Kisalföld logö

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 19°C | 30°C Még több cikk.

A jövő tanévtől megszűnik helyben a felső tagozat

Máriakálnok - Az elmúlt 15 év legnehezebb döntését hozta meg a képviselő-testület, amikor arról határoztunk, hogy csak az alsó tagozat marad meg helyben – hangsúlyozta Gáspár Emma, Máriakálnok alpolgármestere. A jövő tanévtől a felsősöket már az anyaintézmény, a Haller-iskola fogadja, a diákokat iskolabusz szállítja majd.
Gazdasági okok miatt döntött Máriakálnok képviselő-testülete arról, hogy a 2009–2010-es tanévtől a Herman Ottó Általános Iskolában csak az alsó négy osztályosok tanulnak. Az önkormányzat csak ennek finanszírozására tud kötelezettséget vállalni. 2002–2005 között már közel 60 millió forintot kellett költeni az intézményfenntartásra a normatívákon felül.

Ezért 2005-ben a mosonmagyaróvári Haller-iskola tagintézményévé váltak, igaz, ezt követően is az önkormányzat vállalta a dologi kiadások fedezetét.

Ez év januárjától vált tarthatatlanná a helyzet, amikor a létszámadatok miatt elestek a kiegészítő támogatástól.

Mintegy negyven máriakálnoki gyerek tanulhat már most a Lajta-parti városban, így a falu iskolájában évről évre kevesebb a gyerek. 2007-ben 106 diák járt ide, tavaly már csak 96-ot írattak be helyben. A jövő tanévet a 48 alsós a településen, a közel 50 felsős már a Haller-iskolában kezdheti.

A mostani hetedikesek már a Haller-iskolában kezdhetik a jövő tanévet.
A mostani hetedikesek már a Haller-iskolában kezdhetik a jövő tanévet.

– Az alapnormatívák mellett az önkormányzat idei költségvetéséből 13,5 millió forintot fordít személyi juttatásokra, 5 millió forintot dologi kiadásokra. Az oktatási kormányzat alapfokú oktatásra vonatkozó koncepciótlanságát jelzik a megszorító intézkedések, ellehetetlenítik az iskolákat és egyben a kistelepüléseket is – hangsúlyozta Széles Sándor polgármester. Elmondta: lemondását is felajánlotta, amennyiben más személy felelősséggel vállalta volna e helyzetben a település vezetését és egyben garantálta volna az iskola működtetését a falu eladósítása nélkül. – Három évre előre megvizsgáltuk a lehetséges létszámadatokat, több lehetőség felvetődött. Így az is, hogy a halászi iskolához kapcsolódjunk, illetve hogy az 1–6. osztályokat helyben tartsuk, de egyik sem tűnt gazdaságosnak. Szóba került az alsós osztályok összevonása is – tájékoztatott Gáspár Emma alpolgármester.

Amennyiben a legtöbb diák a Hallert választja, iskolabusz szállítja majd őket a városba, és tanulószobát is biztosítanak számukra. – A pénzügyileg legjobb megoldást választotta az önkormányzat. A tag- és az anyaiskola pedagógiai programja már amúgy is egyezett, és a felsőben tanító pedagógusokat is tudjuk foglalkoztatni – szögezte le Sárköziné Kollarits Edit, a Haller-iskola vezetője. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Polgári per és távozó bankos a 64 milliós széfes ügyben

Mosonmagyaróvár - Tart a bírósági per a mosonmagyaróvári UniCredit Bank „kétkulcsos" széfjének… Tovább olvasom