Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 5°C Még több cikk.

A kántor a község díszpolgára lett

Győr–Darnózseli - A győri Mészáros Lajos huszonnyolc éve nincs otthon jóformán sem karácsonykor, sem pedig az újesztendő napján: a darnózseliek kántora énekkel, orgonamuzsikával szolgálja földijeit. A minap vette át a „Darnózseli díszpolgára" elismerést.
A már nyugdíjas autóbusz-vezető és felesége is Darnózseli szülötte. Mészáros Lajos 32 évig a településen is élt, ám munkája miatt Győrbe költözött a család. Harminc éve betegség miatt hívta az akkori atya az éjféli misére orgonálni, Mészáros Lajos pedig nem mondott nemet. Amikor 1980-ban véget ért a mise, Kőrös József apát úr nem győzött hálálkodni, s innentől kezdve nem volt megállás, Mészáros Lajos – ha hívták – ment.

– Temetésekre, misékre is kijártam a falumba, s addig bizony nehéz volt összeegyeztetni mindezt, míg aktívan dolgoztam – árulja el a kitüntetett kántor. – Talán ezt az igyekezetemet, s a darnózseliek iránti szeretetemet hálálta meg a község a kitüntetéssel. A másik nagy elismerés, hogy az ikerfiaim, Attila és Lajos is elvégezték az orgona szakot, s ha időben nem tudok menni, kisegítenek. Kiváló szakemberek egyébként, Attila a Széchenyi-egyetem gépésztanára, Lajos a Budapesti Villamos Művek műszaki igazgatója, Angéla lányunk pedig a Győri Takarékszövetkezet munkatársa.

Mészáros Lajos civilben autóbusz-vezetőként dolgozott, most Darnózseli kántora. Fotó: K. Cs.
Mészáros Lajos civilben autóbusz-vezetőként dolgozott, most Darnózseli kántora. Fotó: K. Cs.

Mészáros Lajos senkitől nem tanult muzsikálni, kotta nélkül játssza az istenes és a többi éneket – szinte mindet hallás után sajátította el.

– Bizonyosan más is megérdemelte volna ezt az elismerést, de nagy boldogsággal tölt el, hogy rám gondoltak – folytatta Darnózseli díszpolgára. – Sokszor azt gondoltam, mire hazaérek, kiteszi az ajtó elé a pakkomat az asszony, de szerencsére ő is úgy érezte mindannyiszor, hogy a szülőfalunkért ennyit meg kell tennünk. Ebben pedig mindannyiszor egyetértünk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betlehemes

A mosonmagyaróvári piarista iskola idén is vendégül látta a város óvodásait betlehemes műsorára. Tovább olvasom