozzájárult hazánk fejlődéséhez.

A második világháború után azonban a kollektív bűnösség elve alapján összeírták a német származásúakat. 1946. május 10-én kezdődött el a kitelepítés Hegyeshalomban, összesen 567 embert költöztettek Németországba. Szabó Miklós elmondta: a magyarországi németek több mint felének, összesen 250 ezer embernek kellett elhagynia a lakóhelyét. Hangsúlyozta: mai szemmel nézve ez etnikai tisztogatás volt, hisz más népcsoportoknak készítették elő helyüket.

A rendszerváltás után aztán a kisebbségi népcsoportoknak újra megteremtődött a lehetőség, hogy bekapcsolódjanak a társadalmi és kulturális életbe. Az alelnök végül úgy fogalmazott: „Hajtsunk fejet az »áldozatok« előtt, ám emeljük fel hangunkat, hogy hasonló esetek többé ne történhessenek meg."

Az ünnepi beszéd után Butsy Lajos mosoni plébános és Kiss Miklós evangélikus lelkész szentelte meg az emlékművet.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csinosítják a horgászüdülőt

A megyei horgászszövetség ásványrárói horgászüdülőjében már készülnek a szezonra: pénteken… Tovább olvasom